MPO navrhuje prodloužit program COVID plus o půl roku

Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) navrhuje prodloužit záruční program COVID plus pro velké exportně zamřené firmy zasažené v souvislosti s pandemií koronaviru do 30. června. Zatím se s jeho fungováním počítá do konce roku. Resort chce také upravit stávající podmínky, například o rok prodloužit dobu splatnosti nebo zvýšit krytí nesplacené jistiny až do 90 procent, proti dosavadním 80 procentům. Změny musí schválit vláda. Vyplývá to z materiálů, které má ČTK k dispozici.

Program COVID plus je zaměřen na firmy s více než 250 zaměstnanci a minimálně pětinovým podílem vývozu na loňských tržbách, včetně výrobních dodávek pro jiného exportéra. Za záruky v něm ručí stát prostřednictvím Exportní garanční a pojišťovací společnosti (EGAP). Záruka je platná maximálně tři roky pro úvěry na pracovní kapitál a nejvýše pět let pro investiční úvěry. MPO chce umožnit poskytování záruky i na úvěry s lhůtou splatnosti šest let.

Prostřednictvím komerčních bank mohou podniky žádat o půjčky od pěti milionů do dvou miliard korun. Maximální výše úvěru odpovídá 25 procentům ročního obratu společnosti. EGAP garantuje 80 procent jistiny. V případě interního ratingu "B-" je to 70 procent. MPO v obou případech navrhuje zvýšení o deset procent.

Při posuzování způsobilosti žadatele o přiznání podpory nebude podle navrhovaných změn nutné, aby u něj byl nedostatek likvidity "náhlý". Závazky nejvýše deset procent bude moci mít po splatnosti až 30 dnů, nyní je stanovena lhůta 21 dnů.

Na úvěr z programu COVID plus nemají nárok firmy, které měly existenční problémy před vyhlášením prvního nouzového stavu 12. března.

Podle posledních zveřejněných dat České národní banky bylo u programu k 15. říjnu schváleno 48 žádostí za zhruba 7,1 miliardy korun. Podniky ke stejnému datu získaly 5,4 miliardy korun. Banky zatím u programu přijaly 84 žádostí za 13,4 miliardy korun.

Záruky poskytované EGAP umožnila dubnová novela zákona, podle které se rozšířila činnost EGAP o poskytování záruk za splacení úvěru vývozců, výrobních a obchodních podniků na provoz, pracovní kapitál, inovaci a zkvalitnění výroby s cílem posílení likvidity podniků. Záruka bude platná maximálně tři roky pro úvěry na pracovní kapitál a maximálně pět let pro investiční úvěry.

V důsledku koronavirové krize ministerstvo financí zvýšilo pojistnou kapacitu EGAP ze 142 miliard na 330 miliard korun.

Delší trvání programu umožňuje prodloužení tzv. dočasného rámce stanového Evropskou komisí. Jedná se o uvolnění pravidel státní pomoci. Členským státům umožnil okamžitě podpořit ekonomiku. Komise ho s ohledem na vývoj pandemie v říjnu prodloužila do konce června. Díky této změně česká vláda už posunula fungování programu COVID III pro živnostníky a firmy s až 500 zaměstnanci. Za půjčky zde ručí Českomoravská záruční a rozvojová banka.

Související

Více souvisejících

ministerstvo průmyslu Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Žhavá láva, ilustrační fotografie.

Sopka v Indonésii se probudila. Úřady varují před hrozbou tsunami

V Indonésii se během probíhajícího týdne probudila sopka Ruang. Úřady ve čtvrtek varovaly před hrozbou vln tsunami, kvůli sopečným erupcím nařídily evakuaci více než 11 tisíc lidí a uzavřely i mezinárodní letiště Kota Kinabalu, informovala zahraniční média. 

včera

V metru na Floře spadl člověk do kolejiště. Vlaky hodinu nejezdily

Pád osoby do kolejiště ve stanici Flora zastavil ve čtvrtek dopoledne provoz linky A pražského metra. Vlaky nejezdily zhruba hodinu, zatímco na místě zasahovaly složky integrovaného záchranného systému. Vážně zraněný muž byl převezen do nemocnice v umělém spánku. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy