Meopta kvůli úbytku zakázek propustí 200 pracovníků

Společnost Meopta-optika v květnu a červnu kvůli poklesu objednávek od svých odběratelů rozdá výpovědi dvěma stovkám zaměstnanců. Propustí tak zhruba desetinu všech svých pracovníků. Českému rozhlasu to řekl ředitel Meopty-optiky Vítězslav Moťka, podle kterého pokles objednávek souvisí s pandemií nového typu koronaviru.

"Jsem optimista a věřím, že tento nezbytný a pro řadu zaměstnanců bolestný krok by mohl být dostačující. Všechno to děláme proto, abychom firmu udrželi v chodu a abychom nastartovali příležitost k oživení, ke kterému pevně věřím, že dojde v podzimních měsících," uvedl Moťka.

Meopta patří mezi významné výrobce sportovních dalekohledů a puškohledů. Do její produkce patří také vojenské puškohledy, zaměřovače a přístroje pro noční vidění. Vyrábí i speciální optické systémy pro tanky a obrněná vozidla. Značnou část sortimentu tvoří dodávky pro digitální projekce a polovodičový průmysl.

Meopta nyní zaměstnává 2300 zaměstnanců. Většina produkce Meopty-optiky míří na export, který se předloni na tržbách společnosti podílel zhruba 89 procenty. Firma vyváží výrobky do více než 50 zemí, hlavně na trhy Evropské unie, Spojených států a Izraele.

Tržby Meopty v roce 2018 meziročně vzrostly o čtyři procenta na 2,465 miliardy korun. Její hospodaření ale skončilo ztrátou 57,5 milionu korun po čistém profitu 160 milionů korun v roce 2017. Výsledky loňského hospodaření vedení Meopty zatím nezveřejnilo.

Související

Ilustrační foto

Meopta-optika propustí dalších 200 pracovníků, skončí i generální ředitel

Společnost Meopta-optika kvůli poklesu objednávek od svých dodavatelů, který způsobila pandemie koronaviru, dá výpovědi dalším dvěma stovkách zaměstnanců. Společně s nedávnou první vlnou propouštění přijde o práci ve firmě, která je předním tuzemským výrobcem optickomechanických přístrojů, 400 lidí. Je to zhruba pětina celkového počtu pracovníků.
Paul Rausnitz

Zemřel válečný veterán Rausnitz, po pádu komunismu zachránil Meoptu

Ve věku 90 let zemřel v neděli majitel přerovského podniku Meopta-optika a válečný veterán Paul Rausnitz. ČTK dnes informaci o jeho úmrtí získala na internetových stránkách společnosti Meopta-optika. Rausnitz se do Česka vrátil po pádu komunistického režimu a ze zadlužené přerovské Meopty vybudoval prosperujícího výrobce optickomechanických přístrojů. Nejen kvůli záchraně Meopty se mu přezdívalo "přerovský Baťa".

Více souvisejících

Meopta propouštění olomouc práce Ekonomika

Aktuálně se děje

před 36 minutami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Aktualizováno před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

Kupka s Početím je novým rekordmanem českých aukčních síní

Česko má nový nejdražší vydražený obraz v dějinách země. Olejomalba Františka Kupky nazvaná Conception/Danae (Početí) se v neděli v Praze prodala za 115 milionů korun. S aukční přirážkou dosáhne finální cena částky 126,5 milionu korun.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy