Na Nový rok Češi nenakoupí. Obchody jsou dnes zavřené

Obchody dnes v Česku zůstanou zavřené. Podle platného vládního opatření, které má za cíl zmírnit šíření koronaviru v Česku, musí být prodejny o státních svátcích zavřené.

Na Nový rok připadá státní svátek, kdy si Češi připomínají Den obnovy samostatného českého státu z roku 1993. Nařízením o otevírací době se nemusí řídit čerpací stanice, lékárny či prodejny na letištích, nádražích a ve zdravotnických zařízeních. Vyplývá to z usnesení vlády z 23. prosince.

Obvykle se na Nový rok na prodejny vztahuje jiné omezení. Od konce roku 2016 platí v Česku pro vybrané svátky omezení, při kterém musí zůstat zavřené velké obchody s plochou nad 200 metrů čtverečních. Česká obchodní inspekce už dříve upozornila, že toto omezení neplatí v době nouzového stavu. Ten je v Česku od 5. října a po několika prodlouženích potrvá minimálně do 22. ledna. ČOI ale zdůraznila, že nadále platí veškerá opatření vlády a ministerstva zdravotnictví. A ta prodej ve státní svátek od neděle 27. prosince zakázala.

V dalších dnech po Novém roce budou moci opět otevřít prodejny, které nabízejí základní zboží a mají výjimku ze zákazu. Jde o potraviny, lékárny, drogerie, optiky, květinářství či galanterie. V hypermarketech či supermarketech lidé nekoupí třeba elektroniku, hračky nebo oblečení. Opatření odpovídají nejpřísnějšímu, pátému stupni pohotovosti protiepidemického systému (PES), který v Česku platí od neděle 27. prosince zatím do 10. ledna. Nedělní prodej je tentokrát povolen.

Nákaza koronavirem se v Česku začala znovu šířit v prosinci, poslední dny loňského roku zaznamenaly rekordní přírůstky nových případů.

Související

Více souvisejících

Obchody

Aktuálně se děje

před 39 minutami

před 39 minutami

před 55 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Aktualizováno před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

včera

včera

včera

včera

Kreml tvrdí, že obsadil další obec. Kyjev mlčí, ruské armádě se ale postup upřít nedá

Ruská armáda tvrdí, že její jednotky převzaly plnou kontrolu nad obcí Novomychajlivka v Doněcké oblasti na východě Ukrajiny. Podle ruského ministerstva obrany si tak ruské jednotky zlepšily taktickou situaci podél frontové linie. Informovala o tom agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy