Na Štědrý den rekordně stoupla spotřeba elektřiny, nejvíc mezi 16:00 a 17:00

Češi měli ne Štědrý den největší hodinovou spotřebu elektřiny v celém roce. Nejvíce jí spotřebovali mezi 16:00 a 17:00, když vrcholily přípravy na štědrovečerní večeři. Odběr byl o třetinu vyšší, než je v zimě obvyklé, uvedla dnes společnost ČEZ.

"Může za to příprava sváteční večeře, vánoční úklid a také televize a rádia zásobující české domácnosti slavnostní atmosférou. Během příprav na Štědrý večer je průměrná spotřeba o 35 procent vyšší oproti průměrným hodnotám dosahovaným v této době v ostatních zimních dnech," uvedl mluvčí ČEZ Roman Gazdík.

Stejně roste spotřeba i na Silvestra, kdy bývá při podobném shonu v domácnostech druhá nejvyšší hodinová spotřeba za prosinec.

Třetí nejvyšší hodinový odběr za prosinec je v podvečer 23. prosince, protože lidé uklízejí a připravují jídlo na Štědrý den.

Související

Jaderná elektrárna Temelín Komentář

Česku zoufale chybí opravdová diskuse o energetice. Kdo za to může?

I přesto, že snad všechna mainstreamová média přinášejí v poslední době zprávy o tom, že jedny z nejsledovanějších cenových položek každodenního života obyvatel této země, totiž ceny energií, neustále klesají níž a níž, je vidět o to snad intenzivnější kritika politiků z opozičních stran k současné vládě. Na tom by asi nebylo nic divného, vždyť je jasné, že je třeba zkritizovat cokoliv a kdykoliv. Jenže ta poselství jsou oproti všemu očekávání spíše hodně smutná. A smutnější je při nich jedno zjištění o nás samých.

Více souvisejících

Elektřina Energetika ČEZ

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Sunak: Putin se na polských hranicích nezastaví. Britové posílají Ukrajině rakety Storm Shadow

Britský premiér Rishi Sunak oznámí v úterý na návštěvě Polska zvýšení vojenské podpory pro Ukrajinu o 500 milionů liber (579 milionů eur). 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy