Míst s prodejem kaprů bude letos víc než loni, ozvali se ochránci zvířat a vegani

Prodejci vánočních kaprů letos nahlásili veterinářům 2662 prodejních míst, což je zhruba o 75 lokalit více než loni. ČTK to dnes sdělili zástupci Státní veterinární správy (SVS). Letos budou veterináři kontrolovat také pravidla proti šíření koronaviru. Proti prodejům zejména živých kaprů vystupují některé aktivistické organizace.

Veterináři při loňských kontrolách zjistili pochybení ve 3,9 procentech případů. Chybovost tak v posledních letech rostla, předloni byly prohřešky ve třech procentech případů, o rok dříve u 2,4 procent kontrol. Stále však je to nízké procento, chyby jsou navíc nejčastěji administrativního charakteru.

Loni veterináři zkontrolovali skoro tisíc prodejních míst. Prodejci mají povinnost sedm dní před zahájením prodeje nahlásit, že budou nabízet kapry, veterinářům. Letos by se tak mělo nejvíce stánků objevit v Jihomoravském kraji, v tomto regionu by jich mělo být přes 500. Na druhém místě je pak Moravskoslezský kraj s počtem necelých 300 stánků a Středočeský kraj s 289 prodejními místy. V Praze nahlásili prodejci 215 míst, v posledních letech se počet stánků v hlavním městě snižuje.

Veterináři například zjišťují, jestli mají ryby dostatečné množství kyslíku nebo zda prodejci nepřeplňují kádě, ale zda dodržují hygienické podmínky prodeje. "V souvislosti se současnou pandemií se inspektoři letos také mimořádně zaměří na používání ochranných prostředků a dodržování dalších protiepidemických pravidel, jako je například zachování dostatečných odstupů," dodal ústřední ředitel SVS Zbyněk Semerád.

K tomu, aby lidé nekupovali živé kapry domů, vyzývá například organizace Compassion in World Farming. "Živý kapr, koupený u stánku či v obchodě, zažívá zbytečně stres při přenosu bez vody i při přechovávání doma ve vaně. Případné vypuštění do řeky či rybníka kapr většinou nepřežije," uvádí organizace.

Kapři se pak při přenosu domů dusí v igelitových taškách, v domácnostech jsou držení v příliš vysokých teplotách, chlorovaná voda jim může poškodit žábry a dýchací soustavu. Hlazení kapra, například dětmi, pak u kaprů vyvolává další stres.

Proti kaprům samotným na svátečním stole pak protestuje organizace Otevři oči, která doporučuje na Štědrý den veganské pokrmy. "Každá změna prostředí je pro ryby extrémně stresující a nebezpečná, přitom než se kapr dostane na vánoční stůl, dojde k této změně minimálně pětkrát. Není proto žádnou výjimkou spatřit v prodejních kádích vyčerpané, nemocné a umírající ryby," uvedl za organizaci Petr Beneš.

Rybí maso je mezi Čechy v posledních letech stále oblíbenější. Spotřeba roste podle údajů Českého statistického úřadu od roku 2017. Tehdy ještě činila 5,1 kilogramu na obyvatele, loni již dosáhla šesti kilogramů, což bylo nejvíce za poslední desetiletí. Meziročně loni vzrostla o osm procent (o zhruba 400 gramů). Hlavní nákupy ryb jsou před Vánoci.

Související

Ilustrační fotografie.

Kapr se v Česku prodává na tisícovkách míst, kontrolují je veterináři

Vánoční kapři se budou letos prodávat podobně jako loni na zhruba 3000 místech po celé ČR. Státní veterinární správa (SVS) bude v nadcházejících dnech kontrolovat dodržování hygienických podmínek, životní podmínky ryb a dodržování legislativy při usmrcování. Správa doporučuje, aby si lidé nechali ryby usmrtit přímo v místě prodeje. V tiskové zprávě o tom dnes informoval mluvčí SVS Petr Vorlíček.
Ilustrační foto

Tradiční vánoční úprava ryby? Kapr na modro a na černo

Kapr dnes nepochybně patří na vánoční stůl. Tam se však dostal až v průběhu 19. století, tradiční štědrovečerní večeře vypadala v minulosti úplně jinak. Kapr se také nepodával o Štědrém večeru ve formě smažené v trojobalu, ale na modro nebo na černo.

Více souvisejících

kapr Vánoce veterináři Ekonomika prodej kaprů

Aktuálně se děje

před 14 minutami

před 27 minutami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 51 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Vladimir Putin

Putin promluvil o napadení Česka a Polska

Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou republiku, ale pokud Západ dodá Ukrajině stíhačky F-16, budou ruskými silami sestřeleny. Podle serveru euractiv.com to prohlásil ruský prezident Vladimir Putin při setkání s ruskými vojenskými piloty.

před 3 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

Vláda ČR

Česko dá další peníze na munici pro Ukrajinu, rozhodla Fialova vláda

Prezenční studenti v doktorském studijním programu na vysoké škole by měli mít zákonem garantovaný příjem, který bude vyšší než minimální mzda. Počítá s tím návrh novely zákona o vysokých školách, který odsouhlasila vláda na středečním jednání. Projednala také návrh nového zákona o integračním sociálním podniku a schválila další příspěvek na dodávky munice Ukrajině v rámci tzv. české iniciativy.

včera

Fotbal, ilustrační fotografie.

Druhý zápas pod Haškem, druhá výhra 2:1. Ani proti Arménii ale čeští fotbalisté nepřesvědčili herně

Po pátečním duelu v Norsku a výhře 2:1 se svěřenci kouče Ivana Haška představili na domácí půdě na pražské Letné. Pro Ivana Haška šlo o první domácí zápas od jmenování do funkce a stejně jako ve zmiňovaném duelu s Nory, tak i tentokrát přátelský duel s Arménií vyhrál český tým výsledkem 2:1. A stejně jako s Norskem i tentokrát musel otáčet skóre, jelikož jako první inkasoval. Navzdory konečnému vítězství tak ani tentokrát Češi svým výkonem zrovna dvakrát nepřesvědčili.

včera

Eva Samková

Snowboardcrossař Houser na závěr sezóny SP zaznamenal životní třetí místo. Adamczyková ovládla dvě malé finále

V kanadském Mont-Sainte-Anne se o víkendu konaly poslední dva snowboardcrossařské závody v rámci Světového poháru. A i v rámci tohoto kanadského podniku vlála česká vlajka vysoko. V sobotu se o to mezi muži zasloužil nečekaně Radek Houser, který zajel životní výsledek, když skončil na senzačním třetím místě. Mezi ženami byla hlavní českou hvězdou opět Eva Adamczyková, která v sobotu i v neděli pokaždé absolvovala malé finále. V sobotu skončila pátá, stejně jako v neděli.

včera

včera

včera

Petr Fiala (ODS)

BIS odhalila proruskou vlivovou síť v Česku. Fialova vláda proti ní zasáhla

Vláda se ve středu rozhodla uvalit sankce na trojici subjektů z proruské sítě, která se pokoušela rozvíjet vlivovou operaci se závažným dopadem na bezpečnost Česka a Evropské unie. Skupina působila i v Evropském parlamentu. Podle premiéra Petra Fialy (ODS) se ukazuje, že Rusko se dlouhodobě pokouší ovlivňovat demokratické procesy v Evropě.

včera

"Přátelé, kteří přežili stejné ukřižování." Papež dál chodí po tenkém ledě, hovořil o míru na Ukrajině a v Pásmu Gazy

Papež František ve středu během generální audience ve Vatikánu zopakoval svou výzvu k ukončení konfliktů na Ukrajině a v Pásmu Gazy a pomodlil se za "dar míru".

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy