MF podporuje Babišův návrh na zrušení superhrubé mzdy, Hamáčkovu verzi odmítlo

Ministerstvo financí souhlasí s návrhem premiéra Andreje Babiše (ANO) na zrušení superhrubé mzdy a jejím nahrazením dvěma sazbami daně 15 a 23 procent. Naproti tomu s obdobným návrhem vicepremiéra a předsedy koaliční ČSSD Jana Hamáčka na zavedení sazeb 19 a 23 procent ministerstvo nesouhlasí.

Stojí to v podkladech pro středeční jednání sněmovního rozpočtu, který se má vyjadřovat k poslaneckým pozměňovacím návrhům k vládnímu daňovému balíčku. Do něj chtějí oba politici své návrhy vložit. Materiál má ČTK k dispozici.

O zrušení superhrubé mzdy a nastavení sazeb daně z příjmů fyzických osob dnes jedná koaliční rada.

Babišův návrh navíc obsahuje i novelu zákona o rozpočtové odpovědnosti a rozvolňuje její pravidla. K tomu ministerstvo financí poznamenává, že bez této změny by byl návrh jen těžko uskutečnitelný. "Jakýkoliv jiný návrh s negativními dopady na státní rozpočet by totiž bez současného rozvolnění fiskálních pravidel znamenal na druhé straně fiskální restrikci stejného rozsahu. A ta by velmi pravděpodobně svým vlivem na ekonomiku převážila pozitivní efekty fiskální expanze, jelikož v současné fázi rozpočtového procesu by znamenala hlavně úspory na straně investic," píše MF ve stanovisku poslancům.

Proti Babišovu návrhu se postavila Národní rozpočtová rada. Podle ní by jeho návrh pouze zásadním způsobem prohloubil nerovnováhu veřejných financí a nepřinesl by významnější pozitivní dopady na ekonomickou situaci v České republice.

Babiš i Hamáček navrhují sazbu 23 procent pro lidi s vyššími příjmy zhruba nad 140.000 korun měsíčně. Hamáček navrhuje i zvýšit základní daňovou slevu o 200 korun měsíčně, ale ani s tím MF nesouhlasí.

"Návrh reflektuje zejména potřebu ekonomického stimulu, který výrazně zvyšuje disponibilní důchod zaměstnanců. Tímto krokem dojde ke zvýšení jejich čisté mzdy, a to bez zátěže zaměstnavatelů," uvedlo ministerstvo k Babišovu návrhu. Hamáčkův návrh ale narazil. "Návrh pak nereflektuje zejména potřebu ekonomického stimulu, který výrazně zvyšuje disponibilní důchod zaměstnanců. Tímto krokem tak nedojde k výraznějšímu zvýšení jejich čisté mzdy, a to bez zátěže zaměstnavatelů," uvedlo k návrhu předsedy ČSSD.

Ministerstvo upozornilo na to, že Hamáčkova 19procentní sazba by bez dalších opatření zvýšila daňové zatížení i u poplatníků, kteří mají jiné příjmy než jen ze zaměstnání.

O obou návrzích rozhodne Sněmovna při schvalování daňového balíčku.

Související

důchody

Bude na důchody? Nová zpráva ukázala, jak stát hospodaří s penězi důchodců

Loni skončil systém důchodového pojištění se schodkem ve výši 72,8 miliardy korun, což je dosud největší propad. Celkové výdaje na penze a správu dosáhly přes 692,3 miliardy korun. Na starobní, invalidní a pozůstalostní důchody bylo vyplaceno o 97,2 miliardy korun více než v roce 2022, čímž se penzijní výdaje zvýšily téměř o 17 procent. 

Více souvisejících

Ministerstvo financí Andrej Babiš Jan Hamáček Daně ČSSD Hnutí ANO Národní rozpočtová rada

Aktuálně se děje

před 2 minutami

před 27 minutami

před 55 minutami

před 59 minutami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Jan Cimický

Cimického u soudu hájila spolupracovnice, psychiatr opět nedorazil

V úterý pokračoval soud s psychiatrem Janem Cimickým, který je od loňska obžalován ze znásilnění a vydírání. Cimický dnes k soudu opět nedorazil. K výslechu se dostavily jeho spolupracovnice, přičemž jedna z nich řekla, že si myslí, že se její kolega ničeho nedopustil. 

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Léky, ilustrační fotografie.

Algifen má výpadek. Za kapky existují alternativy, ujišťuje ministerstvo

Z výrobních důvodů panuje v Česku krátkodobý výpadek léku Algifen NEO. Ministerstvo zdravotnictví v pondělí uvedlo, že jedná se společností Teva o urychlení jeho dodávek. Lékaři byli informováni o možných alternativách, které jsou k dispozici v dostatečném množství. Algifen by měl být podle výrobce opět dostupný od konce května. 

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

John Kirby, koordinátor strategické komunikace Národní bezpečnostní rady

Íránský útok na Izrael byl podle USA trapným neúspěchem

Masivní dronový a raketový útok Íránu na Izrael byl "velkolepým a trapným neúspěchem", uvedl v pondělí Bílý dům. S tímto prohlášením přišel den poté, co americké jednotky pomohly Izraeli sestřelit většinu raket a bezpilotních letadel vypálených Teheránem.

před 8 hodinami

Vražda v Pohodlí na Svitavsku se dostala k soudu. Muži vinu odmítají

U Krajského soudu v Hradci Králové se v pondělí začala projednávat kauza předloňské vraždy v domě v Pohodlí u Litomyšle na Svitavsku. Dvojice mužů je obviněna z toho, že utýrala muže, jehož tělo následně uvařila v sudu, kosti spálila a další ostatky rozvezla po okolí. Oběma hrozí výjimečný trest. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy