Na zaplacení daní si už muselo půjčit 25 procent podnikatelů

Půjčku na zaplacení daně využil v minulosti, tedy ještě v době ekonomické prosperity, každý čtvrtý podnikatel. Vyplývá to z průzkumu společnosti Lidya, kterého zúčastnilo 320 živnostníků a firem do 50 zaměstnanců.

Data byla sbírána od 27. února do 1. března, tedy ještě před dopady vládních opatření v souvislosti s koronavirem. Podle autorů průzkumu lze tak nyní očekávat, že podíl těch, kteří si na zaplacení daní budou muset půjčit, se ještě výrazně zvýší. Vláda posunula termín odevzdání daňového přiznání o tři měsíce, tedy do 1. července.

Vláda kvůli zabránění šíření koronaviru v Česku zavedla během března řadu opatření, uzavřela například posilovny, koupaliště, solária, sauny či kadeřnické a kosmetické salony. S výjimkami nefungují ani ubytovací služby a restaurace. Z prodejen mohou zůstat v provozu například obchody s potravinami, pohonnými hmotami, drogerií, lékárny, optiky, trafiky, prádelny a čistírny, autoopravny, opravny elektroniky, zámečnictví, pohřební služby či květinářství.

"Současná výjimečná situace způsobila, že byl omezen nebo úplně zastaven provoz řady - zejména malých - podniků. Vláda proto jako jednu z úlev posunula termín o tři měsíce. Že je toto opatření na místě, potvrdil nedávný průzkum," uvedla společnost Lidya.

Podle ní by stát, banky či nebankovní poskytovatelé úvěrů měli mít nyní na paměti především minimalizaci vstupních bariér. Z průzkumu vyplývá, že více než polovina dotázaných podnikatelů při výběru půjčky preferuje instituci, která nepožaduje zástavu majetkem. Necelé dvě pětiny pak považují za překážku ručení směnkou či ručitelem. Pro zhruba stejnou část podnikatelů je také důležité, aby poskytovatel půjčky nepožadoval příliš rozsáhlé finanční výkazy a potvrzení a aby smlouva byla jednoduchá a krátká.

Lidya je holdingová společnost registrovaná v USA. Založena byla v roce 2016 jako digitální platforma pro poskytování krátkodobých a bezpečných úvěrů v segmentu živnostníků a malých a středních firem. Aktuálně působí v Nigérii, Portugalsku, Polsku a České republice.

Související

Ilustrační foto

Kiwi se potýká se ztrátami. Propustí stovky zaměstnanců

Brněnská společnost Kiwi.com, specializující se na vyhledávání letenek, prochází významnými změnami. Přestože firma v roce 2022 zaznamenala růst o více než sto procent a dosáhla příjmů přesahujících šest miliard, stále se potýká s ročními ztrátami. V minulém roce byly náklady o téměř půlmiliardu vyšší než příjmy. 
Energetický regulační úřad

ERÚ vydal nové cenové rozhodnutí, které zohledňuje vládní pomoc firmám

Energetický regulační úřad (ERÚ) vydal nové cenové rozhodnutí k regulovaným cenám elektřiny pro odběratele na hladinách vysokého a velmi vysokého napětí. Reagoval tak na dodatečnou dotaci na podporu energeticky náročných podniků ve výši 3,5 miliardy korun, o které rozhodla vláda. Úřad o tom informoval v tiskové zprávě. 

Více souvisejících

firmy podnikatelé Daně

Aktuálně se děje

před 8 minutami

před 50 minutami

před 51 minutami

Nikol Pašinjan, arménský premiér

Svět je na pokraji další války. Spor mezi Ázerbájdžánem a Arménie se vyostřuje

Pokud Arménie odmítne ustoupit v jednáních s Ázerbájdžánem ohledně navrácení některých území, která kontroluje od 90. let minulého století, hrozí vypuknutí války. Uvedl to arménský premiér Nikol Pašinjan během setkání s obyvateli příhraničních obcí v regionu Tavuš na severovýchodě země poblíž hranic s Ázerbájdžánem.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Volby prezidenta RF 2024

Golos: Volby v Rusku byly největší podvod v dějinách země

Ruské nezávislé hnutí Golos (v překladu Hlas), které monitoruje dodržování práv voličů a volebních pravidel, označilo prezidentské volby v Rusku za "nejpodvodnější a nejzkorumpovanější v historii země." Jejich vítězem byl vyhlášen úřadující šéf Kremlu Vladimir Putin, který získal téměř 90 procent odevzdaných hlasů.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

včera

včera

včera

včera

Z filmu Svědkové Putinovi.

Filmy o Putinově Rusku a jeho agresi u příležitosti prezidentských (ne)voleb

O víkendu v Rusku proběhly prezidentské volby, jejichž průběh by se pro Putinovu opozici dal přirovnat k boji s větrnými mlýny. Vladimir Putin prezidentské křeslo obsadí již popáté. Kdy jindy si tak připomenout sérii filmů, které dohromady tvoří portrét novodobého diktátora, jeho vlivu na Rusko a připomínají, jak lehce je moc zneužitelná. Většinu z titulů snadno naleznete na streamovacích platformách.

včera

včera

včera

včera

Sníh z českých hor nadále mizí. Tání bude pokračovat, uvedli meteorologové

V Česku se momentálně souvislá sněhová pokrývka vyskytuje pouze na hřebenech Šumavy, Krkonoš a Hrubého Jeseníku. Maximálních hodnot bylo dosaženo už v únoru. Podle předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) navíc bude tání sněhu pokračovat. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy