Menší ubytovací provozy dnes mohou naposledy žádat o dotaci

Provozovatelé tzv. individuálních ubytovacích zařízení (IUZ) mají dnes poslední možnost požádat o podporu z programu COVID ubytování. Žádosti mohli podávat od 8. února.

Ubytovatelé v soukromí, malé penziony či apartmány mají nárok na 200 korun na pokoj za 78 dnů nuceného uzavření kvůli druhé vlně pandemie koronaviru. Na pomoc je pro ně připraveno půl miliardy korun. Žádosti přijímá Státní fond podpory investic, nezbytný formulář a další informace pro zájemce o dotaci má zveřejněné na svémwebu.

Drobní ubytovatelé, kteří mají pro hosty k dispozici pět a více pokojů a nejvýše devět lůžek nebo čtyři a méně pokoje a neomezený počet lůžek k 26. březnu podali 2787 žádostí za přibližně 165,7 milionu korun. Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR), které program připravilo, by mělo tento týden začít první schválené žádosti proplácet.

Program COVID ubytování se vztahuje k období od 22. října do 22. ledna. Není do něj započtený termín 3. až 17. prosince, kdy hotely, penziony a další podobné provozy mohly fungovat v běžném režimu. Momentálně mohou ubytovávat hosty jen za služebním účelem a lidi cestující za lékařem.

Trh malých ubytovacích zařízení podle ministryně pro místní rozvoj Kláry Dostálové (za ANO) dosud nikdo přesně nezmapoval, ale podle údajů Svazu venkovské turistiky by se měl týkat asi 30.500 pokojů. Pokles tržeb u velkých i malých provozů v důsledku pandemie se pohybuje kolem 80 procent, řekla dříve ČTK.

O podporu z programu COVID ubytování mohou dále žádat provozovatelé hromadných ubytovacích zařízení, MMR příjem žádostí prodloužilo do 29. dubna. Původně měl také dnes skončit. Resort ale zvýšil limit, který může jeden žadatel podle rozhodnutí Evropské komise čerpat z veřejné podpory, z 800.000 eur (asi 21 mil. Kč) na 1,8 mil. eur (asi 47 mil. Kč). Zároveň rozšířil okruh žadatelů o chatové osady a kempy.

Související

Více souvisejících

Hotely dotační program covid

Aktuálně se děje

před 41 minutami

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Sopka v Indonésii se probudila. Úřady varují před hrozbou tsunami

V Indonésii se během probíhajícího týdne probudila sopka Ruang. Úřady ve čtvrtek varovaly před hrozbou vln tsunami, kvůli sopečným erupcím nařídily evakuaci více než 11 tisíc lidí a uzavřely i mezinárodní letiště Kota Kinabalu, informovala zahraniční média. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy