Na letní Floru Olomouc zavítalo 15 tisíc návštěvníků. Je to víc, než se čekalo

Na letošní letní etapu celostátní přehlídky květin Flora Olomouc, která se od čtvrtka do neděle konala na stejnojmenném výstavišti nedaleko centra Olomouce, se přišlo podívat 15.000 lidí. Počet návštěvníků je zhruba o 5000 nižší než loni v létě, avšak předčil očekávání vedení výstaviště.

Kvůli pandemii koronaviru letos výstavu doprovázela přísná hygienická opatření. ČTK to sdělila ředitelka Výstaviště Flora Eva Fuglíčková. Jarní část výstavy květin se v dubnu kvůli covidu nekonala, stalo se tak poprvé za 60 let existence.

Pořadatelé letní Flory se tentokrát zaměřili na krásu a tajemství městských zahrádek, dvorků a zákoutí. "Za čtyři dny výstavu navštívilo 15.000 návštěvníků, což je více, než jsme čekali. Je vidět, že lidem výstava chyběla a těšili se na ni," uvedla Fuglíčková.

Stánky a expozice byly rozmístěny tak, aby se zamezilo kumulaci návštěvníků a mohly být dodrženy předepsané rozestupy. Pracovníci kontrolovali nošení roušek v pavilonech a regulovali počet lidí v pavilonu A pomocí kamer. Kapacita hlavního pavilonu je omezena na 500 lidí, menších pavilonů na 100.

Autorkou hlavní expozice Zahrada za zdí byla zahradní architektka Marie Doleželová. "Expozice ukázala, že i místa, jako jsou vnitrobloky, dvorky nebo stavební proluky, mohou nabídnout relaxaci, oddech, sloužit jako školní zahrada, sportoviště či být místem pro setkávání a budování komunity," podotkla Doleželová.

K vidění byla i květinová expozice České dědictví UNESCO. Inspirovala se památkami zapsanými na světovém seznamu dědictví a připomněla 20. výročí zapsání olomouckého Sloupu Nejsvětější Trojice do tohoto seznamu.

Jarní, letní a podzimní etapy výstavy Flora Olomouc každoročně navštíví desítky tisíc lidí. Výstava se odehrává ve vnitřních prostorách v pavilonech, ale i pod širým nebem ve Smetanových sadech. Vedení Výstaviště Flora už připravuje podzimní etapu, která je naplánována na začátek října.

Související

Ilustrační foto

Podzimní Flora Olomouc se navzdory epidemii vydařila, návštěvníci zavítali na jinou planetu

Zhruba poloviční návštěvnost oproti loňskému roku zaznamenala letos čtyřdenní podzimní přehlídka ovoce a zeleniny Flora Olomouc-Hortikomplex. Loni přišlo 20.000 návštěvníků; tehdy byl počet srovnatelný jako s předchozím rokem, kdy byla návštěvnost nejvyšší za posledních pět let. Letos jich bylo zhruba 9000, i přesto jsou pořadatelé s ohledem na současnou situaci spokojeni.
Ilustrační foto

Výstavu Flora Olomouc navštívilo 20 tisíc lidí, ohlas vzbudila Zahradní slavnost

Podzimní přehlídku ovoce a zeleniny Flora Olomouc od čtvrtka do dneška navštívilo zhruba 20.000 lidí. ČTK to dnes řekla mluvčí Výstaviště Flora Pavlína Hamouzová. Návštěvnost podzimní Flory je stejná jak loni, kdy byla nejvyšší za posledních pět let. Výstavu Flora tradičně doprovodily podzimní zahradnické trhy i festival gastronomie a nápojů Olima.

Více souvisejících

Flora Olomouc olomouc Ekonomika Květiny

Aktuálně se děje

před 13 minutami

Vladimir Putin

Kreml jednal s Íránem. Varuje před katastrofálními následky

Ruský prezident Vladimir Putin v úterý telefonicky mluvil se svým íránským protějškem Ebráhimem Raísím, kterému řekl, že další eskalace napětí na Blízkém východě může mít katastrofální následky pro celý region. Zároveň vyjádřil naději, že všechny strany projeví zdrženlivost a zabrání novému kolu konfrontace, uvedla agentura AFP s odvoláním na prohlášení Kremlu.

před 35 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Jan Cimický

Cimického u soudu hájila spolupracovnice, psychiatr opět nedorazil

V úterý pokračoval soud s psychiatrem Janem Cimickým, který je od loňska obžalován ze znásilnění a vydírání. Cimický dnes k soudu opět nedorazil. K výslechu se dostavily jeho spolupracovnice, přičemž jedna z nich řekla, že si myslí, že se její kolega ničeho nedopustil. 

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Léky, ilustrační fotografie.

Algifen má výpadek. Za kapky existují alternativy, ujišťuje ministerstvo

Z výrobních důvodů panuje v Česku krátkodobý výpadek léku Algifen NEO. Ministerstvo zdravotnictví v pondělí uvedlo, že jedná se společností Teva o urychlení jeho dodávek. Lékaři byli informováni o možných alternativách, které jsou k dispozici v dostatečném množství. Algifen by měl být podle výrobce opět dostupný od konce května. 

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Íránský útok na Izrael byl podle USA trapným neúspěchem

Masivní dronový a raketový útok Íránu na Izrael byl "velkolepým a trapným neúspěchem", uvedl v pondělí Bílý dům. S tímto prohlášením přišel den poté, co americké jednotky pomohly Izraeli sestřelit většinu raket a bezpilotních letadel vypálených Teheránem.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy