Nákupní centra upozorňují, že jsou zákazem prodeje také zasažena

Zákaz provozu většiny prodejen a služeb poznamenává také nákupní centra. Jejich součástí jsou obchody s potravinami, drogerie či trafiky, které mají z vládního nařízení výjimku. Centra jsou tak pro zákazníky otevřena. Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) v pondělí uvedl, že centra by měla zohlednit případné pozdější platby svých nájemců. Předseda výboru asociace nákupních center Jan Kubíček ale upozornil, že nedává smysl o nákupních centrech hovořit separátně. Jsou podle něj součástí dodavatelsko-odběratelských vztahů, uvedl na dotaz ČTK.

"V tuto chvíli nejednáme, ale alespoň apelujeme, byť samozřejmě ta jednání také probíhají, s majiteli obchodních center, aby oni zohlednili to, že firmy, které tam jsou v nájmech, tak budou mít pozdější platby," řekl na pondělní tiskové konferenci po jednání vlády Havlíček.

Snahou výboru asociace nákupních center je podle Kubíčka, aby stát podpořil schopnost všech dotčených subjektů dostát svým závazkům včetně jejich zaměstnanců, tedy pronajímatelů, nájemců a jejich dodavatelů, uvedl.

Ministerstvo průmyslu a obchodu spolu s Českomoravskou záruční a rozvojovou bankou připravilo pro firmy zasažené okolnostmi kolem koronaviru nebo vládními opatřeními bezúročné půjčky v programu Úvěr Covid. Zatím firmy mohou žádat o částky od 500.000 do 15 milionů korun. Havlíček však uvedl, že se pracuje na tom, aby se minimální částka snížila a programu mohli využít také živnostníci. Podnikatelé, kteří nestihnout včas podat daňové přiznání bude odpuštěna sankce při jeho podání do 1. července. Finanční správa nebude udělovat pokuty za pozdní odevzdání kontrolního hlášení.

V Homeparku Zličín v Praze jsou především větší nájemci, kteří mohou lépe současnou sitauci zvládnout, uvedl jednatel společnosti Republic CZ II Parks Holdco Peter Karak. Zatím podle něj žádný z nájemníků nepožádal o odklad platby nájemného. "Pokud by takové žádosti vznikly, budeme je vyhodnocovat případ od případu. Přitom je nutné si uvedomit, že i my máme závazky vyplývající z úvěrových smluv," sdělil ČTK. V Homeparku Zličín je podle něj jiná situace než v ostatních obchodních centrech. Dominantní prodejnou je Tesco, které je otevřené a všechny prodejny mají samostatný vstup z parkoviště.

Ztráty obchodních center jsou podle Kubíčka jednoduše definovatelné. "Jsou ve výši ušlých tržeb zavřených obchodů," dodal.

Obraty v českých regionálních nákupních centrech rostly předloni podle loňské studie CBRE Shopping Center Index pátým rokem v řadě. V meziročním srovnání stouply o 4,2 procenta. Největší nárůst zaznamenaly gastro provozy, a to o 9,5 procenta. Služby rostly především díky kadeřnickým a kosmetickým salonům a cestovním kancelářím o 7,9 procenta. Naopak elektro kleslo o 5,1 procenta. Podle expertů CBRE průměrný nájem v centrech v roce 2017 poprvé vzrostl o zhruba pět procent, předloni stoupl o procento.

Vláda od soboty na deset dní zakázala provoz většiny obchodů vyjma potravin, drogerií, trafik, optik, později do výjimek zařadila také květinářství nebo galanterie.

Související

Více souvisejících

Obchody Karel Havlíček ministerstvo průmyslu Ekonomika Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Žhavá láva, ilustrační fotografie.

Sopka v Indonésii se probudila. Úřady varují před hrozbou tsunami

V Indonésii se během probíhajícího týdne probudila sopka Ruang. Úřady ve čtvrtek varovaly před hrozbou vln tsunami, kvůli sopečným erupcím nařídily evakuaci více než 11 tisíc lidí a uzavřely i mezinárodní letiště Kota Kinabalu, informovala zahraniční média. 

včera

V metru na Floře spadl člověk do kolejiště. Vlaky hodinu nejezdily

Pád osoby do kolejiště ve stanici Flora zastavil ve čtvrtek dopoledne provoz linky A pražského metra. Vlaky nejezdily zhruba hodinu, zatímco na místě zasahovaly složky integrovaného záchranného systému. Vážně zraněný muž byl převezen do nemocnice v umělém spánku. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy