Národní investiční plán? Šest priorit, projekty za téměř tři biliony

Národní investiční plán, jehož kompletní text přislíbil premiér Andrej Babiš (ANO) představit do Vánoc, se soustřeďuje na šest základních oblastí. Patří mezi ně vzdělání, doprava, digitální komunikace, energetika, životní prostředí a sociální infrastruktura.

Vyplývá to z pracovní verze dokumentu, ze které dnes citují Hospodářské noviny (HN) a DeníkN. Materiál, který má ČTK k dispozici, počítá s tím, že do investic půjde do roku 2030 celkem 2,8 bilionu korun, převážná část do dopravy. 

Andrej Babiš loni uvedl, že Národní investiční plán zahrnuje přes 17.000 projektů za 3,45 bilionu korun na roky 2019 až 2030. Resorty pak podle dokumentu dostaly za úkol své strategické projekty uzpůsobit mimo jiné "absorpční kapacitě trhu" . "Výsledkem byla nová Mapa investičních preferencí, která vznikla v tomto roce. Absolutní objem prostředků nutných pro deklarované strategické investice dle sběru provedeného v roce 2019 se snížil na 2,8 bilionu korun," stojí v dokumentu.

Pirátský poslanec Mikuláš Ferjenčík v HN upozornil, že škrty se dotkly především ministerstev vedených sociální demokracií "Naopak nechali investice na ministerstvech pod hnutím ANO," uvedl. Do investic v působnosti ministerstva práce se tak například má místo 76 miliard korun investovat šest. Víc než tři čtvrtiny výdajů se v dokumentu týkají dopravy, jejich hodnota celkem činí přes 2,1 bilionu. Následuje ministerstvo životního prostředí s investicemi za 125 miliard. Vláda celkově do národního plánu zařadila 17.000 investic. Několik stovek z nich označuje za strategické.

Pracovní verze plánu detailně neřeší, kde stát peníze na projekty vezme, ani to, které investice budou mít prioritu. "Plán není svázán možnými zdroji financování. Definování jednoznačných pravidel managementu přípravy projektů může veřejné investory motivovat systematicky připravovat strategické projekty," uvádí dokument. Plán by podle představ vlády mohl přispět k vhodnému usměrňování ekonomického cyklu. "Především v období recese může vyvážený plán pomoci k okamžitému řešení, a to zvýšením aktivity fiskální politiky," stojí v materiálu.

Vláda chce podle dokumentu změnit pohled na financování veřejných investic. "Je nezbytné, abychom v oblasti veřejných investic nehledali pouze dotační zdroje, ale abychom projektům hledali privátní způsoby financování," uvádí dokument. Zmiňuje například partnerství privátního a veřejného sektoru formou PPP projektů, úvěry komerčních bank a privátní kapitál.

Dokument vznikl na základě krajských výjezdů bývalé menšinové vlády ANO a požadavků resortů, obcí a krajů. DeníkN upozornil, že v plánu je zhruba polovina z projektů, které Babiš při návštěvách regionů slíbil. V dokumentu je tak například dobudování dálnic D3, D11 a D35, naopak ze seznamu strategických projektů vypadly modernizace letišť v Karlových Varech a Ostravě a železniční spojení Liberce s Prahou. Ve strategickém plánu nejsou ani slibované skokanské můstky ve Frenštátu pod Radhoštěm, rychlobruslařská hala, Velké kino ve Zlíně, uvádí deník.

Plán také neobsahuje rozšíření Letiště Václava Havla v Praze za 16 miliard korun, které oznámil Babiš před dvěma týdny, upozornil DeníkN. Nemluví se v něm ani o kanálu Dunaj-Odra-Labe, který dlouhodobě propaguje prezident Miloš Zeman, a zmíněna není ani vládní čtvrť, do které by chtěl Babiš sestěhovat některá ministerstva roztříštěná v palácích v centru metropole. Projekt zatím brzdí neshody Babiše s Prahou o tom, co by mělo hlavní město dostat za nejvhodnější pozemky v Letňanech.

Dokument počítá se zřízením Rady vlády pro veřejné investování a tzv. Státní expertizy, která by měla být zařazena pod ministerstvo pro místní rozvoj.

Související

Jakub Michálek

Pirát Michálek prohrál u soudu. Žaloba na zveřejnění investičního plánu zamítnuta

Soud odmítl projednat správní žalobu, kterou se poslanec Jakub Michálek (Piráti) loni v létě domáhal poskytnutí vládního Národního investičního plánu. Na dotaz ČTK to dnes uvedla mluvčí pražského městského soudu Markéta Puci. Soud podle ní nemůže rozhodnutí o neposkytnutí plánu přezkoumat, protože dokument je politickým materiálem, nikoliv úkonem správního orgánu - tedy vlády - v oblasti veřejné správy.
Vláda ČR

Babiš po koronavirové krizi nechystá známkování ministrů

Premiér Andrej Babiš (ANO) nechystá po skončení koronavirové krize známkování ministrů a hodnocení práce vlády, řekl dnes Rádiu Z. Současné dění podle něj možná i kvůli častějším zasedáním kabinet sblížilo. Podstatné bude, co se po krizi stane s automobilovým průmyslem, uvedl Babiš. Přehodnotit by se také mohla strategie ohledně toho, kolika rouškami a respirátory by měla disponovat Správa státních hmotných rezerv (SSHR).

Více souvisejících

Národní investiční plán Andrej Babiš investice doprava vodní koridor Dunaj–Odra–Labe Praha

Aktuálně se děje

před 11 minutami

před 42 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Už žádný Xbox a PlayStation. Putin nařídil vládě, aby vymyslela, jak vyrobit vlastní herní konzole

Ruský prezident Vladimir Putin ve středu nařídil ruské vládě, aby hledala způsoby podpory výroby domácích herních konzolí, informuje ruská státní tisková agentura TASS. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy