Miliardář Krúpa podal k soudu námitku proti insolvenci skupiny Arca v ČR

Společnost RYG Investments, za kterou stojí zakladatel a bývalý spolumajitel Arca Capital Pavol Krúpa, podala k soudu námitku proti uskutečnění insolvence skupiny Arca v Česku. Krúpa prosazuje insolvenci Arcy na Slovensku. RYG Investments to dnes sdělila ČTK.

Vrchní soud v Praze zastavil loni 28. prosince insolvenční řízení vůči společnosti Arca Investments, zahájené v polovině září 2020 na žádost investičního fondu IFIS. Podle soudu totiž není ČR hlavním působištěm Arcy, české soudy proto nejsou příslušné případ řešit. Česko-slovenská skupina Arca Capital však nyní přesto žádá pražský městský soud o zahájení nového řízení o povolení reorganizace mateřské společnosti Arca Investments, a to na základě vlastního návrhu.

Arca Investments podala nový návrh opět v ČR. Je totiž přesvědčena, že v Česku se nachází místo hlavních zájmů společnosti, které je rozhodující pro určení soudu k vedení insolvenčního řízení.

"Je nezbytné, aby bylo zabráněno účelovým snahám vedení Arca Investments o obcházení zákona, zneužití české legislativy a aby došlo k zamezení nečestnému taktizování při výběru soudu. Centrum a sídlo firmy bylo od jejího založení na Slovensku, je proto logické, že na Slovensku je také hlavní centrum jejích zájmů," uvedl Krúpa. Popírat to podle něj znamená pouze další snahu vedení společnosti vyhnout se dohledu slovenských orgánů, policie a speciální prokuratury.

Česká legislativa je v případě povinnosti vyplatit závazky věřitelům podle Krúpy mnohem více benevolentní než slovenská. Na Slovensku dává zákon jednoznačnou povinnost zaplatit věřitelům minimálně 50 procent, až do 100 procent. Česká legislativa takovou povinnost neurčuje, v rámci reorganizace může povolit mnohem méně. Takže vyplacení věřitelů 50 procenty, což v rámci navrhované reorganizace v ČR aktuálně slibuje současné vedení Arca Investments, není garantováno žádnou legislativou, dodal.

Arca Investments koncem prosince oznámila, že nepřišla o soudní ochranu před věřiteli. Soud na Slovensku odmítl dva návrhy na zrušení její ochrany. Arca minulý čtvrtek po policejní razii v jedné ze svých firem odmítla informace, že se dopouští poškozování svých věřitelů nebo že ze skupiny vyvádí majetek.

Závazky skupiny činí 18,6 miliardy Kč. Z toho představují závazky ze směnek více než 15,5 miliardy Kč, věřitelé ze směnek v ČR pak 13 miliard Kč. Věřitelů je celkem 1889, z toho v Česku více než 80 procent. Zajištěným věřitelem je pouze J&T Banka.

Související

OKD, Důl Paskov

Krúpova firma prohrála spor kvůli bytům OKD

Bývalá firma slovenského finančníka Pavola Krúpy prohrála spor ohledně prodeje někdejších bytů OKD. Ostravský okresní soud podle serveru Hlídací pes v polovině dubna zamítl žalobu podanou společností ARC equity services na firmy Residomo a RPG Industries. Žalobou se firma domáhala náhrady škody v případě jednoho konkrétního bytu a jeho majitelky. Mluvčí Pavola Krúpy dnes ČTK sdělila, že finančník už firmu nevlastní.

Více souvisejících

Pavol Krúpa (slovenský miliardář) Arca Capital RYG Investments insolvence soudy Ekonomika

Aktuálně se děje

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Fotbal, ilustrační fotografie

Od příští sezóny ponese nejvyšší fotbalová liga jméno sázkovky Chance. Přiteče díky ní čtvrtmiliarda ročně

Až letos v červenci odstartuje nová sezóna tuzemské nejvyšší fotbalové soutěže, už se v jejím názvu neobjeví jméno sázkové kanceláře Fortuna, ale jejího konkurenta Chance. Právě tato sázková kancelář totiž vyhrála výběrové řízení na titulárního partnera první fotbalové ligy a díky tomu si tak tuzemský profesionální fotbal od příští sezóny dalších pět let přijde na čtvrtmiliardy ročně.

včera

Papežův zákon

RECENZE: Papežův zákon o prohnilé církvi stojí i padá na velikášském akademismu

Poté, co byl u nás snímek Papežův zákon uveden v rámci nesoutěžní sekce karlovarského festivalu, se dostává i do široké distribuce. Italský film se noří do temné historie církve a skrze příběh na základě skutečných událostí reflektuje krutost lidské manipulace, společenskou rozštěpenost i individuální osudy na pozadí velkých dějin.

včera

včera

Michal Koudelka

Vláda chce urychlit výstavbu OZE, prezidentovi navrhla povýšení šéfa BIS Koudelky.

Příprava výstavby obnovitelných zdrojů energie ve vybraných lokalitách by v Česku neměla trvat déle než rok. K dosažení tohoto cíle má přispět vymezení tzv. akceleračních zón určených pro jejich výstavbu podle pravidel, která schválila vláda na středečním jednání. Navrhla také povýšení šéfa BIS Michala Koudelky do hodnosti generálmajora. 

včera

včera

Charles Leclerc

Stáj Scuderia Ferrari mění název + FOTO

Neuvěřitelné se stává skutečností. Ferrari je jediným týmem, který nepřetržitě závodí v přední motoristické disciplíně od založení formule 1 v roce 1950. Žádný tým nezastává takovou tradici jako Scuderia. Tradice – kterou nyní Italové (částečně) boří.

včera

včera

Petr Rada, trenér

Radovi se snížil trest za rasismus z osmi na tři měsíce. I tak je ale trenér pražské Dukly zklamaný

Původně vyslovený trest ze strany disciplinární komise Fotbalové asociace ČR (FAČR) pro kouče druholigové pražské Dukly Petra Rady za rasistickou urážku vůči již bývalému kouči Brna Tomáši Poláchovi vyvolal velké debaty ve veřejném prostoru. Byl totiž rekordní, konkrétně osmiměsíční. Po verdiktu odvolací komise se ale bude moci pětašedesátiletý kouč vrátit na lavičku již po třech měsících. Zkrácení trestu i pro Duklu znamená, že se bude muset obejít bez Rady až do konce právě probíhající sezóny, jelikož zákaz činnosti mu nově vyprší až začátkem sezóny příští.

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Krycí jméno ukrajinského vojáka „Niemachny“.

V ruském zajetí: Psi žijí lépe. Ztratil jsem jakoukoli naději a vůli žít

Ukrajinský voják přezdívaný „Niemachny“, který strávil 13 měsíců v ruském zajetí, promluvil o tom, co všechno prožil, když padl do zajetí po bojích o Azovstal v Mariupolu. „V kasárnách nás bylo hodně. Byla tam dvě patra a asi půl stovky plus-minus lidí. Spali jsme vlastně na sobě, na podlaze,“ vzpomíná. A dodává hned na začátku „Rusové se snažili přimět Ukrajince střílet do vlastních zajatců.“

včera

včera

včera

včera

Vzpoura zaměstnanců RTVS: Chceme svobodnou veřejnoprávní instituci

Situace na Slovensku se rychle mění. Zaměstnanci RTVS vydali protestní prohlášení a to krátce po schválení zákona o STVR Ficovou vládou.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy