Minimální důstojná mzda? 31 463 korun hrubého, spočítali experti

Minimální důstojná mzda v Česku za práci na plný úvazek, aby stačila na pokrytí potřeb i na volný čas a menší spoření, podle expertů činí letos 31.463 korun hrubého. V Praze je to pak kvůli vyšším nákladům 36.850 korun. Tým odborníků ve výpočtu zohlednil náklady na jídlo, bydlení, oblečení, dopravu, zdravotní péči, vzdělání i volný čas a úspory na nečekané výdaje, a to pro dva lidi.

Výsledky na tiskové konferenci dnes představily Lucie Trlifajová ze Sociologického ústavu Akademie věd ČR a Kateřina Smejkalová z Nadace Fridricha Eberta.

Podle Českého statistického úřadu průměrná hrubá měsíční mzda v zemi ve třetím čtvrtletí dosáhla 33.697 korun. Polovina lidí nevydělávala ani 29.549 korun hrubého.

"Polovina lidí u nás minimální důstojnou mzdu nedostává. Jsou to nízkokvalifikované profese. Ve větším počtu také ženy, které u nás vydělávají v průměru o pětinu méně než muži," uvedla Smejkalová. Podotkla, že na minimální důstojnou mzdu nedosáhnou ale ani lidé s vyšší kvalifikací a vzděláním. Zmínila nižší úředníky z radnic, pracovníky v sociálních službách, vysokoškolské učitele, kuchaře ve školách či divadelníky a filharmoniky.

Víc než dvě desítky odborníků na sociální problematiku, ekonomů, sociologů a politologů pracovaly na konceptu minimálního důstojného výdělku od roku 2016. Při výpočtech experti vycházeli z údajů statistického úřadu, ministerstev i dalších institucí. Počítali odměnu za práci na plný úvazek pro člověka, který živí ještě další osobu - dítě či dospělého.

Česko patří v EU k zemím s nejnižší mírou chudoby a má nejnižší nezaměstnanost. Podle autorek a autorů ekonomické ukazatele situaci lidí v Česku ale dostatečně nepopisují a minimální důstojná mzda má představovat "základní standard". Autorský tým poukazuje na to, že úroveň výdělků je v ČR ve srovnání s cizinou nízká.

"Kupní síla je tu extrémně nízká, téměř nejnižší v EU. Čtvrtina lidí není schopna platit nečekaný výdaj, desetina obyvatel je v exekuci. Nízkými mzdami konkurujeme asijským zemím přesto, že jsme státem EU," uvedla Trlifajová. Když se podle ní mluví o chudobě v ČR, zmiňují se příjemci dávek, nezaměstnaní či lidé v ghettech. "Nemluvíme o ekonomické nejistotě, která se týká mnohem více lidí. Projevuje se to v silném pocitu frustrace, neviditelnosti," dodala Trlifajová.

Výdaje za potraviny na měsíc a také za obědy v závodní jídelně či restauraci v pracovních dnech vyšly na 5550 korun. Náklady na bydlení činily v Praze 11.929 korun a jinde 8216 korun. Oblečení a obuv stály 1144 korun, doprava 1711 korun, mobil, internet a koncesionářské poplatky 1353 korun a zdraví a hygiena 1007 korun. Na volný čas a vzdělávání, tedy na školní družinu a jeden kroužek pro dítě a kurz pro dospělého, kino, koncert či divadlo jednou až dvakrát do měsíce a jednou za rok tuzemskou jedenáctidenní dovolenou bylo měsíčně potřeba 2818 korun z výdělku. Úspory na mimořádné výdaje a na důchod dosáhly pak 3226 korun.

Expertní tým bral v potaz základní potřeby. Do výpočtu zahrnul jen běžné výdaje, ne vyšší částky za dražší oblečení a obuv či za lokální a udržitelné produkty. Za nadstandard považovali odborníci i náklady na psa, kočku či jiného domácího mazlíčka. "Drželi jsme se v debatě při zemi a chtěli jsme mít data podložená, většinou jsme brali nižší standard," upřesnila Trlifajová.

Bližší informace jsou na webu www.dustojnamzda.cz. Autorky a autoři chtějí částku každý rok aktualizovat. Uvedli, že vypočítaný minimální důstojný výdělek nepředstavuje politický požadavek, ale má do debaty o mzdách vnést "perspektivu zaměstnanců".

Související

Více souvisejících

mzdy / platy Ekonomika Česká republika

Aktuálně se děje

před 10 minutami

před 25 minutami

Michal Koudelka

Vláda chce urychlit výstavbu OZE, prezidentovi navrhla povýšení šéfa BIS Koudelky.

Příprava výstavby obnovitelných zdrojů energie ve vybraných lokalitách by v Česku neměla trvat déle než rok. K dosažení tohoto cíle má přispět vymezení tzv. akceleračních zón určených pro jejich výstavbu podle pravidel, která schválila vláda na středečním jednání. Navrhla také povýšení šéfa BIS Michala Koudelky do hodnosti generálmajora. 

před 42 minutami

před 1 hodinou

Charles Leclerc

Stáj Scuderia Ferrari mění název + FOTO

Neuvěřitelné se stává skutečností. Ferrari je jediným týmem, který nepřetržitě závodí v přední motoristické disciplíně od založení formule 1 v roce 1950. Žádný tým nezastává takovou tradici jako Scuderia. Tradice – kterou nyní Italové (částečně) boří.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Aktualizováno před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Krycí jméno ukrajinského vojáka „Niemachny“.

V ruském zajetí: Psi žijí lépe. Ztratil jsem jakoukoli naději a vůli žít

Ukrajinský voják přezdívaný „Niemachny“, který strávil 13 měsíců v ruském zajetí, promluvil o tom, co všechno prožil, když padl do zajetí po bojích o Azovstal v Mariupolu. „V kasárnách nás bylo hodně. Byla tam dvě patra a asi půl stovky plus-minus lidí. Spali jsme vlastně na sobě, na podlaze,“ vzpomíná. A dodává hned na začátku „Rusové se snažili přimět Ukrajince střílet do vlastních zajatců.“

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Ministerstvo zdravotnictví, ilustrační fotografie.

Svrčinová na vlastní žádost končí jako hlavní hygienička

Vláda ve středu odvolala hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou na její vlastní žádost, uvedlo ministerstvo zdravotnictví. Do jmenování jejího nástupce bude kompetence hlavního hygienika v plném rozsahu vykonávat její zástupce a ředitel odboru ochrany veřejného zdraví Ministerstva zdravotnictví Matyáš Fošum. Výběrové řízení má být vypsáno v nejbližších dnech.

Aktualizováno před 5 hodinami

před 5 hodinami

Důchody, ilustrační fotografie.

Valorizace důchodů v lednu 2025: První odhady už naznačují, jak penze porostou

Až na začátku příštího roku se lidem opět zvýší důchody. O výši příští valorizace by mělo být jasno v létě, vyšší penze pak budou senioři pobírat od ledna 2025. Podle odhadů ministerstva práce a sociálních věcí vedeného Marianem Jurečkou (KDU-ČSL) by důchody měly vzrůst přinejmenším o dvě procenta. 

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Sestra vůdce KLDR hrozí: Vybudujeme ohromnou vojenskou sílu

Severní Korea hodlá pokračovat v budování "ohromující a nejsilnější vojenské síly" na ochranu své suverenity a míru v regionu, prohlásila Kim Jo-džong, která je vlivná sestra severokorejského vůdce Kim Čong-una, jak informoval ve středu server The Korea Times s odkazem na tamní tiskovou agenturu KCNA.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy