Ministerstvo financí nejspíš posune termín pro daňová přiznání a úhradu daně

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) se chystá posunout termín pro odevzdání daňového přiznání u daně z příjmu a úhradu daně drobným podnikatelům a fyzický osobám o tři měsíce. Řekla to dnes novinářům. Dodala, že tak chce ulevit drobným podnikatelům a malým firmám v situaci související s šířením koronaviru.

První termín pro odevzdání daňového přiznání a úhradu daně je 1. dubna. V případě využití služeb daňového poradce je to 1. červenec.

"Navrhnu odložení přiznání daně z příjmu. Udělám to formou, že prominu plošně sankce včetně i správních poplatků, což je v mé kompetenci. Ráda bych stabilizační balíček představila příští týden," uvedla ministryně.

Ohlášené opatření je podle partnera poradenské společnosti Apogeo Jiřího Žežulky logickým a správným krokem. Podle něj lze očekávat, že MF vydá rozhodnutí o plošném prominutí sankce za pozdní podání a úrok z prodlení s úhradou daně a Generální finanční ředitelství upraví pokyn k individuálnímu prominutí penále a úroku tak, aby zohlednil komplikace způsobené koronavirem. "Uprostřed nejistoty představuje tento krok alespoň nějaký záchytný bod," uvedl Žežulka.

Dále Schillerová připravuje balíček opatření ohledně spuštění třetí a čtvrté vlny elektronické evidence tržeb (EET) od prvního května. Ta by se měla týkat všech podnikatelských činností, které dosud tržby neevidovaly. Podle ministryně sice není možné ze zákona odložit start třetí a čtvrté vlny EET, MF se ale podle ní může zavázat, že kontrolní činnost ze strany finanční a celní správy bude po dobu tří měsíců benevolentní a že nebudou padat sankce.

"Nemohu tedy zastavit to, aby se podnikatelé k EET certifikovali a žádali o autentizační údaje. Ale když o ně požádají později, tak sankce nebude. Ale sankce by byla, kdyby neevidovali nebo neměli pokladní zařízení," uvedla Schillerová.

K prvnímu březnovému týdnu si o autentizační údaje k EET zažádalo deset procent živnostníků. Jde o 30.000 z celkového počtu 300.000 živnostníků, kteří musí EET od 1. května mít, sdělila již dříve Finanční správa.

Evidence začala platit 1. prosince 2016 pro restaurace a ubytovací zařízení. Od března 2017 je povinná pro podnikatele ve velkoobchodu a maloobchodu. EET je zaměřena na přijímání plateb v hotovosti. Podle dostupných informací je do EET zapojeno 195.000 podnikatelů, kteří dosud evidovali zhruba 13,6 miliardy účtenek.

Na schůzce s podnikatelskými svazy ve čtvrtek chce Schillerová také řešit otázku splatnosti daně z přidané hodnoty a platbu sociálního pojištění. DPH za únor je splatná 25. března, a proto se musí tato otázka podle Schillerové vyřešit rychle. Podnikatele podle ní požadují i odložení splatnosti sociálního pojištění. To je ovšem v kompetenci ministerstva práce a sociálních věcí a podle Schillerové zatím není jasné, zda je odklad ze zákona možný.

"Mám kontury stabilizačního balíčku a chci ho projednat ve čtvrtek se zástupci podnikatelů a komor, abych vyslechla jejich názory a zvážila je. A poté jej příští týden představím," uvedla ministryně.

Související

Alena Schillerová

Alena Schillerová už slibuje revizi chystané penzijní reformy

Exministryně financí Alena Schillerová (ANO) poslala vzkaz lidem, kterým se nepozdává chystaná penzijní reforma. Šéfka nejsilnějšího opozičního poslaneckého klubu naznačila, že její hnutí ji hodlá revidovat v případě, že se vrátí do Strakovy akademie.
Andrej Babiš

Tandem Babiš a Havlíček pokračuje v čele ANO. Expremiér přes 20 minut spílal vládě

Expremiér Andrej Babiš bude nadále předsedou nejsilnějšího opozičního hnutí ANO, záda mu bude jako první místopředseda krýt Karel Havlíček. Babiš ve více než 20 minut trvající kandidátské řečí kritizoval Fialovu vládu, kterou označil za nejamatérštější a nejneschopnější kabinet v historii země. Pro hnutí vytyčil jako cíl návrat do Strakovy akademie. 

Více souvisejících

Alena Schillerová Ministerstvo financí Daně daňové přiznání elektronická evidence tržeb EET

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Vladimir Putin

Putin promluvil o napadení Česka a Polska

Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou republiku, ale pokud Západ dodá Ukrajině stíhačky F-16, budou ruskými silami sestřeleny. Podle serveru euractiv.com to prohlásil ruský prezident Vladimir Putin při setkání s ruskými vojenskými piloty.

před 7 hodinami

včera

včera

Vyhořelá katedrála Notre-Dame se otevře návštěvníkům ještě letos, tvrdí Paříž

Pařížská katedrála Notre-Dame, která byla v roce 2019 postižena ničivým požárem, má být opět otevřena pro návštěvníky 8. prosince. Uvedl to Philippe Jost, výkonný ředitel vládní agentury, která dohlíží na rekonstrukci katedrály. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy