Na pět procent dlužníků uvedlo covid jako důvod nesplácení

Pozitivní trend platební morálky zadlužených Čechů narušila koronavirová krize, která přinesla zhoršení ekonomické situace domácností a s tím spojenou schopnost splácet závazky. Na pět procent dlužníků jako důvod nemožnosti hradit dluhy uvedlo v březnu právě covid-19. O 24 procent klesla také míra dodržování splátkových kalendářů, vyplývá z dat inkasní agentury EOS KSI.

V roce 2019 dosáhla platební morálka vrcholu posledních pěti let. "Epidemie přinesla zhoršení. V březnu přibližně pět procent dlužníků jako důvod nemožnosti hradit své závazky uvedlo argument covid. Míra dodržených dohod klesla proti únoru o 24 procent, současně byla v březnu u dlužníků nižší vůle sjednávat splátkové dohody, a to v porovnání s únorem o šest procent," uvedl jednatel EOS KSI Vladimír Vachel.

Domnívá se, že za tímto stavem byla zejména všude panující nejistota z budoucího vývoje. V dubnu se ukazatele o něco málo zlepšily, ale i tak se nedostaly na únorové hodnoty. "Opravdový dopad na naši práci očekáváme za šest měsíců, kdy skončí možnost odložení splátek, projeví se nezaměstnanost, skončí podpora státu a další," dodal.

Podle odborníků ze sektoru inkasa poslední krize v roce 2008 ukázala fenomény, se kterými mohou věřitelé opět zápasit. Mezi nimi je například nedůvěra spotřebitelů, stoupající nezaměstnanost a potíže s druhotnou platební neschopností.

"Spotřebitelům doporučujeme, aby si drželi finanční rezervy minimálně ve výši pětinásobku svých měsíčních nákladů a současně své investice, zejména do zbytných věcí, více promýšleli. Firmy by pak měly mít vyšší cenový polštář pro případné krytí výpadku v platbách od zákazníků. Tam, kde to charakter dodávky umožňuje, je vhodné sjednat zálohy, dílčí průběžné úhrady a další případně zajištění," upozornil Vachel.

Související

Moře, ilustrační fotografie. Komentář

Cesta na dovolenou, anebo do pasti? Češi si na léto dál vesele půjčují

Letošní dovolenková sezóna téměř vrcholí a letní školní prázdniny se brzy přehoupnou do své druhé poloviny. Aby bylo jasno, to není názor, to jsou holá fakta. Ale hledat fakta, proč si každý rok na dovolenou půjčuje v Česku skoro 600 tisíc lidí, je o něčem jiném. Zjistit důvody proč, je opravdu jako snaha nalézt pověstnou jehlu v kupce sena. Můžete namítnout, že co je vám do toho, jestli si někdo půjčuje na dovolenou nebo ne. Ať si každý dělá, co chce a co se mu líbí. Jenže, věc tak jednoduchá zase není.

Více souvisejících

dluhy češi Ekonomika

Aktuálně se děje

před 7 minutami

před 27 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Ministryně Langšádlová se rozhodla podat demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy