Nákup v e-shopech: Buďte opatrní, obchodníci porušují práva spotřebitelů

Při kontrolách internetových prodejců ve třetím čtvrtletí zjistila Česká obchodní inspekce (ČOI) chyby ve čtyřech pětinách případů. Obchodníci nejčastěji porušili práva spotřebitelů tím, že je neinformovali o možnosti mimosoudního řešení sporů, neposkytli jim kompletní informace o nabízeném zboží a službách nebo používali klamavé obchodní praktiky.

Za zjištěná porušení předpisů inspektoři uložili 188 pokut za 1,7 milionu korun. "Výsledky kontrol za třetí čtvrtletí roku 2019 potvrdily, že v oblasti internetového prodeje dochází neustále k porušování spotřebitelské legislativy, tedy práv spotřebitele,"uvedl ředitel ČOI Mojmír Bezecný.

Inspektoři provedli ve sledovaném období u internetových prodejců 85 kontrol a u 79 procent z nich zjistili porušení zákona, ve většině případů zákona o ochraně spotřebitele. V desítkách případů inspektoři zjistili, že on-line obchodníci nepravdivě informovali nebo zatajili některé informace o prodávaných výrobcích, případně o jejich reklamaci a mimosoudním řešení spotřebitelských sporů.

V několika dalších případech prodejci podle zjištění ČOI chybovali v souvislosti se zákonem o kontrole, technických požadavcích na výrobky nebo o ochraně zdraví před škodlivými účinky návykových látek.

Nejvyšší pokutu, 180.000 Kč, dostala za zjištěné chyby společnost HP TRONIC Zlín, která provozuje web kasa.cz. Pokutována byla i firma Zboží ze skladu, provozující weby topslev.cz, slevyavyhody.cz, potrebydokuchyne.cz, prodeti-eshop.cz, penezenky-tasky-shop.cz, a provozovatel stránky euroking.cz, společnost Anatol.

Související

Více souvisejících

e-shopy čoi Ekonomika

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Sunak: Putin se na polských hranicích nezastaví. Britové posílají Ukrajině rakety Storm Shadow

Britský premiér Rishi Sunak oznámí v úterý na návštěvě Polska zvýšení vojenské podpory pro Ukrajinu o 500 milionů liber (579 milionů eur). 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy