Ministerstvo financí začalo regulovat ceny respirátorů

Ministerstvo financí dnešním cenovým rozhodnutím začalo regulovat ceny respirátorů. V případě respirátorů vyrobených v EU úřad stanovil maximální cenu pro konečné spotřebitele na 175 Kč bez DPH. U respirátorů vyrobených mimo EU je limit stanoven na 350 Kč bez DPH.

Ministerstvo o tom dnes informovalo v tiskové zprávě. Cílem opatření je zamezit zneužívání současné situace kolem šíření koronaviru. Za porušení pravidel hrozí pokuta až deset milionů korun.

Podle dostupných informací jsou respirátory, které slouží jako ochrana proti nákaze novým koronavirem, nedostatkovým zbožím i u dodavatelů.

V současnosti je ovšem možné podle nařízení ministerstva zdravotnictví respirátory prodávat pouze zdravotnickým a sociálním zařízením, orgánům ochrany veřejného zdraví, složkám integrovaného záchranného systému a dalším orgánům státní správy. A právě na tyto prodeje je cenový výměr ministerstva financí zaměřen. Netýká se tak nabídek na různých bazarových internetových stránkách, kde jsou ceny respirátorů nabízeny za násobně vyšší ceny.

@MinFinCZ reaguje na dění okolo šíření koronaviru a přistupuje k regulaci cen respirátorů. Cena respirátorů vyrobených v EU nesmí přesáhnout 175 Kč bez DPH, respirátory vyrobené mimo EU budou stát max. 350 Kč bez DPH. https://t.co/6qTEN6aIwe

— Ministerstvo financí (@MinFinCZ) March 4, 2020

"Chceme zabránit obchodování se strachem. Je zcela nepřípustné, aby někteří vydělávali na obavách občanů z šíření nemoci a prodávali předražené respirátory," uvedla ministryně financí Alena Schillerová.

Zavedení cenové regulace na určité zboží v případě mimořádných tržních situací umožňuje zákon o cenách. Dnes oznámená cenová regulace se vztahuje na respirátory třídy FFP3. Ministerstvo financí tak navázalo na úterní mimořádné opatření ministerstva zdravotnictví, které zakázalo respirátory vyvážet mimo ČR.

Na dodržování cenových pravidel bude dohlížet Specializovaný finanční úřad. V případě, že i navzdory stanovené maximální ceně bude obchodník prodávat respirátory v nepřiměřené výši, zahájí úřad cenovou kontrolu. V případě porušení pravidel může udělit pokutu až deset milionů korun.

Specializovaný finanční úřad spadá pod finanční správu a dohlíží mimo jiné na firmy s obratem nad dvě miliardy korun a finanční instituce. Dále vykonává správu daní, provádí řízení o správních deliktech, vykonává dozor nad loteriemi a jinými podobnými hrami, vybírá a vymáhá peněžitá plnění, která uložily orgány finanční správy, nebo provádí finanční kontrolu a dodržování povinností stanovených pro účetnictví.

Nový typ koronaviru se od loňského prosince šíří z Číny a způsobuje onemocnění, které dostalo název COVID-19. Nakažených je už více než 90.000, přes 3000 lidí nákaze podlehlo. Naprostá většina připadá na Čínu. V Asii má mnoho nakažených zejména Jižní Korea, v Evropě Itálie. V Německu je zhruba 200 nakažených, v České republice osm.

Související

důchody

Bude na důchody? Nová zpráva ukázala, jak stát hospodaří s penězi důchodců

Loni skončil systém důchodového pojištění se schodkem ve výši 72,8 miliardy korun, což je dosud největší propad. Celkové výdaje na penze a správu dosáhly přes 692,3 miliardy korun. Na starobní, invalidní a pozůstalostní důchody bylo vyplaceno o 97,2 miliardy korun více než v roce 2022, čímž se penzijní výdaje zvýšily téměř o 17 procent. 

Více souvisejících

Ministerstvo financí Roušky a respirátory Ekonomika Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

před 13 minutami

před 27 minutami

před 51 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Rusko, ilustrační foto

Ukrajina zatápí Rusům. Oblasti ruší oslavy Dne vítězství

Nejméně pět ruských regionů se rozhodlo zrušit vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství, kterým si Rusko připomíná sovětské vítězství nad nacistickým Německem dne 9. května. Tato opatření jsou reakcí na hrozbu útoků z Ukrajiny, s níž Rusko vede více než dva roky válečný konflikt, informoval server The Moscow Times.

před 2 hodinami

Princ William se svou rodinou

O princeznu Kate je postaráno, ujistil William. Léčba rakoviny pokračuje

Princ William se navzdory pokračující léčbě princezny Kate, u které lékaři odhalili rakovinu, vrátil k pracovním povinnostem. Během programu se pochopitelně setkával s lidmi, jejichž myšlenky často mířily k budoucí královně. Následník trůnu spoluobčanům řekl, že je o ni dobře postaráno. 

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Izraelská armáda

Izrael zaútočil na pozice syrské armády

Izraelské útoky se v pátek zaměřily na pozice syrské armády na jihu země, uvedl šéf Syrského pozorovatelského centra pro lidská práva (SOHR) se sídlem v Británii Rámí Abdal Rahmán.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Robert Fico, slovenský premiér

Fico otočil a podporuje Ukrajinu. Anebo ne?

Poslední dobou se mohlo zdát, že slovenský premiér Robert Fico se stal definitivně moskevskou hlásnou troubou, která neváhá veřejně prohlašovat, že Ukrajina není suverénní stát, Rusko k válce vyprovokovala, s oblibou prohlašoval, že v Kyjevě žádná válka není, že tam vládnou ukrajinští fašisté, a tak podobně. 

před 6 hodinami

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

V Bayreuthu zatkli 2 ruské agenty, kteří plánovali útoky v Německu

Prokuratura oznámila, že vyšetřovatelé zatkli dva muže německo-ruského původu kvůli podezření ze špionáže pro Rusko a údajnému plánování útoků v Německu, včetně cílů americké armády. Jejich cílem údajně bylo oslabit vojenskou podporu poskytovanou Ukrajině.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy