Meziroční inflace v dubnu zřejmě překonala 13procentní úroveň

Meziroční inflace v dubnu zřejmě překonala 13procentní úroveň. Podle odhadů ekonomů, které ČTK oslovila, inflace stoupla na průměrných 13,2 procenta z březnových 12,7 procenta. Za nárůstem jsou především zvyšující se náklady na bydlení včetně energií a zdražování potravin. Český statistický úřad zveřejní data o dubnové inflaci v úterý 10. května. Vrchol inflace lze podle ekonomů čekat na přelomu druhého a třetího čtvrtletí.

"V meziročním srovnání do celkové inflace v dubnu opět až na výjimky přispívaly všechny oddíly spotřebního koše. Nejvíce přitom oddíl bydlení a to především díky imputovanému nájemnému a elektřině se zemním plynem. V oddílu doprava ceny pohonných hmot sice v dubnu meziměsíčně poklesly, avšak v meziročním srovnání do inflace stále citelně přispívaly. V dubnu dále zrychlovala meziroční inflace u potravin," uvedl analytik společnosti Akcenta Miroslav Novák. S velmi vysokým meziročním růstem spotřebitelských cen je podle něj nutné počítat i v dalších měsících. "Inflace by mohla kulminovat na přelomu druhého a třetího čtvrtletí mezi 14 až 15 procenty," dodal.

Podobně vývoj vidí hlavní ekonom Creditas Petr Dufek. "Inflaci i v dubnu táhly nahoru především náklady na bydlení a potraviny. Zejména u elektřiny a plynu stále ještě dochází k přizpůsobení finálních cen pro domácnosti tržním cenám. U potravin dochází k soustavnému zdražování, nicméně ten největší posun cen nahoru je zřejmě ještě před námi," odhadl. I Dufek očekává, že inflace bude kulminovat na přelomu druhého a třetího čtvrtletí.

Ve srovnání s předchozím měsícem by ale měl růst cen zpomalit, odhadl analytik Raiffeisenbank David Vagenknecht. "Důvodem pro snížení tempa inflace je oproti březnu již umírněnější vývoj cen elektřiny a zemního plynu. To samé platí i pro ceny u čerpacích stanic, které jsou nadále vysoké, ale meziměsíčně ubraly," uvedl. Meziměsíčně by se růst spotřebitelských cen měl podle něj dostat pod jedno procento.

Související

Více souvisejících

inflace Ekonomika

Aktuálně se děje

před 58 minutami

před 1 hodinou

Zbyněk Stanjura

ODS po volbách nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.

před 2 hodinami

Volodymyr Zelenskyj

Zelenskyj podepsal zákon o mobilizaci

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podepsal v úterý zákon o mobilizaci zaměřený na zvýšení počtu vojáků ukrajinské armády, informovala agentura AFP. Hlavní ustanovení zákona vstoupí v platnost měsíc po datu podpisu, tedy 16. května.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Vladimir Putin

Kreml jednal s Íránem. Varuje před katastrofálními následky

Ruský prezident Vladimir Putin v úterý telefonicky mluvil se svým íránským protějškem Ebráhimem Raísím, kterému řekl, že další eskalace napětí na Blízkém východě může mít katastrofální následky pro celý region. Zároveň vyjádřil naději, že všechny strany projeví zdrženlivost a zabrání novému kolu konfrontace, uvedla agentura AFP s odvoláním na prohlášení Kremlu.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Jan Cimický

Cimického u soudu hájila spolupracovnice, psychiatr opět nedorazil

V úterý pokračoval soud s psychiatrem Janem Cimickým, který je od loňska obžalován ze znásilnění a vydírání. Cimický dnes k soudu opět nedorazil. K výslechu se dostavily jeho spolupracovnice, přičemž jedna z nich řekla, že si myslí, že se její kolega ničeho nedopustil. 

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Léky, ilustrační fotografie.

Algifen má výpadek. Za kapky existují alternativy, ujišťuje ministerstvo

Z výrobních důvodů panuje v Česku krátkodobý výpadek léku Algifen NEO. Ministerstvo zdravotnictví v pondělí uvedlo, že jedná se společností Teva o urychlení jeho dodávek. Lékaři byli informováni o možných alternativách, které jsou k dispozici v dostatečném množství. Algifen by měl být podle výrobce opět dostupný od konce května. 

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

Izrael odpoví na víkendový raketový útok Íránu, zatím ale zvažuje jak

Izrael odpoví na víkendový raketový útok Íránu, prohlásil v pondělí velitel izraelské armády Herci Halevi. Uvedla to agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy