Na otevřených zahrádkách je lidí s rouškami poskrovnu

Restaurace v centru Prahy dnes otevřely své zahrádky. V naprosté většině na nich lidé, kteří přišli kolem poledne na oběd, neměli nasazené roušky. Personál však musí mezi hosty dezinfikovat místa. Zahrádky nejsou většinou plné i kvůli počasí, které nepřeje třeba posezení u piva. Teplá jídla se v mnoha podnicích servírují pouze do 15 hodin, otevřené jsou i některé zimní zahrádky.

"Točíme budvárek. Pro vaši chvilku bez roušky," stálo na stolku před jedním podnikem v pražské Jungmannově ulici. Lidé si ale v centru města ochranu sundali i před jinými podniky, ať šlo o tradiční české restaurace nebo pobočky nadnárodních fastfodových řetězců. Ministerstvo zdravotnictví totiž umožnilo, že zákazníci nemají povinnost nosit roušky v době konzumace potravin a pokrmů včetně nápojů u stolu provozovny. Lidé se je tak sundávají po příchodu na zahrádku či po komunikaci s personálem.

Pokud si dají pivo, mají před sebou pěnivý mok celou dobu, prakticky nikdo si roušky již nenasazuje mezi jednotlivými doušky. Některé provozy otevřely také celoroční zahrádky, které jsou od veřejného prostoru oddělené sklem.

"Co se týče dezinfekce stolů a židlí na zahrádce, problém to žádný není. Co se týče věcí, které jsou na tom stole, tak se to vydezinfikuje, to také problém není. Problém je už jenom počasí, které má být v tomto týdnu mizerné," řekl ČTK spolumajitel Pivovarského klubu Martin Dočkal.

I přes nepříznivé počasí se vrátili hosté do restaurací Manifesto Market na Florenci i Smíchově. "V době oběda byla asi třetina stolečků obsazená," řekla ČTK mluvčí firmy Radka Ondráčková. Lidé podle ní používali připravenou dezinfekci, dodržovali odstupy u pultů, roušky si sundali, až když si přinesli jídlo ke stolku. "Za déšť musíme být také rádi. Možná, že to pro zahrádky byl alespoň pozvolnější start a bylo to organizačně pro všechny jednodušší, než kdyby bylo vzorové sluníčko a modré nebe, které určitě také přijde," dodala.

Firma Makro dohromady se Svazem obchodu a cestovního ruchu vydala pro restaurace seznam návodů, jak se vyhnout případným problémům s otevíráním podniků. Nejde jenom o současné otevírání zahrádek, ale i o pokyny pro otevírání interiérů. Například u vstupu do provozovny bude nutné umístit informace, že vstupem do provozovny host prohlašuje, že netrpí příznaky koronaviru, tištěné jídelní lístky by pak měly být ve fóliích, které se dají dezinfikovat. Dochucovadla jako sůl a pepř pak Makro doporučuje podávat v jednoporcových baleních.

Podle šetření Plzeňského Prazdroje mezi 16.000 restauracemi nakonec plánuje v podnikání pokračovat 97,5 procenta hospodských. "Ještě počátkem dubna to podle průzkumu pivovaru vypadalo, že se jich již neotevře více než desetina, firma Dataservis pak predikovala dokonce uzavření až čtvrtiny provozů," uvedl pivovar.

Související

Více souvisejících

Restaurace Pivo život Praha

Aktuálně se děje

před 39 minutami

před 1 hodinou

Vladimir Putin

Kreml jednal s Íránem. Varuje před katastrofálními následky

Ruský prezident Vladimir Putin v úterý telefonicky mluvil se svým íránským protějškem Ebráhimem Raísím, kterému řekl, že další eskalace napětí na Blízkém východě může mít katastrofální následky pro celý region. Zároveň vyjádřil naději, že všechny strany projeví zdrženlivost a zabrání novému kolu konfrontace, uvedla agentura AFP s odvoláním na prohlášení Kremlu.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Jan Cimický

Cimického u soudu hájila spolupracovnice, psychiatr opět nedorazil

V úterý pokračoval soud s psychiatrem Janem Cimickým, který je od loňska obžalován ze znásilnění a vydírání. Cimický dnes k soudu opět nedorazil. K výslechu se dostavily jeho spolupracovnice, přičemž jedna z nich řekla, že si myslí, že se její kolega ničeho nedopustil. 

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Léky, ilustrační fotografie.

Algifen má výpadek. Za kapky existují alternativy, ujišťuje ministerstvo

Z výrobních důvodů panuje v Česku krátkodobý výpadek léku Algifen NEO. Ministerstvo zdravotnictví v pondělí uvedlo, že jedná se společností Teva o urychlení jeho dodávek. Lékaři byli informováni o možných alternativách, které jsou k dispozici v dostatečném množství. Algifen by měl být podle výrobce opět dostupný od konce května. 

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

MAAE se obává, že Izrael zaútočí na jaderná zařízení v Íránu

Šéf Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) v pondělí vyjádřil znepokojení nad možným útokem Izraele na jaderná zařízení v Íránu. Vyzval k mimořádné zdrženlivosti. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy