Nejbohatší Evropan Arnault má nový projekt. Do obchodního domu investuje miliardu dolarů

Nejbohatší Evropan, majitel výrobce luxusního zboží LVMH Bernard Arnault investuje více než jednu miliardu dolarů (23,1 miliardy Kč) do obchodního domu La Samaritaine, který by se měl po 15 letech renovace znovu otevřít příští rok v dubnu.

Bernard Arnault přichází s novým obchodním domem v době, kdy spousta kamenných obchodů končí, protože spotřebitelé stále více dávají přednost internetovým obchodům jako Amazon.com. Podnikatel počítá, že jeho projekt si oblíbí hlavně bohatí Číňané, napsala agentura Bloomberg.

LVMH koupila La Samaritaine v roce 2001. Podobné "chrámy konzumu" bývaly hlavními tahouny maloobchodu, situace se však v posledních letech změnila. Spotřebitelé se stále více přesouvají na internet a maloobchodní řetězce, jako americký Macy's a britské House of Fraser a Debenhams, zavřely desítky obchodů. Barneys New York pak v srpnu požádal o ochranu před věřiteli a mnoho nákupních center v USA je napůl prázdných.

LVMH doufá, že obchod podpoří hlavně turisté z Číny. Navzdory obchodní válce s USA a protičínským protestům jsou to právě Číňané, kteří podporují růst prodeje luxusního zboží a jsou věrnými návštěvníky mnoha prodejen LVMH ve francouzském hlavním městě. La Samaritaine se má zaměřit především na bohaté klienty ze zahraničí.

La Samaritaine kdysi býval největším a nejdostupnějším z velkých pařížských obchodů. Nyní bude jeho prodejní plocha zmenšena na polovinu a druhá polovina bude patřit pětihvězdičkovému hotelu Cheval Blanc, restauracím, kancelářím a lázním značky Christian Dior. Maloobchodní prostory zaplní firma DFS, maloobchodní prodejce luxusního zboží ze skupiny LVMH, který provozuje převážně obchody duty-free.

DFS očekává, že kompaktní nákupní centrum s nabídkou zboží více než 600 značek přiláká ročně několik milionů návštěvníků. LVMH doufá, že exkluzivní módní linie, specializované značky kosmetiky a restaurace od špičkových po bufety, přivedou do obchodu také místní.

LVMH koupila obchodní dům s cílem ho renovovat a nechat otevřený. Myšlenku však musela po čtyřech letech změnit kvůli bezpečnostním rizikům. Mimo jiné původní podlaha ze skleněných dlaždic částečně zakrytá koberci a dodatečně vybavená elektrickými rozvody byla v případě požáru schopná vydržet jen 90 sekund. Roky pak trvalo, než se podařilo dokončit návrh přestavby.

LVMH údajně zaplatila za kontrolu Le Samaritaine v roce 2001 zhruba 225 milionů eur (5,7 miliardy Kč). Později dokoupila zbývající podíl za neznámou částku. Za renovaci a vybavení utratí 750 milionů eur.

Související

Bernard Arnault

Nejbohatším člověkem na světě je letos Bernard Arnault, uvádí Forbes

Nejbohatším člověkem na světě je letos podle 37. ročníku žebříčku časopisu Forbes šéf podniku na prodej luxusního zboží LVMH Bernard Arnault. Majetek tohoto francouzského podnikatele časopis vyčíslil na 211 miliard dolarů (4,5 bilionu Kč). Na druhou příčku tak Arnault odsunul šéfa americké automobilky Tesla Elona Muska. Jeho majetek se ztenčil na 180 miliard z loňských 219 miliard dolarů.
Elon Musk

Elon Musk se stal čtvrtým nejbohatším člověkem světa, předstihl Arnaulta

Zakladatel a šéf americké společnosti na výrobu elektromobilů Tesla Elon Musk se díky pondělnímu růstu ceny akcií firmy stal čtvrtým nejbohatším člověkem světa. Předstihl tak francouzského podnikatele Bernarda Arnaulta, který působí v odvětví prodeje luxusního zboží. S odvoláním na svůj index miliardářů o tom informovala agentura Bloomberg.

Více souvisejících

Bernard Arnault La Samaritaine Francie Ekonomika Obchody

Aktuálně se děje

před 44 minutami

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Sopka v Indonésii se probudila. Úřady varují před hrozbou tsunami

V Indonésii se během probíhajícího týdne probudila sopka Ruang. Úřady ve čtvrtek varovaly před hrozbou vln tsunami, kvůli sopečným erupcím nařídily evakuaci více než 11 tisíc lidí a uzavřely i mezinárodní letiště Kota Kinabalu, informovala zahraniční média. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy