Lockdown restaurací pociťuje Madeta. Ztráty za výrobky pro gastro trh jsou 1,2 milionu denně.

Největší česká mlékárna Madeta čeká kvůli novým koronavirovým omezením pokles tržeb o víc než 25 procent. Ztráty za výrobky pro gastro trh jsou již nyní 1,2 milionu korun denně. Vládní opatření ovlivňují i export. Firma také odložila investice do zpracování trvanlivého mléka v Pelhřimově.

Mlékárna ale čeká, že stejně jako při jarní koronavirové krizi stoupne prodej balených plátkových sýrů. ČTK to dnes řekla mluvčí Madety Marta Faktorová.

Mlékárna s 1500 zaměstnanci předpokládá, že u gastro výrobků určených do jídelen, restaurací či hotelů, bude měsíční propad zhruba 1200 tun. Jsou to litrové smetany, gastro tvarohy, kilogramové pytle strouhaného sýra, pětikilová balení pomazánkového másla nebo mléko ve dvanáctilitrových baleních. U porcovaného zboží, zejména plátkových sýrů, zatím firma skokové nárůsty neeviduje, čeká je ale v příštích týdnech.

Koronavirová omezení ovlivňují i export. "Ve vývozu se nejvíc projevuje omezení jednotlivých států, jako jsou země Arabského poloostrova. Teď vydala prohlášení i Čína, že ze závodů, ve kterých bylo pozitivní testování na covid-19, není možné dovážet. A samozřejmě nás situace omezuje v souvislosti s nástupem lidí na ošetřování člena rodiny nebo karantény," řekla Faktorová.

Ošetřovné (OČR) se teď v Madetě týká asi 30 pracovníků. "Některé zaměstnankyně už ale avizují, že budou muset na OČR nastoupit, protože distanční výuka dětí nefunguje, jak by měla, a výuku dětí v kombinaci s prací nezvládají. Co se týče karantén a pozitivně testovaných, evidujeme zhruba 45 případů, z toho pozitivních je jedna třetina," uvedla mluvčí.

Hlavní letošní investice za 750 milionů Kč, díky níž začne Madeta od prosince vyrábět v nové sýrárně v Plané nad Lužnicí, pokračuje. Musela ale odložit přípravné práce do zpracování trvanlivého mléka v Pelhřimově.

Za dezinfekce, roušky či gumové rukavice dosud mlékárna zaplatila přes dva miliony korun. Stejně jako na jaře pořídila zaměstnancům vitaminové balíčky za 320.000 Kč. "A teď chceme také financovat očkování proti chřipce pro rizikové a stěžejní pracovníky," uvedla mluvčí.

Loni měla Madeta podle předběžných výsledků obrat 5,6 miliardy korun a zisk po zdanění 208 milionů. V roce 2018 byly konsolidované tržby 5,56 miliardy Kč a konsolidovaný zisk po zdanění 179,8 milionu.

Madeta exportuje kolem pětiny produkce. Má čtyři výrobní závody - v Plané nad Lužnicí, Českém Krumlově, Jindřichově Hradci a Pelhřimově. Zpracuje denně 900.000 litrů mléka, z toho 380.000 v Plané. Má 170 dodavatelů, nabízí přes 250 druhů výrobků.

Související

Mléko

Stát vypsal tendr na sušené mléko, chce za něj dát 155 milionů korun

Stát vypsal tendr na dodání, skladování a ochraňování 900 tun odtučněného a 900 tun plnotučného sušeného mléka. Dnes o tom informovala Správa státních hmotných rezerv (SSHR) na svém webu. Zakázky jsou rozděleny na menší po 150 tunách. Přepokládaná cena by měla být 65,88 milionu korun za odtučněné a 88,56 milionu korun za plnotučné mléko.

Více souvisejících

Madeta Restaurace Ekonomika české budějovice

Aktuálně se děje

včera

Medvěd, ilustrační fotografie.

Fico chce ulehčit odstřel medvědů, kteří se přiblíží k lidem

Slovensko po odstřelu medvěda, který v březnu napadl několik lidí v Liptovském Mikuláši, plánuje další kroky ohledně této problematiky. Ficova vláda na středečním zasedání schválila návrh ústavního zákona, který má řešit zvýšený výskyt medvědů v blízkosti lidských obydlí. 

včera

Bohumil Hrabal. Foto: Hana Haplová

Legendární spisovatel Bohumil Hrabal se narodil před 110 lety

Kdo by neznal krásnou Maryšku a ukřičeného Pepina z Postřižin nebo díla jako Ostře sledované vlaky, Slavnosti sněženek či Obsluhoval jsem anglického krále. Filmovou podobu jim dal režisér Jiří Menzel, autorem knižních předloh je Bohumil Hrabal, od jehož narození uplynulo přesně 110 let. Ten pro psaní povídek a novel čerpal inspiraci ve svém vlastním životě.

včera

včera

včera

včera

FK Dukla Praha

Rada se na lavičce Dukly může objevovat ještě minimálně tři týdny. Osmiměsíční trest je nepravomocný

Hojně diskutovaný rekordní trest za rasismus pro trenéra fotbalové pražské Dukly není definitivní, protože odvolací komise Fotbalové asociace ČR (FAČR) si vyžádala od disciplinární komise písemné odůvodnění toho, proč právě k tomuto trestu přistoupila. Protože se o Radově případu bude jednat až za tři týdny, do té doby se bude moct Petr Rada nadále objevovat na lavičce během druholigových zápasů.

včera

včera

Vladimir Putin

Putin konečně řekl pravdu. Rusko by proti NATO nemělo velkou šanci

Souhlasit se slovy ruského prezidenta Vladimira Putina se dá jen zřídka. Platí to především v posledních letech, kdy jeho vnitřní politika dramaticky prohlubuje autoritářství a stále více spoléhá na represivní nástroje, zatímco politika zahraniční přerostla v otevřenou vojenskou agresi vůči sousednímu státu a ignorování mezinárodních smluv, kterých je Moskva signatářem. Ve světle tradičního chvástání nad silou Ruska a jeho armády pak včerejší Putinův výrok, že Rusko je ve srovnání se Západem víceméně vojenským trpaslíkem, a proto válka s NATO nedává z jeho pohledu smysl, působí jako výjimečný záblesk smyslu pro realitu.

včera

Hokej, ilustrační fotografie.

Hokejisty Karlových Varů budou trénovat zlatí hoši z přelomu tisíciletí Patera a Moravec

Krátce po nedávném vyřazení Karlových Varů z předkola letošního extraligového play-off, v němž nestačily na České Budějovice, se potvrdila jména nových trenérů. Dosavadního kouče Energetiků Václava Eismanna, jenž působil na tamní lavičce od února, nahradí olympijský vítěz z Nagana Pavel Patera. Jeho asistentem pak bude další olympijský vítěz z roku 1998 a taktéž mistr světa z roku 2001 David Moravec. Dvouletou smlouvu s karlovarským klubovým vedením podepsal kromě nich i nový trenér brankářů Lukáš Mensator.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy