Meziroční pokles českého průmyslu v říjnu zrychlil na 4,9 procenta

Meziroční pokles českého průmyslu v říjnu zrychlil na 4,9 procenta ze zářijových čtyř procent. Znovu je důvodem zejména výroba automobilů a jejich dílů.

Hodnota nových zakázek v průmyslu klesla o dvě procenta. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). Meziměsíčně byla průmyslová výroba vyšší o 0,9 procenta.

"Říjnové výsledky průmyslu jsou do značné míry podobné těm zářijovým. Ve většině průmyslových odvětví produkce rostla. Problémy s dodávkami komponentů ve výrobě automobilů se však začaly projevovat i v navazujících odvětvích, například výrobě pneumatik," uvedl ředitel odboru statistiky zemědělství a lesnictví, průmyslu, stavebnictví a energetiky ČSÚ Radek Matějka.

Výroba automobilů se proti loňskému říjnu snížila o třetinu. Pohoršila si také produkce pryžových a plastových výrobků a o více než čtvrtinu slabší výsledky zaznamenalo rovněž zpracování dřeva.

Ve srovnání s loňským rokem se naopak dařilo výrobě a rozvodu elektřiny, plynu a tepla, která rostla o více než deset procent. Produkce strojů a zařízení byla vyšší o 6,1 procenta, výroba ostatních dopravních prostředků a zařízení si pak polepšila téměř o čtvrtinu.

Nové zakázky ze zahraničí se v říjnu meziročně snížily o 4,3 procenta, zatímco tuzemské nové zakázky vzrostly o 3,6 procenta. "Druhý měsíc v řadě byl meziročně nižší objem nově nasmlouvaných průmyslových zakázek. I zde byl dominantní vliv autoprůmyslu podpořený vysokou srovnávací základnou v říjnu loňského roku," uvedla vedoucí oddělení statistiky průmyslu ČSÚ Veronika Doležalová.

Nové zakázky v automobilovém průmyslu klesly o pětinu. Ztrátu zaznamenala také výroba počítačů a elektronických zařízení a rovněž produkce ostatních dopravních prostředků. Více zakázek mělo naopak slévárenství a hutní zpracování kovů, výroba chemických látek a chemických přípravků a produkce strojů a zařízení.

Počet zaměstnanců v průmyslu se proti loňskému roku nezměnil. Jejich průměrná hrubá mzda se ale zvýšila o 2,8 procenta.

Analytici: Průmysl klesl kvůli nedostatku čipů, situace se ale zlepšuje

Tahounem poklesu byla i nadále kolabující výroba motorových vozidel, uvedl analytik Generali Investments Radomír Jáč. Většina průmyslových odvětví hlásí růst výroby, nicméně produkce motorových vozidel meziročně propadla o 32,9 procenta a vzhledem k váze tohoto odvětví klesla průmyslová výroba jako celek. Na automobilový průmysl dopadá nedostatek potřebných komponent, zejména čipů. Situace ve výrobě motorových vozidel také vede k nepříznivému nových objednávek v průmyslu jako celku, ačkoliv většina ostatních průmyslových odvětví si v říjnu udržela slušný růst objednávek, dodal.

Analytik ČSOB Petr Dufek upozornil na to, že nyní jsou konečně vidět první dílčí signály zlepšení, neboť ve srovnání se zářím už výroba aut konečně mírně vzrostla (o 5,5 procenta). "Když navíc vezmeme v úvahu další zprávy přicházející z oboru, tak i v závěru roku vypadá situace mnohem nadějněji než třeba v létě. Problém s dodávkami komponent se ještě zcela sice nevyřešil, ale výroba je už přece jen plynulejší než v předcházejících měsících," podotkl.

"Ve zbývajících měsících roku věříme v mírné zlepšení kondice průmyslu, které by se mohlo promítnout do posunu produkce k plus minus meziroční stagnaci," doplnil analytik UniCredit Bank Patrik Rožumberský. Příznivější obrázek podle něj naznačují vyšší hodnoty indexů nálady ve zpracovatelském průmyslu za listopad. Tento mírně pozitivní výhled, související s určitým uvolněním napětí v dodavatelských řetězcích a opětovným rozjezdem výroby v automobilkách, však může narušit další vlna pandemie, poznamenal.

Ochlazení zahraniční poptávky v kombinaci s růstem páté vlny pandemie a přetrvávajících problémech v dodavatelských řetězců vzbuzuje nejistoty i pro následující měsíce, souhlasil analytik Deloitte Filip Pastucha. Za celý letošní rok počítá se zvýšením průmyslové výroby okolo devíti procent, pro příští rok potom o přibližně sedm procent.

Dokladem zlepšující se situace může být i říjnový silný nárůst průmyslové produkce v sousedním Německu, připomněl analytik Komerční banky Michal Brožka. Za listopad lze proto čeká významnější růst průmyslové produkce i v ČR. "Náš celoroční odhad průmyslové výroby činí i nadále 8,5 procenta. Vysoké číslo je důsledkem nízké srovnávací základny minulého roku, kdy se aktivita části průmyslu na určitou dobu zastavila," uzavřel.

Související

Více souvisejících

Průmysl

Aktuálně se děje

před 14 minutami

před 23 minutami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 46 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Vladimir Putin

Putin promluvil o napadení Česka a Polska

Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou republiku, ale pokud Západ dodá Ukrajině stíhačky F-16, budou ruskými silami sestřeleny. Podle serveru euractiv.com to prohlásil ruský prezident Vladimir Putin při setkání s ruskými vojenskými piloty.

před 5 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

Česko dá další peníze na munici pro Ukrajinu, rozhodla Fialova vláda

Prezenční studenti v doktorském studijním programu na vysoké škole by měli mít zákonem garantovaný příjem, který bude vyšší než minimální mzda. Počítá s tím návrh novely zákona o vysokých školách, který odsouhlasila vláda na středečním jednání. Projednala také návrh nového zákona o integračním sociálním podniku a schválila další příspěvek na dodávky munice Ukrajině v rámci tzv. české iniciativy.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy