Mezinárodní gang falešných obchodníků s ocelí připravil banky a pojišťovnu o 1,4 miliardy

Mezinárodní gang údajně připravil dvě české banky a jednu pojišťovnu o 1,4 miliardy korun. Využil k tomu fiktivní obchody s ocelí. Česká policie kvůli tomu navrhla obžalovat čtyři lidi, a to tři občany České republiky a jednoho cizince.

Na policejním webu to dnes uvedl mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) Jaroslav Ibehej. Česká policie vyšetřovala případ společně s policisty z Velké Británie, kde jsou podle Ibeheje stíháni hlavní pachatelé, kteří gang řídili.

Obvinění podle policie předstírali mezinárodní obchody s ocelí v řádech milionů tun hrazené směnkami. V Česku pak předkládali dokumenty o těchto fiktivních transakcích finančním institucím, od kterých pak na základě zmíněných dokumentů získali řádově stovky milionů korun.

Takových smyšlených obchodů provedli podezřelí 21. Detektivové NCOZ se tímto případem zabývali od roku 2013 a stíháni bylo zahájeno v roce 2017.

"Trestná činnost měla spočívat ve vytvoření fiktivního řetězce odběratelsko-dodavatelských vztahů, které kopírovaly skutečné obchody zahraničních společností," popsal činnost gangu Ibehej.

"Obviněné osoby - tři občané České republiky a jeden cizinec - měly podle našich závěrů velmi dobrou znalost mezinárodních transakcí, směnečných obchodů a znalost dokumentů, které jsou vyžadovány v rámci námořní přepravy," doplnil. Peníze poskytnuté finančními institucemi na smyšlené obchody pak končily v zahraničí.

Obvinění jsou stíháni pro úvěrové a pojistné podvody. Za to jim hrozí až deset let vězení. "Vyšetřovací spis v rozsahu 100 svazků již byl předán dozorujícímu státnímu zástupci Vrchního státního zastupitelství v Praze," sdělil mluvčí NCOZ.

Související

Den beze spěchu ovlivní i chod orloje na Staroměstském náměstí.

Dnes je den beze spěchu. Lidem připomíná, že si tak mohou i zachránit život

Odložit některé aktivity může zachránit život, upozorňuje iniciativa, se kterou přišla Česká asociace pojišťoven. Třetí duben je dnem, kdy se symbolicky zpozdí některé události našeho života, abychom si uvědomili, že spěcháme zbytečně a často v těch nejhorších okamžicích, tedy i za volantem. Jen v loňském roce zemřelo podle Police ČR na českých silnicích kvůli nepřiměřené rychlosti 138 lidí.

Více souvisejících

Česká republika banky Průmysl podvod Národní centrála proti organizovanému zločinu

Aktuálně se děje

před 6 minutami

před 16 minutami

před 36 minutami

Vlivná Kim Jo-čong, sestra diktátora na archivních snímcích.

Sestra vůdce KLDR hrozí: Vybudujeme ohromnou vojenskou sílu

Severní Korea hodlá pokračovat v budování "ohromující a nejsilnější vojenské síly" na ochranu své suverenity a míru v regionu, prohlásila Kim Jo-džong, která je vlivná sestra severokorejského vůdce Kim Čong-una, jak informoval ve středu server The Korea Times s odkazem na tamní tiskovou agenturu KCNA.

před 49 minutami

před 1 hodinou

Robert Fico

Fico definitivně zatočil s RTVS. Stanice se přejmenuje a bude povinně vysílat hymnu

Vláda slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD) ve středu schválila kritizované změny fungování veřejnoprávních médií. Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) se má změnit na Slovenskou televizi a Rozhlas (STVR), jejíhož ředitele bude volit devítičlenná rada se čtyřmi nominanty ministerstva kultury. Slovenská vláda dnes schválila příslušný návrh zákona, uvedla agentura TASR.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Pokles cen potravin? Naopak, většina z nich v dubnu zdražila, tvrdí ČSÚ

V dubnu došlo k celkovému zdražení většiny potravin, které pravidelně monitoruje Český statistický úřad (ČSÚ).

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy