Nákupní skenery se osvědčily při karanténě, nově je zavádí Albert

Využití nákupních skenerů pro bezkontaktní nákup zboží v prodejních sítích Globus a Makro za nouzového stavu výrazně stouplo, například v Globusu se obrat z nákupu skenery zvýšil v tomto období o 80 procent. Podle prodejců lidé oceňují především úsporu času a větší bezpečí z hlediska hygieny, k nákupům je proto využívá stále více zákazníků.

Technologii nově zavedl také řetězec Albert v zrekonstruované prodejně v Jesenici u Prahy. Do pilotního provozu systému zapojí postupně další své obchody. ČTK to zjistila od zástupců potravinářských řetězců.

Před vyhlášením nouzového stavu se skenery Scan&Go, kdy se zboží markuje již během nákupu a u pokladny se poté pouze zaplatí, v hypermarketech Globus podle mluvčí společnosti Lutfii Volfové nakupovala čtvrtina zákazníků. Jejich nákupy činily 40 procent obratu. "V koronakrizi se obrat z nákupu skenery zvýšil o 80 procent. A také narostl o 300 procent obrat nákupů skrze mobilní aplikaci Můj Globus," uvedla Volfová. Aplikaci podle ní využívají častěji muži, konkrétně 60 procent. Funkci Scan&Go, kterou obsahuje, zapne při nákupech dokonce třikrát více mužů než žen. Oproti tomu ženy tvoří v aplikaci častěji nákupní seznam.

Velkoobchodní síť Makro zaznamenala v souvislosti s koronavirem vyšší zájem o bezkontaktní nákup pomocí aplikace Makro scan. "Průměrný počet transakcí za měsíc vzrostl oproti únoru o více jak 129 procent," řekl ČTK e-commerce manažer společnosti Makro Cash & Carry Stanislav Trnka.

Makro scan podle něj využívá zhruba 11.000 zákazníků, kteří přes něj od začátku roku uskutečnili více než 80.000 nákupů. K pravidelnému užívání aplikace přikročilo zhruba 87 procent zákazníků, kteří ji vyzkoušeli, doplnil. Aplikace funguje zatím v sedmi prodejnách Makro, od září se její spuštění plánuje ve velkoobchodním středisku Hradec Králové. "Zároveň probíhají analýzy s cílem rozšířit bezkontaktní nákupy pomocí aplikace v chytrém telefonu do zbývajících pěti velkoobchodů," uvedl Trnka.

Bezkontaktní nákupy v Albertu jsou možné po registraci v aplikaci Albert Scan. V ní si podle ředitele komunikace obchodů Jiřího Marečka lidé vyberou, zda budou pro skenování zboží využívat svůj mobilní telefon nebo skener dostupný v prodejně. Kromě Jesenice se bude skenování testovat v dalších obchodech, pro které se podle Marečka momentálně vyvíjí řešení.

V souvislosti s koronavirem se nákupy potravin změnily. Obchodníci preferují platbu kartou, u vstupu do prodejen je pro zákazníky k dispozici dezinfekce, u nebaleného pečiva pak jednorázové rukavice. Lidé jsou vyzýváni k dodržování dvoumetrových odstupů. U pokladen jsou instalována ochranná plexiskla. Řetězce Makro a Billa navíc zavedly pro zaměstnance povinnost nošení roušek.

Související

Ilustrační fotografie.

Zájem o rostlinné potraviny stoupá, supermarkety se trendu přizpůsobují

V Česku roste zájem o rostlinné potraviny. Počet veganů a vegetariánů zůstává téměř stejný, mnohem více lidí stravujících se konvenčně však maso a mléčné produkty omezuje. Rostlinné alternativy jsou již běžně k dostání i v potravinových řetězcích. Ty navíc zavádějí vlastní řady veganských výrobků a předhánějí se v širším sortimentu. Dávno tedy neplatí, že rostlinná strava znamená pouze konzumaci salátů, k dostání jsou rostlinná mléka, řízky, burgery, nebo dokonce náhražky ryb. Pestrá rostlinná strava přitom může přinášet benefity pro lidi, zvířata i planetu.

Více souvisejících

Albert globus Obchody Makro Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

před 25 minutami

před 52 minutami

Volby prezidenta RF 2024

Golos: Volby v Rusku byly největší podvod v dějinách země

Ruské nezávislé hnutí Golos (v překladu Hlas), které monitoruje dodržování práv voličů a volebních pravidel, označilo prezidentské volby v Rusku za "nejpodvodnější a nejzkorumpovanější v historii země." Jejich vítězem byl vyhlášen úřadující šéf Kremlu Vladimir Putin, který získal téměř 90 procent odevzdaných hlasů.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 3 hodinami

včera

včera

včera

včera

Z filmu Svědkové Putinovi.

Filmy o Putinově Rusku a jeho agresi u příležitosti prezidentských (ne)voleb

O víkendu v Rusku proběhly prezidentské volby, jejichž průběh by se pro Putinovu opozici dal přirovnat k boji s větrnými mlýny. Vladimir Putin prezidentské křeslo obsadí již popáté. Kdy jindy si tak připomenout sérii filmů, které dohromady tvoří portrét novodobého diktátora, jeho vlivu na Rusko a připomínají, jak lehce je moc zneužitelná. Většinu z titulů snadno naleznete na streamovacích platformách.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Princezna Kate půjde s pravdou ven, naznačují zdroje z Velké Británie

Brity znepokojuje, jak málo toho ví o zdravotním stavu oblíbené princezny Kate, která v úvodu roku podstoupila operační zákrok. Od té doby se neukázala na veřejnosti. Podle nejnovějších informací by se však manželka prince Williama výhledově mohla lidem ukázat.

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy