Nákupní centra musí hlídat dodržování pravidel proti nákaze

Nákupní centra budou muset po svém otevření zajistit, aby v nich byl alespoň jeden člověk, který pohlídá dodržování bezpečnostních pravidel zavedených kvůli nákaze novým koronavirem. Návštěvníky také budou muset na tabulích, obrazovkách či rozhlasem o zásadách informovat. Lidé budou muset ve všech prostorách obchodních center dodržovat dvoumetrové rozestupy.

Na tiskové konferenci to dnes řekl vicepremiér Karel Havlíček (za ANO). Prodejny v nákupních střediscích se podle vládního plánu otevřou 11. května.

Nákupní centra, stejně jako všechny ostatní provozovny, budou muset mít pro návštěvníky připravenou dezinfekci. Krajské hygienické stanice jim pak doporučí, jak mají uklízet a dezinfikovat společné prostory.

"Je striktně zamezováno shlukování osob zejména na místech, kde se očekává, že by to mohlo nastat," dodal Havlíček. Hlídat se proto budou muset zejména vstupy z garáží, prostory před výtahy, eskalátory a toalety. Nebude tolik odpočinkových míst, dětské koutky se neotevřou vůbec. Zavřeny budou muset být nadále podle čtvrtečního vládního usnesení i stravovací služby.

"Jsme rádi, že se nám podařilo s epidemiology vyjednat podmínky, za kterých budeme moci otevřít nákupní centra již 11. května. Pracujeme na tom, abychom zavedli potřebná hygienická opatření ve všech nákupních centrech do praxe co nejdříve. Dodržování pravidel jsme připraveni kontrolovat. Chtěl bych poděkovat ministrům Karlu Havlíčkovi a Adamu Vojtěchovi za součinnost a vstřícnost, se kterou k celé problematice přistoupili," uvedl nad dotaz ČTK předseda českého výboru Asociace nákupních center Jan Kubíček

Od 11. května se podle dřívějšího plánu vlády otevírají všechny obchody v nákupních centrech, zahrádky restaurací, kadeřnictví a kosmetická studia, muzea a galerie, zahrady zámků a hradů a venkovní prostory pro trénink sportovců profesionálů. K venkovním sportovištím pro trénink se otevřou i vnitřní prostory.

Související

Více souvisejících

Obchody Karel Havlíček Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

včera

včera

Iveta Bartošová

RECENZE: Málo mě znáš o Ivetě Bartošové pojednává kontextuálně a vyhýbá se laciné dojímavosti

Snad nikdo není s mašinérií bulváru spjatý tolik, jako zpěvačka Iveta Bartošová. Hvězda normalizačního popu, jejíž život byl po revoluci jako na houpačce. Spíš než s pěveckou kariérou si ji spojujeme s vyhořením, nenaplněnými sny a tragickým osudem. Dokumentární minisérie Málo mě znáš se k médií nesčetněkrát omílanému příběhu vrací jinak. Kriticky, empaticky, bez bulvárnosti i sentimentu.

včera

včera

Vláda ČR

Vláda chce, aby pokračovala podpora firem exportujících na Ukrajinu

Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.

včera

včera

včera

Bojový letoun F-16 (U.S. AirForce), photo by Chandler Cruttenden

Nizozemci poskytnou další stíhačky F-16 na výcvik ukrajinských pilotů

Nizozemsko předá tři stíhačky F-16 na rumunskou leteckou základnu, na které se ukrajinští piloti a další personál učí pracovat s těmito stroji. Informovala o tom agentura Reuters. Nizozemsko je součástí mezinárodní koalice, která má v plánu dodat ukrajinské armádě stíhačky americké výroby. 

včera

včera

Miloš Zeman

Zeman se po letech soudních tahanic omluvil Šarapatkovi

Exprezident Miloš Zeman se po letech soudních tahanic konečně omluvil bývalému poradci Zdeňku Šarapatkovi. Podřídil se tak poslednímu rozhodnutí Nejvyššího soudu, u kterého před několika týdny neuspěl s dovoláním. 

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fico: Teorie jsou hezké, ale Rusko nikdy nevrátí Krym a neopustí Donbas

Slovenský premiér Robert Fico prohlásil, že Rusko nikdy nevrátí Ukrajině anektovaný poloostrov Krym a neplánuje opustit východoukrajinský Donbas. Podle něj je uznávání principu územní celistvosti v případě Ukrajiny pouze teoretickým konceptem mezinárodního práva, zatímco případný mír by byl nákladný a Rusové momentálně dominují vojensky.

včera

včera

včera

včera

USA potrestají Írán za víkendový útok. Od spojenců čekají stejnou reakci

Bílý dům ve středu v noci oznámil, že jako reakci na víkendový letecký útok Íránu na Izrael uvalí na Írán nové sankce a očekává podobné kroky od svých spojenců. Informaci přinesla agentura  AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy