Maloobchodní tržby v dubnu výrazně stouply, polepšil si prodej oblečení a bot

Tržby v maloobchodě bez prodejů motorových vozidel letos v dubnu meziročně stouply po očištění o sezonní vlivy o 7,4 procenta. Předtím tržby v březnu rostly podle revidovaných údajů o 7,5 procenta. Oznámil to dnes Český statistický úřad (ČSÚ). Nejvíce si oproti loňskému dubnu polepšily obchody s oděvy a obuví, kterým tržby stouply o 80 procent.

Loni na jaře bylo fungování obchodů kvůli protiepidemickým opatřením značně omezeno. Letos v dubnu mohly otevřít obchody s dětským oblečením a obuví a podle ČSÚ pomohlo obchodům také rozšiřování on-line prodeje. Tržby za prodej a opravy motorových vozidel stouply meziročně o 67,1 procenta.

"Prodej nepotravinářského zboží vzrostl o 14 procent, prodej pohonných hmot o 13,1 procenta. Růst zaznamenaly všechny hlavní sortimenty nepotravinářského zboží. Nejvíce vzrostl prodej oděvů a obuvi, který loni v dubnu výrazně klesl," sdělila ředitelka odboru statistiky služeb ČSÚ Marie Boušková. "Také prodej motorových vozidel už druhý měsíc vykazuje vysoké meziroční růsty. Naopak prodej potravin se mírně snížil,“ doplnila.

"K meziročnímu růstu tržeb nepotravinářského zboží přispěla nízká srovnávací základna loňského dubna a zároveň postupně zaváděný prodej přes internet řadou kamenných prodejen," uvedli statistici ve zprávě ČSÚ. Loni v březnu se v Česku objevily první případy nemoci covid-19 a vláda následně zavedla přísná omezení, včetně uzavření obchodů. V dubnu 2020 se tak meziročně tržby v maloobchodě propadly téměř o desetinu podle neočištěných údajů ČSÚ. Letos v dubnu tržby bez očištění naopak stouply meziročně o 7,5 procenta.

Kromě obchodů s oblečením a obuví výrazně v dubnu stouply oproti loňsku tržby prodejnám s počítačovým a komunikačním zařízením, a to o 30,6 procenta. Tržby obchodů s výrobky pro kulturu, sport a rekreaci se zvýšily o 20,7 procenta, obchodů s kosmetickým a toaletním zbožím o 18,8 procenta a obchodů s farmaceutickým a zdravotnickým zbožím o 11,2 procenta. Tržby prodejen s výrobky pro domácnost se zvýšily o 1,4 procenta. Internetové obchody zaznamenaly celkově meziroční růst tržeb o 14,2 procenta.

Specializované prodejny s potravinami dosáhly růstu tržeb o 7,8 procenta. Naopak nespecializovaným prodejnám s převahou potravin se v dubnu meziročně tržby snížily o 1,7 procenta.

Sezonně očištěné tržby za prodej a opravy motorových vozidel vzrostly v dubnu meziročně zhruba o dvě třetiny. Neočištěné tržby za prodej vozidel včetně náhradních dílů stouply o 73,9 procenta a tržby za opravy vozidel o 46,1 procenta.

Meziměsíčně se maloobchodní tržby při očištění o sezonní vlivy zvýšily o 0,7 procenta. Tržby za nepotravinářské zboží vzrostly o 2,8 procenta a za pohonné hmoty o 1,7 procenta. Naopak tržby za potraviny klesly o 2,4 procenta. Očištěné tržby za prodej a opravy motorových vozidel stouply meziměsíčně o dvě procenta.

Související

Eurozpravy.cz

Stahování certifikátů ke covidu nefunguje, systém bude upravený večer

V současné době je problém z webového portálu stahovat certifikáty o nákaze, testu či očkování na covid-19, informovala na twitteru Chytrá karanténa. Systém bude upravený večer. Podle zjištění ČTK jsou problémy už od rána. Možnost vytvořit si na webu elektronický certifikát mají lidé od začátku června, ve středu byla přidána možnost stáhnout ho pro děti či cizince.

Více souvisejících

EZ

Aktuálně se děje

před 26 minutami

Volby prezidenta RF 2024

Golos: Volby v Rusku byly největší podvod v dějinách země

Ruské nezávislé hnutí Golos (v překladu Hlas), které monitoruje dodržování práv voličů a volebních pravidel, označilo prezidentské volby v Rusku za "nejpodvodnější a nejzkorumpovanější v historii země." Jejich vítězem byl vyhlášen úřadující šéf Kremlu Vladimir Putin, který získal téměř 90 procent odevzdaných hlasů.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

včera

včera

včera

včera

Z filmu Svědkové Putinovi.

Filmy o Putinově Rusku a jeho agresi u příležitosti prezidentských (ne)voleb

O víkendu v Rusku proběhly prezidentské volby, jejichž průběh by se pro Putinovu opozici dal přirovnat k boji s větrnými mlýny. Vladimir Putin prezidentské křeslo obsadí již popáté. Kdy jindy si tak připomenout sérii filmů, které dohromady tvoří portrét novodobého diktátora, jeho vlivu na Rusko a připomínají, jak lehce je moc zneužitelná. Většinu z titulů snadno naleznete na streamovacích platformách.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Miloš Zeman zůstává v nemocnici. Lékaři dnes zhodnotí jeho aktuální stav

Lékařské konzilium v pondělí zhodnotí aktuální zdravotní stav exprezidenta Miloše Zemana, který od minulého týdne leží na jednotce intenzivní péče v pražské Fakultní nemocnici Motol. Zeman byl přes víkend nadále ve vážném, ale stabilizovaném stavu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy