ČSSD: Obce by měly od developera dostat 25 procent bytů pro své účely. Analytici návrh kritizují

Obce by měly mít při povolování výstavby bytů právo od developerů žádat až čtvrtinu nových bytů pro svoje účely. Počítá s tím poslanecký návrh ČSSD o veřejně prospěšných bytových společnostech, který by měl obcím usnadnit výstavbu bydlení. Představitelé sociálních demokratů o tom dnes informovali na setkání s novináři. Obce by developerům za byty platily pouze nákladovou cenu, zákon by měl podle ČSSD snížit ceny bytů až o třetinu.

"Zákon by umožnil obcím založit veřejně prospěšnou společnost, která by si vzala úvěr na výstavbu. Zájemci o bydlení by si naopak hypotéku nebrali. Podporu budeme shánět v koalici i u ostatních stran. Rádi bychom, aby ho Sněmovna schválila do konce volebního období. Může se to zdát jako příliš ambiciózní, ale máme na to zhruba 15 měsíců. Prakticky 30 let jsme v této oblasti zaspali. Někdo s tím výkopem přijít musel," uvedl poslanec ČSSD Jan Birke.

Základem zákona je podle něj formulace neziskového charakteru výstavby a provozování bytů. Nositelem výstavby by byla veřejně prospěšná společnost, která může mít formu družstva, spolku, společnosti s ručením omezeným nebo akciové společnosti. "Každá forma má svá specifika, ale společný princip zajišťuje bydlení, nikoliv zisk investorovi. Obce získají nová oprávnění při povolování výstavby investičních bytů žádat, aby až 25 procent nových bytů bylo v režimu tohoto zákona," doplnil Birke. Při návrhu zákona se ČSSD inspirovala v Rakousku a Velké Británii.

Jak Birke dále uvedl, zákon umožní bytovým družstvům návrat k výstavbě, přestanou být pouhými správci v minulosti postavených bytů, aniž by ohrozily oprávněné zájmy současných bydlících. "Zákon pamatuje i na využití již platné úpravy sociálního družstva pro výstavbu se zaměřením na poskytování sociálního bydlení. Zákon se odkazuje na provedení formou nařízení vlády. To umožní být flexibilní podle podmínek na trhu s bydlením," podotkl Birke.

Výstavba podle něj může být bez finanční podpory státu, s tou ČSSD počítá jen v případě, pokud by byly byty pronajaty lidem s nízkým příjmem. Úvěr si sjedná společnost, splátky se rozpočítají na nájemníky. "Rozpočet stavby se sestavuje ve výši skutečných doložitelných nákladů. Zákon řeší i formy případného vkladu obce vložením pozemku," uvedl dále Birke.

ĆSSD chce podle něj v budoucnu prosadit, aby nikdo neplatil za bydlení víc, než 30 procent čistých rodinných příjmů. Pokud by platil více, musel by mu pomoci stát.

"Stav bydlení v Česku je již delší dobu neuspokojivý, na trhu je nedostatek bytů a lidé se stále více musejí spoléhat na dlouhodobé pronájmy či mladí lidé často musí žít u rodičů. Mnoho let se o dostupném bydlení pouze mluví. Tento zákon je první, nezbytně nutný krok k narovnání práva na bydlení," dodal předseda ČSSD Jan Hamáček.

Právě nyní debatuje náš předseda @jhamacek, ministr zahraničí @TPetricek nebo také poslanec @Honza_Birke s novináři na neformální snídani. Téma? Dostupné bydlení a zákon, který budeme prosazovat. pic.twitter.com/jt2gJPTP8E

— ČSSD (@CSSD) July 9, 2020

Podle údajů poradenské společnosti Deloitte ceny bytů v Praze a krajských městech letos v prvním čtvrtletí meziročně vzrostly v průměru o 13 procent na 65.400 korun za metr čtvereční. Tempo růstu bylo nejvyšší za poslední dva roky. V prvním čtvrtletí letošního roku byla nejdražší Praha (88.100 korun za metr čtvereční), nejlevnější Ústí nad Labem (21.000 Kč/m2). Od roku 2014 ceny vzrostly více než o 70 procent.

Analytici: Návrh by ceny bytů nesnížil, právě naopak

"Pokud by developer dosáhl u čtvrtiny stavěných bytů nulové marže, musel by o čtvrtinu zvýšit marži u ostatních bytů. Výsledkem by tedy bylo citelné zvýšení ceny tržně prodávaných bytů. Za problém bych považoval I celkové pokřivení cenových relací na trhu, které by se mohlo stát podhoubím pro spekulace a korupci," uvedl například analytik UniCredit Bank Pavel Sobíšek.

Podle analytika Czech Fund Lukáše Kovandy s návrhem ČSSD z ekonomického hlediska nelze souhlasit. Omezil by svobodu podnikání developerů a dalších podnikatelů ve stavebnictví. "Přitom právě dostatečný zisk je to, co developery motivuje k jejich ekonomické aktivitě. Navíc přidělování obecných bytů má značný korupční potenciál. Obecní zastupitelstva získají bezpracně majetek, s nímž budou moci nakládat zcela netržně, čili třeba právě přidělovat byty na bázi korupce," doplnil Kovanda.

Analytik společnosti Natland Petr Bartoň uvedl, že v případě zavedení této normy by se stavělo ještě méně, snížil by se počet nových bytů a dále vzrostly ceny. "Samy radnice by na tom přitom prodělaly. Nákladové ceny staveb, které by radnice platily, se v posledních letech výrazně přiblížily prodejním cenám. Takže představa, že radnice takto pod cenou znárodní soukromě vybudované byty, je mylná," sdělil Bartoň.

Podle ředitele Asociace developerů Tomáše Kadeřábka je návrh ČSSD nebezpečným pokusem, který jde daleko za hranu sektorové daně. "Chtějí-li politici skutečně pomoci k levnějším bytům, nechť prosadí skutečnou kvalitní a efektivní rekodifikaci stavebního práva. Aby se na povolení nečekalo osm a více let. Ať výstavbu bytů především pro mladé rodiny podpoří daňovými úpravami," uvedl Kadeřábek. Daňová zátěž na bydlení je podle něj v Česku v porovnání s EU vysoká.

Podle mluvčího developerské společnosti Central Group Ondřeje Šťastného se má veřejná správa postarat hlavně o to, co nemůže zajistit soukromý sektor. Tedy především o základní stavby dopravní a technické infrastruktury, o důležité stavby pro zdravotnictví, sociální účely, vzdělávání, kulturu nebo bezpečnost. "Nemáme problém s tím byty v každém novém projektu nabídnout přednostně městu, ale to by je muselo koupit za běžnou tržní cenu sníženou maximálně o množstevní slevu. Pokud by město mělo získat až čtvrtinu bytů za výrazně nižší než tržní cenu, logicky by to se to projevilo ve zvýšení cen ostatních bytů," dodal Šťastný.

Související

Volby, ilustrační fotografie.

Nový termín komunálních voleb. V obcích půjdou lidé k urnám v září

V 11 obcích dnes odpoledne skončila lhůta pro předložení kandidátních listin pro nové komunální volby, které se tam uskuteční 16. září. Ve Všesulově na Rakovnicku, kde žije přes 100 obyvatel, nebyla ale do dneška podána žádná kandidátka. Šanci kandidovat tak budou mít obyvatelé této obce zase v příštím termínu mimořádných voleb. 
Ilustrační fotografie.

Obce nesouhlasí s povinným zálohováním plechovek a PET lahví

Zástupci obcí budou v pátek jednat s Ministerstvem životního prostředí o jeho návrhu na povinný systém zálohování PET lahví a nápojových plechovek, jehož parametry ministerstvo v minulém týdnu představilo. Sdružení místních samospráv ČR má vůči návrhu zásadní výhrady. Zavedení zálohování bude mít negativní ekonomický dopad na obce. Komplikace by měla také řada prodejen, na něž by se vztahovala povinnost zálohované obaly od občanů převzít a skladovat.

Více souvisejících

obce Byty developeři ČSSD Jan Birke Jan Hamáček

Aktuálně se děje

před 5 minutami

před 18 minutami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 42 minutami

před 53 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Vladimir Putin

Putin promluvil o napadení Česka a Polska

Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou republiku, ale pokud Západ dodá Ukrajině stíhačky F-16, budou ruskými silami sestřeleny. Podle serveru euractiv.com to prohlásil ruský prezident Vladimir Putin při setkání s ruskými vojenskými piloty.

před 3 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

Vláda ČR

Česko dá další peníze na munici pro Ukrajinu, rozhodla Fialova vláda

Prezenční studenti v doktorském studijním programu na vysoké škole by měli mít zákonem garantovaný příjem, který bude vyšší než minimální mzda. Počítá s tím návrh novely zákona o vysokých školách, který odsouhlasila vláda na středečním jednání. Projednala také návrh nového zákona o integračním sociálním podniku a schválila další příspěvek na dodávky munice Ukrajině v rámci tzv. české iniciativy.

včera

Fotbal, ilustrační fotografie.

Druhý zápas pod Haškem, druhá výhra 2:1. Ani proti Arménii ale čeští fotbalisté nepřesvědčili herně

Po pátečním duelu v Norsku a výhře 2:1 se svěřenci kouče Ivana Haška představili na domácí půdě na pražské Letné. Pro Ivana Haška šlo o první domácí zápas od jmenování do funkce a stejně jako ve zmiňovaném duelu s Nory, tak i tentokrát přátelský duel s Arménií vyhrál český tým výsledkem 2:1. A stejně jako s Norskem i tentokrát musel otáčet skóre, jelikož jako první inkasoval. Navzdory konečnému vítězství tak ani tentokrát Češi svým výkonem zrovna dvakrát nepřesvědčili.

včera

Eva Samková

Snowboardcrossař Houser na závěr sezóny SP zaznamenal životní třetí místo. Adamczyková ovládla dvě malé finále

V kanadském Mont-Sainte-Anne se o víkendu konaly poslední dva snowboardcrossařské závody v rámci Světového poháru. A i v rámci tohoto kanadského podniku vlála česká vlajka vysoko. V sobotu se o to mezi muži zasloužil nečekaně Radek Houser, který zajel životní výsledek, když skončil na senzačním třetím místě. Mezi ženami byla hlavní českou hvězdou opět Eva Adamczyková, která v sobotu i v neděli pokaždé absolvovala malé finále. V sobotu skončila pátá, stejně jako v neděli.

včera

včera

včera

Petr Fiala (ODS)

BIS odhalila proruskou vlivovou síť v Česku. Fialova vláda proti ní zasáhla

Vláda se ve středu rozhodla uvalit sankce na trojici subjektů z proruské sítě, která se pokoušela rozvíjet vlivovou operaci se závažným dopadem na bezpečnost Česka a Evropské unie. Skupina působila i v Evropském parlamentu. Podle premiéra Petra Fialy (ODS) se ukazuje, že Rusko se dlouhodobě pokouší ovlivňovat demokratické procesy v Evropě.

včera

"Přátelé, kteří přežili stejné ukřižování." Papež dál chodí po tenkém ledě, hovořil o míru na Ukrajině a v Pásmu Gazy

Papež František ve středu během generální audience ve Vatikánu zopakoval svou výzvu k ukončení konfliktů na Ukrajině a v Pásmu Gazy a pomodlil se za "dar míru".

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy