Miliardy na podporu ekonomiky nesmí zmizet v daňových rájích, apeluje Transparency International

Ministerstvo financí by mělo připravit návrh, jak zabránit úniku veřejných peněz vynakládaných státem v souvislosti s epidemií koronaviru do daňových rájů. V otevřeném dopise k tomu ministryni financí Alenu Schillerovou (za ANO) vyzvala organizace Transparency International (TI). Stát na podporu ekonomiky slibuje vynaložit stovky miliard korun.

Principy evropské směrnice proti únikům financí do daňových rájů by podle TI úřad měl aplikovat v současných i připravovaných podpůrných programech, a to především s ohledem na skutečné majitele a veřejnou přístupnost informací o vynakládání veřejných prostředků.

"České republika musí být schopna deklarovat, že veřejné finance budou vyplaceny v rámci ČR, nikoliv, aby posléze veřejné finance tekly do nepřehledné pavučiny firem a subjektů končících v daňových rájích," uvedl v dopise šéf TI David Ondráčka.

Dopis @Transparency_CZ ministryni @alenaschillerov ohledně pravidel pandemické pomoci.Jednoduchý princip: nedávejte veřejné peníze firmám z daňových rájů a těm s nejasnou vlastnickou strukturou (musíte znát skutečné majitele, ať víte komu peníze jdou).https://t.co/XjTu0301XA

— David Ondráčka (@David_Ondracka) May 11, 2020

Podle organizace je třeba identifikovat skutečné majitele firem, které čerpají finance například z podpůrných a dotačních programů, úvěrových garancí či veřejných zakázek. "Stát by pak měl s těmito informacemi dále aktivně pracovat, například ve smyslu eliminace střetu zájmů při prověřování daného dotačního nebo úvěrového portfolia," uvedl.

Informace o všech žadatelích by podle TI měly být zveřejněny na obecně dostupném místě, aby byla zajištěna i veřejná kontrola. V neposlední řadě je také třeba identifikovat subjekty, které by neměly státní podporu dostat, protože nemají známého vlastníka, vyplácejí v aktuální situaci dividendy či nezveřejňují účetní závěrky.

Opatření v podobném duchu odmítla při projednávání koronavirových opatření schválit Poslanecká sněmovna. Negativní stanovisko k danému návrhu podle TI vyjádřila i Schillerová. "Z kroků české vlády, respektive poslanců vládních koaličních stran, pak plyne zásadní paradox. Na jednu stranu vláda deklaruje, že pomoc na zmírnění ekonomického dopadu pandemie nemoci covid-19 chce zaměřit na domácí ekonomiku, ale na druhou stranu odmítá přijmout nástroje, které zamezí úniku finančních prostředků nejen do zahraničí, ale především do rizikových destinací, které umožňují skrývání skutečného majitele," konstatuje TI.

Opatření na podporu ekonomiky v souvislosti s dopady šíření koronaviru činí podle Schillerové 1,19 bilionu korun. Z toho přímá podpora je 216 miliard korun a záruky na úvěry 951,5 miliardy korun. Dalších 22 miliard korun odhaduje ministerstvo jako stimul ekonomiky díky odkladu záloh na daních nebo odkladu elektronické evidence tržeb.

Související

Rusko, ilustrační foto

Rusko označilo Transparency International za nežádoucí organizaci a zakázalo ji

Ruská generální prokuratura označila Transparency International za nežádoucí organizací, oznámila dnes ruská média. Již dříve ruské úřady udělily této nevládní organizaci sídlící v Berlíně a bojující proti korupci po celém světě hanlivou nálepku zahraničního agenta. Spolupráce s nežádoucí organizací hrozí v Rusku trestním postihem a vězením.
Soudní dvůr EU

Boj za transparentnost se vrací o roky zpět, komentuje TI verdikt unijního soudu

Rozhodnutí Soudního dvora Evropské unie z minulého týdne ohledně evidence skutečných majitelů vrací boj za transparentnost vlastníků společností, ale i třeba boj proti praní špinavých peněz v EU, o deset let zpět. Na dotaz ČTK to dnes uvedl vedoucí analytik protikorupční organizace Transparency International (TI) Marek Chromý, podle kterého je rozhodnutí soudu též nejednoznačné v tom, jak má EU zareagovat.

Více souvisejících

transparency international Alena Schillerová Ekonomika Česká republika David Ondráčka

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Aktualizováno před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

Kreml: Svět je na pokraji konfliktu mezi největšími jadernými velmocemi světa, může skončit katastrofou

Rusko v pondělí prohlásilo, že vojenská podpora Ukrajiny ze strany USA, Británie a Francie posunula svět na pokraj přímého konfliktu mezi největšími jadernými velmocemi světa, který by mohl skončit katastrofou.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy