Mlékárenský svaz musí vrátit dotace za více než 80 milionů, OLAF má podezření na podvod

Českomoravský svaz mlékárenský (ČMSM) má vrátit 81,5 milionu korun, které před více něž pěti lety získal jako dotace na podporu prodeje a propagaci českých mléčných výrobků v Rusku a na Ukrajině. Případem se kvůli podezření z dotačního podvodu zabýval Evropský úřad pro boj proti podvodům (OLAF) a prověřuje ho česká policie, napsal dnes deník E15.

Svaz tvrdí, že na vrácení dotací nemá dost peněz. Na zaplacení se tak podle deníku zřejmě budou muset podílet mlékárny, které na projektu spolupracovaly.

Do programu Kvalitní evropské mléčné výrobky byly zapojeny Bohušovická a Choceňská mlékárna, které spadají pod holding Accom, Mlékárna Hlinsko patřící Agrofertu a Polabské mlékárny, uvádí E15. Nyní podle něj tyto firmy připravují ve spolupráci s právní kanceláří návrh dohody o narovnání za jejich finanční účasti, která bude předložena Státnímu zemědělskému intervenčnímu fondu (SZIF). Pokud by se mlékárny a mlékárenský svaz dělily rovným dílem, zaplatí 16 milionů korun na vrácených dotacích a k tomu díl z nákladů na právníky.

"Svaz a všechny dotčené mlékárny odmítají uvedená nařčení proti sobě. A jsou si vědomy, že vrácení dotačních prostředků by vážně ohrozilo budoucí existenci svazu," cituje E15 z nedávno zveřejněného zápisu z valné hromady ČMSM.

SZIF nařídil mlékařům dotace na základě zprávy OLAF vrátit počátkem léta. Mlékárenský svaz se proti rozhodnutí odvolal k ministerstvu zemědělství, ale neuspěl. Svaz se proto se správní žalobou obrátil na soud a požádal o odklad povinnosti dotace vrátit. Městský soud v Praze ale žádosti o odklad splácení nevyhověl. Lhůta 60 dní pro vrácení dotace už uplynula.

Mlékárenskému svazu podle E15 hrozí to, že bude muset vracet peníze i z dalšího programu EU, který pod názvem Milky Way sloužil k podpoře prodeje mléčných výrobků v arabských zemích v letech 2016 až 2019. Svaz z něj dostal 87,5 milionu korun. Proti nepravomocnému rozhodnutí SZIF se mlékárenský svaz odvolal k ministerstvu zemědělství, které dosud nerozhodlo.

Případem dotací se podle E15 zabývá i Národní centrála proti organizovanému zločinu. "Z důvodu probíhajícího prověřování nebude náš útvar poskytovat žádné informace, neboť přípravné řízení je ze zákona neveřejné," řekl listu policejní mluvčí Jaroslav Ibehej.

ČMSM vznikl jako stavovská organizace subjektů působících v mlékárenském průmyslu na počátku 90. let. Jeho hlavním posláním je hájení zájmů svých členů vůči státní správě a odborným institucím a zastupování českých mlékařů v mezinárodních organizacích. Podle údajů na webu svazu zpracovávají členské mlékárny přibližně 57 procent produkce českého mléka.

Související

Vratislav Mynář

Policie navrhla obžalovat bývalého kancléře Mynáře kvůli dotaci na penzion

Policie navrhla obžalovat někdejšího hradního kancléře Vratislava Mynáře kvůli dotaci na přestavbu penzionu v Osvětimanech. Případ se týká několikamilionové dotace pro firmu Clever Management, která ji získala před třinácti lety, ale loni ji vrátila. Mynář čelí stíhání z dotačního podvodu a poškozování finančních zájmů EU, vinu dlouhodobě odmítá. 

Více souvisejících

dotace Českomoravský svaz mlékárenský Ekonomika OLAF (Evropský úřad pro boj proti podvodům) Agrofert

Aktuálně se děje

před 8 minutami

před 36 minutami

Izraelská armáda

Izrael zaútočil na pozice syrské armády

Izraelské útoky se v pátek zaměřily na pozice syrské armády na jihu země, uvedl šéf Syrského pozorovatelského centra pro lidská práva (SOHR) se sídlem v Británii Rámí Abdal Rahmán.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Robert Fico, slovenský premiér

Fico otočil a podporuje Ukrajinu. Anebo ne?

Poslední dobou se mohlo zdát, že slovenský premiér Robert Fico se stal definitivně moskevskou hlásnou troubou, která neváhá veřejně prohlašovat, že Ukrajina není suverénní stát, Rusko k válce vyprovokovala, s oblibou prohlašoval, že v Kyjevě žádná válka není, že tam vládnou ukrajinští fašisté, a tak podobně. 

před 3 hodinami

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Izraelem to neskončí? Napětí kvůli válce v Pásmu Gazy může vyústit v masivní konflikt

Generální tajemník OSN António Guterres ve čtvrtek upozornil, že eskalující napětí ohledně války v Pásmu Gazy a útoku Íránu na Izrael může vyústit v "celoplošný regionální konflikt" na Blízkém východě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy