Náhrady restauracím nepokryjí ani polovinu obratu, pomoc musí přijít hned

Vládní kompenzace podle prezidenta Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáše Prouzy restauratérům pokryjí zhruba 30 až 40 procent obratu. Fatálním selhání vlády je podle něj opomenutí náhrad pro dodavatele do gastronomie. Řekl to dnes ČTK v reakci na nové podpůrné programy, které kabinet připravil v souvislosti s opětovným uzavřením stravovacích provozů od pátku.

Restaurace podle Prouzy nesou náklady koronavirové krize od jara a na rozdíl od jiných odvětví, kterým vláda pomáhala, se o sebe gastronomie musela postarat sama. Restauratéři to podle Prouzy dlouho dokázali přežít díky zákazníkům, kteří svým oblíbeným podnikům zůstali věrní i v těžkých časech.

U dnes představených kompenzací je podle Prouzy třeba počkat na prováděcí dokumenty, v nich se totiž podle něj vždy ukázaly překvapení a lapsusy. "Bereme to tak, že vláda slíbila 100 procent kompenzaci nákladů. Tedy včetně mezd pracovníků, kteří stojí u okénka, energií a podobně. Nákladovost gastronomie je okolo 90 procent," uvedl.

Vláda schválila program COVID gastro, ve kterém na každého zaměstnance a poskytne provozovatelům 400 korun za každý den uzavření od 14. října do 31. prosince. Pro průměrný provoz tento program podle Prouzy představuje kompenzaci asi deset až 15 procent z obratu. S programy Antivirus a COVID nájemné se tak český hospodský dostane na úroveň náhrady zhruba 30 až 40 procent obratu, dodal.

"Přijatá opatření sice jsou výsledkem našeho tlaku a vyjednávání, ale je jasné, že to náklady českého hospodského zdaleka nepokryje, a bude si muset poradit dvakrát tak lépe než německý hospodský," řekl dále Prouza. Současně upozornil na to, že vláda opět do kompenzačního programu nezahrnula dodavatele, kteří jsou podle Prouzy stejně postiženi jako vlastní gastronomické provozy. "Vláda se k nim zcela otočila zády," dodal.

Kromě programu COVID gastro budou moci restauratéři žádat o příspěvek na komerční nájem za čtvrté čtvrtletí.

Stravovací provozy budou muset znovu zavřít od pátku. Občerstvení budou smět prodávat jen přes výdejní okénka. Stejný režim pro ně platil mezi 14. říjnem a 2. prosincem. Nyní mohou mít otevřeno mezi 06:00 a 20:00, kapacitu mohou naplnit na maximálně 50 procent. Gastronomické odvětví podle výzkumné společnosti Nielsen každý den uzavření ztratilo na tržbách 414 milionů korun.

Asociace: Kompenzace jsou pozitivní, požadavky na ně byly vyšší

Ubytovací a stravovací zařízení měla nyní podle Asociace hotelů a restaurací ČR (AHR) poslední možnost částečně pokrýt ztráty. Dnes vládou představené kompenzační programy jsou sice pozitivní, ale požadavky na náhrady byly vyšší. Administrativa podávání žádostí by měla být co nejjednodušší. Pomoc pro vyčerpané podniky musí být okamžitá, má-li být účinná. AHR to dnes večer uvedla v tiskové zprávě.

Kabinet dnes rozhodl, že od pátku bude v České republice platit čtvrtý stupeň pohotovosti protiepidemického systému (PES). Znovu se budou muset zavřít hotely pro rekreační účely nebo restaurace. Po nuceném uzavření mohly přitom fungovat teprve od 3. prosince, gastronomické podniky navíc v omezeném režimu.

Zároveň s informací o uzavření vláda představila nové podpůrné programy. COVID gastro poskytne restauratérům 400 korun na zaměstnance za každý den nuceného uzavření od 14. října do 31. prosince. Podnikatelé budou moci žádat o 50procentní příspěvek na nájem za čtvrtý kvartál. Ubytovací služby budou podle kategorie moci čerpat na pokoj a zavřený den 100 až 330 korun.

AHR upozornila, že většina podniků ze zmíněných oborů je v současné době na konci ekonomických možností. Dosud podle ní nebyla předložena konkrétní data o rizikovosti ubytovacích či stravovacích služeb. Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) dnes po jednání vlády uvedl, že se množí studie, které potvrzují, že v restauracích je riziko nákazy dvojnásobné oproti ostatním sociálním aktivitám. Je to podle něj tím, že lidé nemají roušky a tráví v zařízeních delší dobu.

V případě kompenzací je podle AHR správné, že jednotlivé programy bude možné kombinovat. Vláda také podle ní přislíbila řešení limitu z veřejné podpory podle tzv. dočasného rámce Evropské komise, aby programy mohli využít i největší zaměstnavatelé. Nyní platí limit 800.000 eur (asi 21 mil. Kč) na jednoho žadatele.

"Za současné situace je rovněž nezbytné vyhlásit znovu moratorium na splátky úvěrů, neboť vzhledem k situaci nejsou již poskytovatelé stravovacích a ubytovacích služeb schopni dostát svým závazkům," dodal prezident AHR Václav Stárek.

Hotely a další ubytovací zařízení musely být uzavřené pro rekreační účely od 22. října do 2. prosince. Spotřeba v ubytovacích službách spojená s cestovním ruchem se může podle aktuální analýzy Economic Impact pro státní agenturu CzechTourism letos propadnout z loňských 56 miliard na 26 miliard korun.

Restaurace nesměly pro veřejnost fungovat od 14. října do 2. prosince. Nyní mohou mít otevřeno mezi 06:00 a 20:00, kapacitu mohou naplnit na maximálně 50 procent. Gastronomické odvětví podle výzkumné společnosti Nielsen každý den uzavření ztratilo na tržbách 414 milionů korun.

Související

Více souvisejících

Restaurace Hotely

Aktuálně se děje

před 39 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Aktualizováno před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

před 12 hodinami

Izraelská armáda se chystá na evakuaci Rafáhu před plánovanou vojenskou ofenzívou

V období sílícího napětí mezi Izraelem a Íránem se izraelská armáda chystá na evakuaci palestinských civilistů z Rafáhu před plánovanou pozemní vojenskou ofenzívou do tohoto nejjižnějšího města v Pásmu Gazy. Informuje o tom deník The Wall Street Journal (WSJ).

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy