Lockdown restaurací pociťuje Madeta. Ztráty za výrobky pro gastro trh jsou 1,2 milionu denně.

Největší česká mlékárna Madeta čeká kvůli novým koronavirovým omezením pokles tržeb o víc než 25 procent. Ztráty za výrobky pro gastro trh jsou již nyní 1,2 milionu korun denně. Vládní opatření ovlivňují i export. Firma také odložila investice do zpracování trvanlivého mléka v Pelhřimově.

Mlékárna ale čeká, že stejně jako při jarní koronavirové krizi stoupne prodej balených plátkových sýrů. ČTK to dnes řekla mluvčí Madety Marta Faktorová.

Mlékárna s 1500 zaměstnanci předpokládá, že u gastro výrobků určených do jídelen, restaurací či hotelů, bude měsíční propad zhruba 1200 tun. Jsou to litrové smetany, gastro tvarohy, kilogramové pytle strouhaného sýra, pětikilová balení pomazánkového másla nebo mléko ve dvanáctilitrových baleních. U porcovaného zboží, zejména plátkových sýrů, zatím firma skokové nárůsty neeviduje, čeká je ale v příštích týdnech.

Koronavirová omezení ovlivňují i export. "Ve vývozu se nejvíc projevuje omezení jednotlivých států, jako jsou země Arabského poloostrova. Teď vydala prohlášení i Čína, že ze závodů, ve kterých bylo pozitivní testování na covid-19, není možné dovážet. A samozřejmě nás situace omezuje v souvislosti s nástupem lidí na ošetřování člena rodiny nebo karantény," řekla Faktorová.

Ošetřovné (OČR) se teď v Madetě týká asi 30 pracovníků. "Některé zaměstnankyně už ale avizují, že budou muset na OČR nastoupit, protože distanční výuka dětí nefunguje, jak by měla, a výuku dětí v kombinaci s prací nezvládají. Co se týče karantén a pozitivně testovaných, evidujeme zhruba 45 případů, z toho pozitivních je jedna třetina," uvedla mluvčí.

Hlavní letošní investice za 750 milionů Kč, díky níž začne Madeta od prosince vyrábět v nové sýrárně v Plané nad Lužnicí, pokračuje. Musela ale odložit přípravné práce do zpracování trvanlivého mléka v Pelhřimově.

Za dezinfekce, roušky či gumové rukavice dosud mlékárna zaplatila přes dva miliony korun. Stejně jako na jaře pořídila zaměstnancům vitaminové balíčky za 320.000 Kč. "A teď chceme také financovat očkování proti chřipce pro rizikové a stěžejní pracovníky," uvedla mluvčí.

Loni měla Madeta podle předběžných výsledků obrat 5,6 miliardy korun a zisk po zdanění 208 milionů. V roce 2018 byly konsolidované tržby 5,56 miliardy Kč a konsolidovaný zisk po zdanění 179,8 milionu.

Madeta exportuje kolem pětiny produkce. Má čtyři výrobní závody - v Plané nad Lužnicí, Českém Krumlově, Jindřichově Hradci a Pelhřimově. Zpracuje denně 900.000 litrů mléka, z toho 380.000 v Plané. Má 170 dodavatelů, nabízí přes 250 druhů výrobků.

Související

Mléko

Stát vypsal tendr na sušené mléko, chce za něj dát 155 milionů korun

Stát vypsal tendr na dodání, skladování a ochraňování 900 tun odtučněného a 900 tun plnotučného sušeného mléka. Dnes o tom informovala Správa státních hmotných rezerv (SSHR) na svém webu. Zakázky jsou rozděleny na menší po 150 tunách. Přepokládaná cena by měla být 65,88 milionu korun za odtučněné a 88,56 milionu korun za plnotučné mléko.

Více souvisejících

Madeta Restaurace Ekonomika české budějovice

Aktuálně se děje

před 22 minutami

Rusko, ilustrační foto

Ukrajina zatápí Rusům. Oblasti ruší oslavy Dne vítězství

Nejméně pět ruských regionů se rozhodlo zrušit vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství, kterým si Rusko připomíná sovětské vítězství nad nacistickým Německem dne 9. května. Tato opatření jsou reakcí na hrozbu útoků z Ukrajiny, s níž Rusko vede více než dva roky válečný konflikt, informoval server The Moscow Times.

před 35 minutami

Princ William se svou rodinou

O princeznu Kate je postaráno, ujistil William. Léčba rakoviny pokračuje

Princ William se navzdory pokračující léčbě princezny Kate, u které lékaři odhalili rakovinu, vrátil k pracovním povinnostem. Během programu se pochopitelně setkával s lidmi, jejichž myšlenky často mířily k budoucí královně. Následník trůnu spoluobčanům řekl, že je o ni dobře postaráno. 

před 56 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Izraelská armáda

Izrael zaútočil na pozice syrské armády

Izraelské útoky se v pátek zaměřily na pozice syrské armády na jihu země, uvedl šéf Syrského pozorovatelského centra pro lidská práva (SOHR) se sídlem v Británii Rámí Abdal Rahmán.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Robert Fico, slovenský premiér

Fico otočil a podporuje Ukrajinu. Anebo ne?

Poslední dobou se mohlo zdát, že slovenský premiér Robert Fico se stal definitivně moskevskou hlásnou troubou, která neváhá veřejně prohlašovat, že Ukrajina není suverénní stát, Rusko k válce vyprovokovala, s oblibou prohlašoval, že v Kyjevě žádná válka není, že tam vládnou ukrajinští fašisté, a tak podobně. 

před 4 hodinami

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

včera

Zaměstnanci UNRWA tvrdí, že po zadržení je izraelská armáda mučila

Zaměstnanci Agentury OSN pro palestinské uprchlíky (UNRWA), které zadrželi izraelské bezpečnostní složky, hovořili o špatném zacházení a mučení v době zadržení. Upozornil na to ve čtvrtek ředitel UNRWA Philippe Lazzarini, uvedl server The Guardian.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy