Moneta Money Bank kupuje Wüstenrot v ČR za 4,6 miliardy

Zástupci Moneta Money Bank dnes podepsali s německým koncernem Wüstenrot & Württembergische smlouvu o koupi stavební spořitelny a hypoteční banky Wüstenrot v Česku za 180,4 milionu eur (asi 4,6 miliardy Kč). Transakce má být vypořádána 1. dubna 2020. Podléhá ale ještě schválení ze strany České národní banky a Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. Firmy to dnes večer oznámily v tiskové zprávě. Moneta chce koupi financovat z přebytku vlastního kapitálu a volné likvidity.

Banka uvedla, že transakcí získá navíc asi 350.000 klientů. Zatím má zhruba milion klientů. Moneta také očekává po koupi Wüstenrotu nárůst vkladů klientů o 50 miliard korun, tedy asi o 44 procent. Podíl na trhu klientských vkladů Monety stoupne podle banky ze stávajících pěti procent na osm procent a podíl na trhu hypoték z 3,2 procenta na více než šest procent.

Banka také dříve uvedla, že akvizice posílí ziskovost o 15 procent ročně a navýší provozní výnosy minimálně o deset procent ročně. "Stoprocentně hodláme využít růstového potenciálu získaného díky akvizici," sdělil dnes generální ředitel Monety Tomáš Spurný.

Stávající generální ředitel Wüstenrot v Česku Michael Pupala zůstane podle Monety i nadále generálním ředitelem a předsedou představenstva stavební spořitelny i hypoteční banky Wüstenrot. Zároveň se stane členem vrcholového managementu Monety. "Plánovanou akvizici vnímám jako další etapu ve vývoji naší firmy a zároveň i příležitost vybudovat na českém trhu skutečného specialistu na řešení financování bydlení," uvedl k obchodu Pupala.

Moneta Money Bank funguje pod současným názvem od roku 2016. Jméno banky se tehdy změnilo z dřívějšího GE Money Bank v souvislosti s jejím vstupem na burzu v květnu téhož roku. Moneta je jednou z největších firem obchodovaných na pražské burze. Podle počtu klientů je čtvrtou největší bankou v Česku. Banka také uvádí, že v současnosti je pátým největším poskytovatelem hypoték v republice.

Finanční skupině Wüstenrot, která v Česku nabízí stavební spoření a hypoteční úvěry, stoupl loni čistý zisk o jedno procento na 420 milionů korun. Wüstenrot stavební spořitelna je nejmenší z pětice českých stavebních spořitelen. K menším hráčům patří na tuzemském trhu i Wüstenrot hypoteční banka. Skupina Wüstenrot měla v Česku dříve i pojišťovací část, kterou ale v roce 2016 koupila pojišťovna Allianz.

Související

Více souvisejících

Moneta Money Bank pojišťovna Wüstenrot

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

Z filmu Svědkové Putinovi.

Filmy o Putinově Rusku a jeho agresi u příležitosti prezidentských (ne)voleb

O víkendu v Rusku proběhly prezidentské volby, jejichž průběh by se pro Putinovu opozici dal přirovnat k boji s větrnými mlýny. Vladimir Putin prezidentské křeslo obsadí již popáté. Kdy jindy si tak připomenout sérii filmů, které dohromady tvoří portrét novodobého diktátora, jeho vlivu na Rusko a připomínají, jak lehce je moc zneužitelná. Většinu z titulů snadno naleznete na streamovacích platformách.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

17. března 2024 21:58

17. března 2024 21:20

První východočeské derby v play-off zvládly po boji Pardubice, Sparta udolala Liberec v nájezdech

Vyrovnané souboje před ohromujícími diváckými atmosférami byly k vidění o prvním hracím dni čtvrtfinálové fáze play-off Tipsport extraligy. Oba první zápasy dvou sérií Pardubice vs. Hradec Králové a Sparta vs. Liberec navštívilo přes 10 000 fanoušků a oba zápasy se nerozhodly v základní hrací době. Zatímco východočeské derby rozhodl po remíze 4:4 po prodloužení symbolicky proti svému oblíbenému soupeři Martin Kaut, v pražské O2 Areně se čekalo na rozhodnutí až do samostatných nájezdů, ve kterých nakonec Pražané odčinili to, že nedotáhli vedení 2:1.

Zdroj: David Holub

Další zprávy