Na bavorském přechodu pokračuje bezplatné testování pendlerů z ČR

Na německé straně přechodu Železná Ruda na Klatovsku dnes od 12:00 pokračuje bezplatné testování pendlerů z ČR na covid-19. Odběrové místo u Arberlandhalle v Bayerisch Eisenstein bude v provozu každý všední den od 10:00 do 18:00. Plánovaná kapacita je až 450 testů denně, je nutná rezervace, řekla ČTK koordinátorka česko-bavorské spolupráce Simona Fink ze Zemského úřadu v Regenu.

Podle zemské radní Rity Röhrlové zadal okres Regen firmě IMS záchranná služba zřízení nové testovací stanice u Arberlandhalle. Okres o tom rozhodl proto, aby pendleři měli možnost splnit svoji povinnost nechat se testovat, řekla Fink. IMS začala s přípravou už v pátek. Testování bude v kontejneru před halou, registrace v hale. "Pendleři mohou zaparkovat auta u bývalého bazénu, 100 metrů od haly," řekla Röhrlová.

Oproti dřívějšímu testování v mobilních stanicích je nutná rezervace na ims-rettungsdienst.de/eisenstein. Web byl spuštěn 31. října večer a je dostupný v češtině. Podle radní se mohou v Bayerisch Eisenstein testovat nejen pendleři, ale i místní občané. Další odběrové místo je v Regenu v Tierzuchthalle. Zájemci se musí objednat on-line na ims-rettungsdienst.de/regen, vyplní registrační formulář na covidtestbayern.sampletracker.eu/. QR-kód, který jim přijde do e-mailu, pak ukážou na odběrovém místě.

Bezplatné testování českých pendlerů 12. až 15. října odhalilo 3,3 procenta pozitivních lidí jezdících za prací do Bavorska. Šlo o 48 Čechů z 1456. Okres Regen tehdy slíbil, že bude v testování pokračovat. Zamezuje dalšímu šíření nákazy, řekla radní. Pendlerům stačí kartička zdravotní pojišťovny a potvrzení od zaměstnavatele.

Německo zařadilo Česko od 25. září mezi rizikové oblasti. Návštěvník, který nemá výjimku a neprokáže se negativním testem na covid-19, musí na 14 dnů do karantény. Čeští pendleři mají výjimku od bavorské vlády, ale od 23. října platí v Bavorsku povinnost nechat se jednou jednou za týden otestovat. Pro zahraniční pracovníky jsou testy bezplatné, hradí je bavorská vláda. V Bavorsku jsou uznávány i testy z ČR.

Související

Více souvisejících

hranice Plzeňský kraj Německo Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Žhavá láva, ilustrační fotografie.

Sopka v Indonésii se probudila. Úřady varují před hrozbou tsunami

V Indonésii se během probíhajícího týdne probudila sopka Ruang. Úřady ve čtvrtek varovaly před hrozbou vln tsunami, kvůli sopečným erupcím nařídily evakuaci více než 11 tisíc lidí a uzavřely i mezinárodní letiště Kota Kinabalu, informovala zahraniční média. 

včera

V metru na Floře spadl člověk do kolejiště. Vlaky hodinu nejezdily

Pád osoby do kolejiště ve stanici Flora zastavil ve čtvrtek dopoledne provoz linky A pražského metra. Vlaky nejezdily zhruba hodinu, zatímco na místě zasahovaly složky integrovaného záchranného systému. Vážně zraněný muž byl převezen do nemocnice v umělém spánku. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy