Maloobchodní tržby v únoru klesly o tři procenta, rostly jen eshopy

Maloobchodní tržby bez prodejů aut se v únoru meziročně snížily o tři procenta. Pokles zaznamenaly všechny typy kamenných obchodů, které byly výrazně ovlivněny protiepidemickými opatřeními. Většina prodejen nepotravinářského zboží nemohla prodávat vůbec nebo v omezené míře. Podobně jako v posledních měsících rostl ale prodej přes internet.

E-shopy zaznamenaly meziročně o téměř 42 procent vyšší tržby. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil Český statistický ústav (ČSÚ).

Loni v únoru ještě žádná omezení prodeje neplatila. "Naopak domácnosti se předzásobovaly některými druhy trvanlivých potravin a základních hygienických potřeb," uvedla ředitelka odboru statistiky služeb ČSÚ Marie Boušková. Obchodům s oděvy a obuví klesly letos v únoru ve srovnání s loňským rokem tržby o 69 procent, prodejci sportovních potřeb utržili o 36,5 procenta méně a prodejny s výrobky pro domácnost zaznamenaly pokles o 15,5 procenta. Lidé méně nakupovali i v drogeriích, lékárnách a obchodech s elektronikou.

Tržby za nepotravinářské zboží klesly o 4,6 procenta, za pohonné hmoty o 7,5 procenta, naopak za potraviny vzrostly mírně o 0,4 procenta. Ve specializovaných prodejnách s potravinami byly tržby nižší o 12,3 procenta a v nespecializovaných prodejnách s převahou potravin o 2,6 procenta.

Většina obchodů v Česku se kvůli šíření koronaviru poprvé uzavřela loni od soboty 14. března. Koncem jara a v létě přišlo uvolnění, na podzim ovšem přišla další vlna šíření nákazy a s ní opětovné omezení. Většina obchodů musela znovu zavřít 22. října, přivítat zákazníky znovu mohly po šesti týdnech 3. prosince. Fungovat mohly všechny prodejny, ale s omezením počtu zákazníků v obchodě a dvoumetrovými rozestupy. Přísnější restrikce opět přišly 27. prosince.

Bez očištění o kalendářní vlivy maloobchodní tržby v letos v únoru meziročně klesly o 5,8 procenta. "Rok 2020 byl přestupný, takže loňský únor byl o jeden den delší," dodala Boušková.

Analytici: Maloobchod v únoru přes pokles pozitivně překvapil

Výsledky maloobchodu za únor podle analytiků přes pokles pozitivně překvapily. Spotřeba českých domácností je koronavirovou krizí ovlivněna relativně málo. Je to dáno vládní podporou, která drží nízko nezaměstnanost a pravděpodobně i zrušením superhrubé mzdy. Po uvolnění opatření lze v maloobchodu očekávat rychlý nárůst tržeb, vývoj v dalším období zůstává ale nejistý. Vyplývá to z vyjádření analytiků, které dnes ČTK oslovila.

Maloobchodní tržby v únoru bez prodejů aut meziměsíčně vzrostly o 2,8 procenta, meziročně se propadly o 5,8 procenta. Trh přitom podle analytiků očekával pokles o zhruba osm procent. Po očištění o kalendářní vlivy skončil maloobchod v únoru v meziročním propadu o tři procenta.

"Tržby za prodeje automobilů meziročně propadly o 2,9 procenta, po očištění 1,5 procenta, což je také číslo nad očekávání příznivé, jelikož nové registrace automobilů v únoru dle Svazu dovozců automobilů poklesly meziročně o 15,5 procenta," uvedl hlavní ekonom ING Bank Jakub Seidler.

Únorové výsledky maloobchodu podle analytika Raiffeisenbank Davida Vagenknechta ukazují, že spotřebitelé i prodejci se na pandemickou situaci lépe adaptovali. Maloobchod v březnu by tak podle něj mohl skončit podobně jako v únoru, nepředpokládá, že se výrazně negativně projeví zákaz cestování mezi okresy. S ohledem na restrikce bude částečně ovlivněn i dubnový výsledek, řekl dále.

Z krátkodobého pohledu je podle analytika ČSOB Petra Dufka možné očekávat okamžitý nárůst tržeb po znovuotevření obchodů. Prodejcům by podle něj měl pomoci vyrovnat se s nahromaděnými zásobami sezonního zboží. Není podle něj ale vůbec jisté, zda se podaří vykompenzovat ztráty například u prodeje oblečení a obuvi, vybavení do domácnosti nebo zboží pro volný čas.

Návrat k běžnému režimu bude podle ekonoma UniCredit Bank Jiřího Poura zřejmě velmi pomalý. "Obchodníci i spotřebitelé proto s nadějí vyhlížejí co nejrychlejší distribuci vakcíny. V probíhajícím lockdownu zůstává dle našeho odhadu zabrzděno zhruba 12 procent výkonu české ekonomiky," dodal.

Související

Ilustrační foto

Maloobchodní tržby se meziročně propadly o více než dva a půl procenta

Maloobchodní tržby se v Česku v srpnu propadly více, než se čekalo, a to meziročně o 2,8 procenta. Analytici oslovení agenturou Bloomberg přitom ve střední hodnotě svých odhadů předpokládali pokles jen o 1,9 procenta. Tvrdá data ke spotřebě domácností tak potvrzují to, co zachytila šetření jejich nálady. Důvěra spotřebitelů v ekonomiku se totiž v srpnu po červencovém zlepšení zhoršila.

Více souvisejících

tržby Obchody e-shopy

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Sunak: Putin se na polských hranicích nezastaví. Britové posílají Ukrajině rakety Storm Shadow

Britský premiér Rishi Sunak oznámí v úterý na návštěvě Polska zvýšení vojenské podpory pro Ukrajinu o 500 milionů liber (579 milionů eur). 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy