Nařízení šest lidí u stolu vadí restauracím nejméně. Zákazníků ubývá z jiných důvodů

Restaurace v Praze zaznamenaly v září pokles návštěvnosti. Úbytek hostů způsobil nárůst počtu potvrzených případů koronaviru a tedy větší obavy z nákazy, ale také vládní opatření, například omezení otevírací doby.

Restaurace, ilustrační fotografie
doporučujeme

Nejméně provozovatele stravovacích zařízení trápí nová restrikce, podle které bude moci od pondělí sedět u jednoho stolu maximálně šest hostů. Vyplývá to z vyjádření restauratérů na dotaz ČTK.

Síť restaurací Grosseto eviduje za září propad 30 procent. "Je zřejmé, že lidé mají určitě větší obavy navštěvovat restaurace. Nakolik je to způsobené výroky a doporučeními vládních činitelů nedokážu posoudit. Máme potvrzené informace i o tom, že zaměstnavatelé ´zakazují´ svým zaměstnancům návštěvy restaurací," uvedl ředitel restaurací Grosseto Zdeněk Šulc. Upozornil také na výrazný pokles rezervací firemních obědů, na vánoční večírky podle něj není ani jedna poptávka.

"Úbytek hostů se projevil v září hlavně ve spojení se zhoršením epidemiologické situace. Na zrušených rezervacích hned vidíme, co se ten den napsalo v médiích," řekl Miroslav Nosek, manažer Field Restaurant, která letos počtvrté obhájila michelinskou hvězdu. Nižší návštěvnost je podle něj spojená i s kratší otevírací dobou. Poslední rezervace mohou přijímat do 20:00, kratší degustační menu u nich totiž trvá dvě hodiny. Stravovací zařízení musejí být mezi 22:00 a 06:00 veřejnosti uzavřena. Z dalších opatření zmínil Nosek roušky, které jsou podle něj nepříjemné především pro personál v kuchyni, kde je velké teplo.

Restauracím v centru hlavního města klesly podle Asociace zaměstnanců a provozovatelů pohostinství, která sdružuje zhruba 50 provozoven v Praze 1, tržby až o 90 procent. Přes zimní sezonu se podle jejího předsedy Petra Bauera chystá zavřít 30 procent podniků, zhruba polovina restauratérů předpokládá uzavření provozu natrvalo.

Asociace hotelů a restaurací ČR usiluje o kompenzace pro stravovací zařízení. Podle jejího prezidenta Václava Stárka by měl vzniknout pro gastronomické provozy obdobný program COVID jako existuje pro poskytovatele ubytování.

Loading...
Vytisknout Zašlete tip redakci na článek

Finanční správa chybovala. Měla přijímat i e-maily s řádným podpisem,…

20.10.2020 15:55 Finanční správa chybovala, pokud před rokem 2016 nepřijímala v daňových záležitostech e-mailová…

Výdejová okénka fungují více než na jaře. Stravenková firma spustila…

20.10.2020 15:46 Výdajová okénka fungují lépe než na jaře, shodují se v analýzách prvních tří dnů po příkazu zavření…

Koalice bude daň z příjmu řešit. ANO couvá od návrhu 15 procent, oznámila…

20.10.2020 15:43 Aktualizováno Vládní koalice se podle místopředsedkyně poslaneckého klubu ČSSD Kateřiny Valachové ještě…

Druhý rok slev v dopravě: Stát zaplatil 4,5 miliardy, zájem o cestování…

20.10.2020 15:38 Druhý rok státních slev v dopravě pro studenty a důchodce stál přes 4,5 miliardy korun. Meziročně…

Související:

Právě se děje

Další zprávy

reklama