Mnoho firem nepřežije covidový šok. HDP Česka kvůli novým restrikcím klesne ještě víc

Nová zpřísněná vládní opatření proti šíření koronaviru způsobí ve čtvrtém čtvrtletí pokles české ekonomiky ve srovnání s předchozím čtvrtletím až o několik procent. Shodli se na tom analytici oslovení ČTK. Nejvíce postižená jsou podle nich ta odvětví, jichž se přímo dotýkají vládní omezení, tedy stravování, kultura, sport a další.

"Prozatím počítáme s poklesem HDP v posledním čtvrtletí o tři až čtyři procenta. Celoroční prognóza pro rok 2020 se tím posunula z minus 6,9 procenta na minus 7,7 procenta," řekl ČTK analytik Deloitte David Marek. Nicméně je podle něj třeba brát v potaz sekundární dopady v rámci dodavatelských řetězců, kvůli které se negativní efekty přelijí do celé ekonomiky. Dalším faktorem je strach, který vede k nižší spotřebě domácností a omezuje firemní investice, dodal.

Analytik ING Bank Jakub Seidler odhadl v posledním kvartále mezičtvrtletní propad tuzemské ekonomiky o zhruba 1,5 procenta. Do příchodu druhé vlny pandemie předpokládal růst o 2,5 procenta. Celoroční růst tuzemské ekonomiky tak revidoval z minus 6,5 procenta na minus 7,5 procenta. Zároveň upozornil na to, že aktuální restrikce nejsou tak plošné a budou méně nákladné v porovnání s jarem.

Nové restrikce proti koronaviru zasáhnou poslední čtvrtletí letošního roku a ekonomika v něm opět poklesne. Prozatím předpokládáme propad o 1,5 %, před duhou vlnou jsme čekali růst o 2,5 %. Za celý letošní rok tak revidujeme propad HDP z -6.5 na -7.5%https://t.co/FGPGiPnytY

— Jakub.Seidler (@JakubSeidler) October 13, 2020

Do druhé vlny pandemie celkově ekonomově očekávali celoroční propad ekonomiky v průměru o zhruba sedm procent. MF v zářijové prognóze očekává letos pokles ekonomiky o 6,6 procenta. ČNB v srpnové prognóze letos čeká pokles ekonomiky o 8,2 procenta.

Zatímco jarní celorepublikový 'lockdown' připravil ekonomiku u 4,4 miliardy Kč denně, současně přijatá opatření podle hrubých odhadů analytičky Raiffeisenbank Heleny Horské mohu ekonomiku stát stovky miliónů korun až jednu miliardu denně. "I když ekonomické ztráty současných omezení mohou být nižší než na jaře, vyčerpané rezervy, nedostatek prostředků atd. bezesporu zvýší počet firem, podnikatelů, kteří covidový šok nepřežijí," poznamenala.

Nová vládní omezení podle analytika KPMG Adama Páleníčka nepředstavují pouze další propad v tržbách restaurací a klubů, u nichž letošní pokles hrubě přesáhne 50 procent. Opatření představují propad v řádu jednotek procent také u navázaných odvětví. "V souhrnu tak v roce 2020 pravděpodobně zažijeme propad reálného HDP mezi 12 až 15 procenty. Mezi nejvíce zasažené odvětví patří cestovní ruch, stravovací a ubytovací služby, cestovní kanceláře zažívají propad, který je pro ně existenční," podotkl.

Mezičtvrtletní pokles HDP za čtvrté čtvrtletí nastane s pravděpodobností hraničící s jistotou, doplnil analytik UniCredit Bank Pavel Sobíšek. Také nebýt ekonomických restrikcí vlády, ekonomika by podle něj v poslední části roku proti úspěšnému létu podle něj zřejmě přestala růst. Jedinou šancí na zmírnění dopadu je uvolnění restriktivních opatření dříve než na konci roku, poznamenal.

Specifikem této krize je, že má jasné poražené obory, míní partner PwC Patr Kříž. Zejména jde o služby okolo cestovního ruchu, hotely, restaurace a živou kulturu. Právě tyto zasažené obory se budou výrazně podílet na letošním propadu HDP. "Nicméně pokud se podaří vypořádat se s hlavní vlnou do konce října, nemusí být celkové dopady zásadní. Naopak, pokud by se krize stupňovala do konce roku, můžeme očekávat propad celoročního HDP výrazně nad deset procent," odhadl.

Seidler při svém odhadu vycházel z toho, že ve třetím čtvrtletí ekonomika stoupla o zhruba 4,5 procenta. První data zveřejní statistici na konci října. "I přes nové restrikce by se však tuzemská ekonomika měla prozatím vyhnout v letošním roce dvouciferném poklesu, který předpokládaly některé dřívější odhady," uvedl. Rizikem odhadovaného vývoje je pak podle něj spontánní uzavření či omezení některých velkých průmyslových provozů jako na jaře.

Výdejní okénko krizi nevyřeší

Oblíbené restauraci Balada v centru Liberce hrozí po 21 letech zánik kvůli vládnímu opatření v souvislosti s šířením koronaviru. Jsme na pokraji bankrotu, řekla dnes ČTK provozovatelka Balady Renata Klucká.

Povolení k otevření výdejního okénka podle ní situaci neřeší. "Zkusíme to, ale je to pro nás totálně likvidační," uvedla. Ani nyní podle ní hosté moc nechodí. "Tržby jsou třetinové," řekla. Na jaře podle ní sice využila restaurace pomoc státu v rámci jednoho dotačního programu pro podniky postižené opatřeními proti koronaviru, ale ani to nestačilo. "I tak jsme v minusu," dodala.

Uzavření restaurací citelně zasáhne i provoz na Ještědu v Liberci. "Nic říci k tomu nemohu, protože bych musel být sprostý. Hlavně se to týká zaměstnanců, kteří nebudou mít výplaty. Bude se muset propouštět, řešíme to," řekl provozovatel hotelu a restaurace na Ještědu Petr Šmaus.

Pokud bude omezení trvat jen do listopadu, tak třeba známá liberecká pivnice Labský zámek s více než stoletou historií zvládne přežít. "My to dáme. Horší je to pro restaurace a bary, co mají zaměstnance, tam je to velký problém. My to děláme s brigádnicemi," uvedl majitel pivnice na Tržním náměstí Jan Gamper. Podle něj nejistota panuje už delší dobu, znát to bylo i na tržbách po letních prázdninách. Propad byl podle Gampera zhruba 20 až 30 procent.

Restaurace, bary a kluby v celé zemi nebudou moci otevřít vnitřní ani venkovní prostory od středy minimálně do 3. listopadu, tedy do konce nouzového stavu. V provozu mohou být jen výdejní okénka. To bude mít v Liberci otevřené od středy například restaurace U Poláků u sídliště Kunratická. "Blbé je, že my vůbec nevíme, kolik uvařit, kolik lidí si jídlo vyzvedne. Je to stres," uvedl majitel restaurace Petr Polák.

Ten provozuje i oblíbenou Šámalovu chatu s restaurací na Nové Louce nedaleko Bedřichova v Jizerských horách. "V týdnu bude zavřeno a budeme otevírat jenom na víkendy výdejové okno. Dál fungovat bude jen ubytování, ale samozřejmě se zrušily všechny firemní akce, školení," řekl.

Rozhodnutí uzavřít restaurace považuje Polák za špatné řešení, zatím ale propouštět nebude muset. Použije na to peníze původně určené na investice. "Doufáme, že to zvládneme. Naštěstí byla dobrá letní sezona. Když bude i zimní, tak to zvládneme, když se odpíská, tak ne," dodal. Vadí mu ale nejistota, jaké a zda vůbec budou nějaké kompenzace ze strany státu. A netěší ho už ani podnikání jako dříve. "Lidé - hosté, jsou nervózní. Stává se z toho taková nehezká práce, pomalu každý vám nadává," dodal.

Související

Více souvisejících

HDP ČR Ekonomika Restaurace Liberec Ještěd firmy Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

včera

Medvěd, ilustrační fotografie.

Fico chce ulehčit odstřel medvědů, kteří se přiblíží k lidem

Slovensko po odstřelu medvěda, který v březnu napadl několik lidí v Liptovském Mikuláši, plánuje další kroky ohledně této problematiky. Ficova vláda na středečním zasedání schválila návrh ústavního zákona, který má řešit zvýšený výskyt medvědů v blízkosti lidských obydlí. 

včera

Bohumil Hrabal. Foto: Hana Haplová

Legendární spisovatel Bohumil Hrabal se narodil před 110 lety

Kdo by neznal krásnou Maryšku a ukřičeného Pepina z Postřižin nebo díla jako Ostře sledované vlaky, Slavnosti sněženek či Obsluhoval jsem anglického krále. Filmovou podobu jim dal režisér Jiří Menzel, autorem knižních předloh je Bohumil Hrabal, od jehož narození uplynulo přesně 110 let. Ten pro psaní povídek a novel čerpal inspiraci ve svém vlastním životě.

včera

včera

včera

včera

FK Dukla Praha

Rada se na lavičce Dukly může objevovat ještě minimálně tři týdny. Osmiměsíční trest je nepravomocný

Hojně diskutovaný rekordní trest za rasismus pro trenéra fotbalové pražské Dukly není definitivní, protože odvolací komise Fotbalové asociace ČR (FAČR) si vyžádala od disciplinární komise písemné odůvodnění toho, proč právě k tomuto trestu přistoupila. Protože se o Radově případu bude jednat až za tři týdny, do té doby se bude moct Petr Rada nadále objevovat na lavičce během druholigových zápasů.

včera

včera

Vladimir Putin

Putin konečně řekl pravdu. Rusko by proti NATO nemělo velkou šanci

Souhlasit se slovy ruského prezidenta Vladimira Putina se dá jen zřídka. Platí to především v posledních letech, kdy jeho vnitřní politika dramaticky prohlubuje autoritářství a stále více spoléhá na represivní nástroje, zatímco politika zahraniční přerostla v otevřenou vojenskou agresi vůči sousednímu státu a ignorování mezinárodních smluv, kterých je Moskva signatářem. Ve světle tradičního chvástání nad silou Ruska a jeho armády pak včerejší Putinův výrok, že Rusko je ve srovnání se Západem víceméně vojenským trpaslíkem, a proto válka s NATO nedává z jeho pohledu smysl, působí jako výjimečný záblesk smyslu pro realitu.

včera

Hokej, ilustrační fotografie.

Hokejisty Karlových Varů budou trénovat zlatí hoši z přelomu tisíciletí Patera a Moravec

Krátce po nedávném vyřazení Karlových Varů z předkola letošního extraligového play-off, v němž nestačily na České Budějovice, se potvrdila jména nových trenérů. Dosavadního kouče Energetiků Václava Eismanna, jenž působil na tamní lavičce od února, nahradí olympijský vítěz z Nagana Pavel Patera. Jeho asistentem pak bude další olympijský vítěz z roku 1998 a taktéž mistr světa z roku 2001 David Moravec. Dvouletou smlouvu s karlovarským klubovým vedením podepsal kromě nich i nový trenér brankářů Lukáš Mensator.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

ANO vyzvalo vládu, aby zveřejnila částku, kterou Česko přispěje na nákup munice pro Ukrajinu

Opoziční hnutí ANO vyzvalo vládu, aby alespoň v hrubých obrysech zveřejnila částku, kterou Česká republika přispěje na nákup munice pro Ukrajinu zemím mimo Evropskou unii. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy