Minimální hodinové tarify odborářů ve stavebnictví letos vzrostou o 3,6 procenta

Minimální hodinové mzdové tarify u pracovníků stavebních firem sdružených v odborových svazech Stavba ČR a svazu pracovníků dopravy, silničního hospodářství a autoopravárenství Čech a Moravy letos meziročně vzrostou o 3,6 procenta, minimální měsíční tarify stoupnou o 2,8 procenta. Odboráři se na tom dohodli se Svazem podnikatelů ve stavebnictví. Svaz o tom dnes informoval ČTK ve své zprávě.

"Po několika jednáních jsme se dohodli na dodatku číslo dvě kolektivní smlouvy vyššího stupně. Přináší několik legislativních změn, týkajících se například závodního stravování či absolvování lékařské prohlídky. Nejdůležitější informací jsou však čísla vztahující se k výši mezd. Dohodli jsme se na zvýšení minimálních hodinových tarifů o 3,6 procenta a minimálních měsíčních tarifů o 2,8 procenta," uvedl prezident Svazu podnikatelů ve stavebnictví Jiří Nouza.

Kolektivní smlouva vyššího stupně byla mezi účastníky uzavřena v dubnu 2019. Ustanovení v ní obsažená jsou s výjimkou mzdové části platná do roku 2024. Mzdová část pro roky 2020 až 2024 je obsahem dodatku smlouvy, který se podepisuje každý rok.

Svaz podnikatelů ve stavebnictví v ČR byl založen v roce 1990. Hájí zájmy zhruba tisícovky členů a usiluje o příznivé podnikatelské prostředí v legislativě a hospodářské politice. Jeho členy jsou nejen stavební firmy, ale například také výrobci stavebních hmot, cechy nebo developeři.

Související

Více souvisejících

Stavebnictví práce

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Sunak: Putin se na polských hranicích nezastaví. Britové posílají Ukrajině rakety Storm Shadow

Britský premiér Rishi Sunak oznámí v úterý na návštěvě Polska zvýšení vojenské podpory pro Ukrajinu o 500 milionů liber (579 milionů eur). 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy