Ministerstvo financí dnes prodalo dluhopisy za 13 miliardy

Ministerstvo financí dnes prodalo ve třech aukcích státní dluhopisy za 13,2 miliardy korun. Vyplývá to z údajů na internetových stránkách České národní banky. Plány ministerstva financí počítaly maximálně s 13 miliardami korun. Zájem investorů byl opět výrazně větší, chtěli koupit dluhopisy za zhruba 52 miliard korun.

"Poslední dubnová aukce potvrdila po spíše průměrných březnových výsledcích obrat trendu a opětovný nárůst zájmu investorů. Ten vidíme od domácích i zahraničních subjektů. Hlavními kupujícími jsou však domácí banky, které vzhledem k nárůstu úspor domácností, resp. depozit, hledají příležitosti, kam uložit přebytečné rezervy," uvedl ekonom Komerční banky František Táborský.

Největší zájem měli investoři o desetiletý dluhopis s variabilním úročením. Chtěli jej koupit za 23,8 miliardy korun, MF dluhopis prodalo za pět miliard korun, tedy podle plánu.

Ministerstvo v dubnové aktualizaci Strategie financování a řízení státního dluhu na rok 2021 uvedlo, že bude letos potřebovat na financování státního dluhu 728,4 miliardy korun. To je o 182,1 miliardy korun více, než úřad původně plánoval v prosincové verzi strategie. Za růstem je především zvýšení schodku letošního státního rozpočtu z 320 na 500 miliard korun kvůli dopadům pandemie a změnám daní.

MF navýšilo minimální objem prodeje dluhopisů ze 400 na 580 miliard korun, tedy o sumu odpovídající navýšení plánovaného schodku státního rozpočtu.

"Od začátku roku si tak ministerstvo financí podle našich výpočtů zajistilo již 62 procent všech letošních výpůjčních potřeb. Na konci března desetiletý výnos českých státních dluhopisů dosáhl dvou procent a od té doby opět klesá k současným 1,82 procenta," uvedl Táborský. Výnosy dluhopisů by podle něj měly do konce prvního pololetí zůstat pod hranicí dvou procent. Pro konec roku očekává mírný nárůst na 2,15 procenta.

Související

Eurozpravy.cz

Stahování certifikátů ke covidu nefunguje, systém bude upravený večer

V současné době je problém z webového portálu stahovat certifikáty o nákaze, testu či očkování na covid-19, informovala na twitteru Chytrá karanténa. Systém bude upravený večer. Podle zjištění ČTK jsou problémy už od rána. Možnost vytvořit si na webu elektronický certifikát mají lidé od začátku června, ve středu byla přidána možnost stáhnout ho pro děti či cizince.

Více souvisejících

EZ

Aktuálně se děje

před 8 minutami

před 51 minutami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Aktualizováno před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

Americké jednotky v Iráku a Sýrii se staly terčem několika útoků

Americké jednotky v Iráku a Sýrii byly za méně než 24 hodin vystaveny dvěma samostatným útokům, uvedly v pondělí irácké bezpečnostní zdroje a představitelé USA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy