Nálada firem a podnikatelů v ČR se opět zlepšila

Nálada firem a podnikatelů v Česku se dále zlepšila a jen mírně zaostává za úrovní naměřenou před příchodem pandemie. Ta přestala být pro firmy hlavním rizikem. Je jím nyní vývoj v ekonomice, kterého se obávají tři pětiny dotazovaných. Vyplývá to z aktuálního průzkumu ČSOB Index očekávání firem, jehož výsledky dnes banka zveřejnila na on-line tiskové konferenci.

Index očekávání firem vzrostl na 7,8 bodu z jarních minus 17,9 bodu. Optimismus se zvýšil zejména u menších firem a živnostníků, naproti tomu u středních firem optimismus od prvního pololetí mírně klesl. Průzkum se konal od října do začátku listopadu.

"Je patrné, že firmy očekávají ke konci roku zlepšení situace a celkové oživení trhu. Zvýšení poptávky pro čtvrté čtvrtletí předpokládá 41 procent dotazovaných, zatímco před rokem to bylo 15 procent. Nárůst investic hlásí 40 procent respondentů, o rok dříve to byla jen pětina. Firmy investují zejména do digitalizace a nejenže nepropouštějí, naopak mají zájem nabírat kvalitní pracovní sílu," uvedl výkonný ředitel firemního bankovnictví ČSOB Pavel Prokop.

Pro firmy se stala hlavním rizikem ekonomika, což zmiňuje 60 procent z nich. Podle hlavního ekonoma ČSOB Martina Kupky je zesílené vnímání rizik plynoucích z vývoje ekonomiky pochopitelné. "Málokdo loni na jaře očekával, že pandemie na tak dlouho a tak výrazně naruší fungování řady dodavatelsko-odběratelských řetězců, zkomplikuje mezinárodní dopravu zboží, odstartuje prudký nárůst cen energií, výrobní i spotřebitelské inflace a v důsledku toho pak i úrokových sazeb,“ upozornil.

Z dalšího vývoje pandemie má obavy 54 procent dotazovaných. Firmy dále označují za rizika nedostatek kvalitních zaměstnanců (46 procent), změny v legislativě (40 procent) a proměnu v potřebách zákazníků (34 procent). Naproti tomu vývoj nových technologií vnímá jako rizikový faktor jen necelá pětina respondentů.

ČR má podle Prokopa díky zdrojům z EU na dekarbonizaci nyní mimořádnou příležitost technologicky změnit a posunout dopředu řadu odvětví a zvýšit konkurenceschopnost firem. "I stávající situace rostoucích zdrojů energií motivuje firmy aktivně pracovat s tématem udržitelnosti a snížit spotřebu zdrojů i CO2 stopy a tím v konečném důsledku posunout Česko v rámci Evropy správným a konkurenceschopným směrem,“ podotkl.

Index očekávání firem je projekt ČSOB, pomocí kterého lze sledovat vývoj malých a středních firem a podnikatelů v oblastech poptávky, investic a rozsahu podnikání v ČR a na Slovensku. Základem projektu je průzkum agentury Datank, kterého se zúčastnilo přes 400 respondentů z různých oborů po celém Česku. Index očekávání firem může nabývat hodnot od plus 100 až minus 100 bodů. Plusové pole znamená převažující optimismus, záporná hodnota naopak pesimismus.

Související

Ilustrační foto

Kiwi se potýká se ztrátami. Propustí stovky zaměstnanců

Brněnská společnost Kiwi.com, specializující se na vyhledávání letenek, prochází významnými změnami. Přestože firma v roce 2022 zaznamenala růst o více než sto procent a dosáhla příjmů přesahujících šest miliard, stále se potýká s ročními ztrátami. V minulém roce byly náklady o téměř půlmiliardu vyšší než příjmy. 
Energetický regulační úřad

ERÚ vydal nové cenové rozhodnutí, které zohledňuje vládní pomoc firmám

Energetický regulační úřad (ERÚ) vydal nové cenové rozhodnutí k regulovaným cenám elektřiny pro odběratele na hladinách vysokého a velmi vysokého napětí. Reagoval tak na dodatečnou dotaci na podporu energeticky náročných podniků ve výši 3,5 miliardy korun, o které rozhodla vláda. Úřad o tom informoval v tiskové zprávě. 

Více souvisejících

firmy podnikatelé

Aktuálně se děje

před 22 minutami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Záporožská jaderná elektrárna

MAAE vyzve Rusko a Ukrajinu ke kontrole stavu Záporožské JE

Rafael Grossi, ředitel Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE), oznámil plány v roce 2024 na pozvání Ukrajiny a Ruska k posouzení technického stavu Záporožské jaderné elektrárny. Grossi také zmínil plány na opětovnou návštěvu Ruska a Ukrajiny.

Aktualizováno včera

Joe Biden

Biden přijal Fialu v Bílém domě a ocenil Česko jako skvělého spojence

Americký prezident Joe Biden přijal v pondělí odpoledne místního času v Oválné pracovně Bílého domu českého premiéra Petra Fialu (ODS), který je na dvoudenní pracovní návštěvě USA. Podle Fialy je klíčové, že obě země sdílejí hodnoty, jakými jsou lidská práva, svoboda a demokracie. Biden řekl, že Praha je pro Washington skvělým spojencem. 

včera

včera

včera

Madame de Pompadour

Nejslavnější královská milenka Madame de Pompadour zemřela před 260 lety

Je tomu přesně 260 let, co zemřela jedna z nejslavnějších královských milenek, která vstoupila do dějin jako Madame de Pompadour. Ačkoliv pocházela z prostých poměrů, dokázala se během několika let vyšplhat mezi společenskou elitu a zajistit si vlivné postavení i bohatství. Majetek ani vliv pro ni však nikdy nebyly na prvním místě.

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Izraelská odveta za íránský útok může přijít už dnes, píše Wall Street Journal

Izraelská reakce na víkendový íránský útok může přijít už dnes, napsal americký deník Wall Street Journal s odkazem na své zdroje. Podle webu Times of Israel již proběhlo pondělní zasedání válečného kabinetu, který se zabýval možnostmi odvety. Podle stanice Channel 12 je několik variant, přičemž Tel Aviv hodlá zvolit takovou, kterou nezablokují Američané. 

včera

včera

včera

včera

Dmytro Kuleba je ukrajinský politik a diplomat, od března 2020 ministr zahraničí ve vládě premiéra Denyse Šmyhala.

Kyjev srovnal Izrael s Ukrajinou: Kdybychom měli stejnou podporu Západu jako Izraelci, ubránili bychom se taky

Úspěch Izraele a jeho spojenců, kterým se v noci na neděli ve velké míře podařilo zmařit masivní útok íránských raket a dronů, naznačuje, čeho by Ukrajina mohla dosáhnout proti ruským vzdušným útokům, pokud by měla větší podporu od svých partnerů. V reakci na nejnovější vývoj na Blízkém východě to v pondělí podle agentury AP uvedl ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba.

včera

Ilustrační foto

Dovolená se blíží. Kde na ni vzít, když nejsou peníze?

Letní sezóna se blíží a s ní se zvyšuje i touha po odpočinku a dobrodružství. Mnoho lidí si ale dovolenou nemůže kvůli nedostatku financí dovolit. Naštěstí existuje hodně možností, jak si užít volno naplno i s nízkým rozpočtem a jak nemilou situaci vyřešit.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Írán nesmí být jaderná velmoc, jsme na okraji útesu. Podle Borella je čas dupnout na brzdu

Blízký východ se ocitl na okraji útesu, prohlásil v pondělí šéf zahraniční politiky EU Josep Borrell. Zároveň vyzval k deeskalaci konfliktu mezi Izraelem a Íránem.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy