Nákupní centra musí hlídat dodržování pravidel proti nákaze

Nákupní centra budou muset po svém otevření zajistit, aby v nich byl alespoň jeden člověk, který pohlídá dodržování bezpečnostních pravidel zavedených kvůli nákaze novým koronavirem. Návštěvníky také budou muset na tabulích, obrazovkách či rozhlasem o zásadách informovat. Lidé budou muset ve všech prostorách obchodních center dodržovat dvoumetrové rozestupy.

Na tiskové konferenci to dnes řekl vicepremiér Karel Havlíček (za ANO). Prodejny v nákupních střediscích se podle vládního plánu otevřou 11. května.

Nákupní centra, stejně jako všechny ostatní provozovny, budou muset mít pro návštěvníky připravenou dezinfekci. Krajské hygienické stanice jim pak doporučí, jak mají uklízet a dezinfikovat společné prostory.

"Je striktně zamezováno shlukování osob zejména na místech, kde se očekává, že by to mohlo nastat," dodal Havlíček. Hlídat se proto budou muset zejména vstupy z garáží, prostory před výtahy, eskalátory a toalety. Nebude tolik odpočinkových míst, dětské koutky se neotevřou vůbec. Zavřeny budou muset být nadále podle čtvrtečního vládního usnesení i stravovací služby.

"Jsme rádi, že se nám podařilo s epidemiology vyjednat podmínky, za kterých budeme moci otevřít nákupní centra již 11. května. Pracujeme na tom, abychom zavedli potřebná hygienická opatření ve všech nákupních centrech do praxe co nejdříve. Dodržování pravidel jsme připraveni kontrolovat. Chtěl bych poděkovat ministrům Karlu Havlíčkovi a Adamu Vojtěchovi za součinnost a vstřícnost, se kterou k celé problematice přistoupili," uvedl nad dotaz ČTK předseda českého výboru Asociace nákupních center Jan Kubíček

Od 11. května se podle dřívějšího plánu vlády otevírají všechny obchody v nákupních centrech, zahrádky restaurací, kadeřnictví a kosmetická studia, muzea a galerie, zahrady zámků a hradů a venkovní prostory pro trénink sportovců profesionálů. K venkovním sportovištím pro trénink se otevřou i vnitřní prostory.

Související

Více souvisejících

Obchody Karel Havlíček Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

před 38 minutami

před 1 hodinou

Vladimir Putin

Kreml jednal s Íránem. Varuje před katastrofálními následky

Ruský prezident Vladimir Putin v úterý telefonicky mluvil se svým íránským protějškem Ebráhimem Raísím, kterému řekl, že další eskalace napětí na Blízkém východě může mít katastrofální následky pro celý region. Zároveň vyjádřil naději, že všechny strany projeví zdrženlivost a zabrání novému kolu konfrontace, uvedla agentura AFP s odvoláním na prohlášení Kremlu.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Jan Cimický

Cimického u soudu hájila spolupracovnice, psychiatr opět nedorazil

V úterý pokračoval soud s psychiatrem Janem Cimickým, který je od loňska obžalován ze znásilnění a vydírání. Cimický dnes k soudu opět nedorazil. K výslechu se dostavily jeho spolupracovnice, přičemž jedna z nich řekla, že si myslí, že se její kolega ničeho nedopustil. 

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Léky, ilustrační fotografie.

Algifen má výpadek. Za kapky existují alternativy, ujišťuje ministerstvo

Z výrobních důvodů panuje v Česku krátkodobý výpadek léku Algifen NEO. Ministerstvo zdravotnictví v pondělí uvedlo, že jedná se společností Teva o urychlení jeho dodávek. Lékaři byli informováni o možných alternativách, které jsou k dispozici v dostatečném množství. Algifen by měl být podle výrobce opět dostupný od konce května. 

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

MAAE se obává, že Izrael zaútočí na jaderná zařízení v Íránu

Šéf Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) v pondělí vyjádřil znepokojení nad možným útokem Izraele na jaderná zařízení v Íránu. Vyzval k mimořádné zdrženlivosti. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy