Ministr Havlíček upozorňuje: Firmy zavřené bez věcného důvodu náhradu mezd nedostanou

Stát proplatí část mzdy pracovníků jen firmám zavřeným kvůli propadu odbytu, chybějícímu materiálu nebo zaměstnancům v karanténě. Podniky, které kvůli šíření koronavirové nákazy uzavřely bez "objektivního důvodu", na náhradu nebudou mít nárok. V České televizi (ČT) to dnes řekl ministr průmyslu a dopravy Karel Havlíček (za ANO).

Kabinet ve čtvrtek rozhodl o tom, že zaměstnavatelům proplatí náhrady mezd lidem v karanténě a 80 procent mzdy pracovníků zavřených provozů.

"Musí být splněno to, že ta firma o něco ´přišla´," řekl dnes Havlíček. Firmě by musel buď zásadně klesnout odbyt, nebo by musela přijít o vstupy, protože její dodavatelé jsou zavření, vyjmenoval. Podpora bude podle něj i pro firmy zavřené kvůli karanténám zaměstnanců. "Jsme připraveni nahradit mzdy za zaměstnance do určité míry právě v těch několika oblastech, které dneska definitivně chceme projednat na vládě," uvedl ministr.

Firma uzavřená bez objektivního důvodu, že "chce mít v tuto chvíli pro všechny případy klid", podle Havlíčka náhradu mezd pro zaměstnance nedostane. "Tam pochopitelně nahrazovat nebudeme," řekl. Vláda podle něj naopak uvažuje o pobídce pro firmy, které jsou v provozu a platí zaměstnancům plné mzdy.

Ministr také odmítl výzvu předsedy nejsilnějšího odborového svazu KOVO Jaroslava Součka, aby firmy kvůli šíření koronaviru alespoň na dva týdny přerušily výrobu s výjimkou podniků, jejichž produkce řeší stavy ohrožující život. Firmy jsou podle Havlíčka připraveny, mají pro zaměstnance dezinfekci a ochranné prostředky.

Vláda dnes bude podle Havlíčka jednat také znovu o úpravě otevíracích hodin obchodů vymezených pro lidi nad 65 let, aby se nepotkávali s ostatními zákazníky a byli chráněni před nákazou. Premiér Andrej Babiš (ANO) v rozhovoru pro dnešní Mladou frontu Dnes (MfD) řekl, že výjimku u opatření dostanou obchody do 200 metrů čtverečních, což jsou třeba menší obchody na vesnicích, kde je jedna prodejna.

U větších prodejen by se měla doba pro seniory posunout o hodinu mezi 08:00 a 10:00, aby si mohli ráno nakoupit lidé na cestě z práce a do práce. Od pátku je pro seniory v obchodech s potravinami, lékárnách či drogeriích vymezená doba mezi 07:00 a 09:00, od čtvrtka to bylo mezi 10:00 a 12:00.

Související

Martin Kupka

Kupkovi by se líbil Korčok. Havlíček preferuje Pellegriniho, přeje si ho i Babiš

Exministr zahraničí Ivan Korčok i předseda parlamentu Peter Pellegrini jako postupující do druhého kola volby slovenského prezidenta mají podporovatele mezi osobnostmi české politické scény. Korčoka v nedělním vydání diskuzního pořadu Otázky Václava Moravce podpořil ministr dopravy Martin Kupka (ODS), Pellegriniho zase opoziční poslanec Karel Pavlíček (ANO).

Více souvisejících

Karel Havlíček firmy Ekonomika Obchody Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

před 3 minutami

před 18 minutami

před 46 minutami

před 55 minutami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Vladimir Putin

Putin promluvil o napadení Česka a Polska

Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou republiku, ale pokud Západ dodá Ukrajině stíhačky F-16, budou ruskými silami sestřeleny. Podle serveru euractiv.com to prohlásil ruský prezident Vladimir Putin při setkání s ruskými vojenskými piloty.

před 6 hodinami

včera

včera

včera

Ministerstvo shání další vakcíny proti černému kašli. Zájem je extrémní

V Česku v souvislosti s nárůstem počtu případů černého kašle v letošním roce výrazně stoupl zájem o očkování. Ministerstvo zdravotnictví ve středu na sociální síti X uvedlo, že probíhají jednání o dodávce dalších vakcín. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy