Nejhorší podmínky měli zaměstnanci na jihu EU, obecně se ale v Česku zlepšily

Nejhorším pracovním podmínkám v roce 2019 čelili zaměstnanci na jihu Evropy, v Bulharsku a Rumunsku. Uvádí tostudie, kterou dnes zveřejnila Evropská odborová konfederace (ETUC). Podmínky zaměstnanců v České republice se za posledních deset let výrazně zlepšily a v roce 2019 byly ve srovnání se zbytkem Evropské unie podle této studie nadprůměrné.

Autoři studie vypočítali takzvaný index slušné práce, který zahrnuje úroveň mezd, kvalitu zaměstnání a také stálost pracovněprávních vztahů. Od roku 2010 do roku 2019 se průměr celé Evropské unie zvýšil ze 100 na 101,8 bodu.

"To je velice malé zlepšení," uvedla generální tajemnice konfederace Liina Carrová. Podle ní za to mohou rozpočtové škrty a politika rozvolňování pravidel na trhu práce, kterou přijaly mnohé evropské vlády za poslední finanční krize.

Tuto hypotézu podle odborů potvrzuje i fakt, že na konci žebříčku skončily země z Jižní Evropy, jako je Itálie, Řecko a Španělsko, na které minulá finanční krize dopadla velmi výrazně. V těchto státech se projevila vysoká nezaměstnanost a vlády přijaly zákony, jež omezily část právní ochrany zaměstnanců. V pětici zemí na konci žebříčku jsou i Bulharsko a Rumunsko, kde se ale situace ve srovnání s rokem 2010 rapidně zlepšovala.

Nejlepší výsledky v žebříčku a skóre nad 109 bodů mají Nizozemsko, Dánsko, Švédsko a Finsko.

Česká republika s výsledkem 102,4 bodu patří k členským zemím, kde bylo hodnocení v roce 2019 nadprůměrně. Se zvýšením o 5,1 bodu patřilo Česko ke skupině zemí, kde se za deset let pracovní podmínky zaměstnanců zlepšily nejvíce. Index se zlepšil ve všech třech kategoriích. Podle odborářů tak jsou čeští zaměstnanci ve srovnání s rokem 2010 méně právně zranitelnější, více si vydělají a pohybují se na lépe fungujícím trhu práce.

Index pro ETUC sestavila skupina italských sociologů, statistiků a badatelů ASviS. Index slušné práce se v jejich pojetí snaží vystihnout nejen platy a ohodnocení, ale celkovou kvalitu pracovních podmínek zaměstnanců.

Související

Ilustrační foto

V Česku se od revoluce zdvojnásobila životní úroveň, ukazuje analýza

Dvě stě tisíc podnikatelů v roce 1990 a jejich pětinásobek o rok později položily základy prosperity současné České republiky. Díky rozvoji podnikatelské sféry výrazně vzrostla životní úroveň lidí. I přestože od roku 2021 lidé čelí vysokému růstu spotřebitelských cen, výdělky zaměstnanců jsou v současnosti oproti roku 1989 v průměru čtrnáctkrát vyšší, přičemž ceny stouply sedminásobně. Produktivita země přepočtená na obyvatele ale stále zdaleka nedosáhla úrovně Německa, uvádí analýza, kterou vypracovali analytici Hospodářské komory u příležitosti Dne boje za svobodu a demokracii. 
Peníze, ilustrační fotografie. Rozhovor

V pasti středních příjmů. Česko vyčerpalo potenciál dosavadního růstového modelu, upozorňuje Šitera

Koronavirová pandemie a energetická krize měly sice jiný charakter, ale společně ukázaly slabiny tuzemského, na exportu založeného ekonomického modelu. Pro další ekonomický posun by Česko muselo být více technologicky adaptivní, inovativní, zaměřit se na budování nové infrastruktury a místo nízké ceny práce dbát na její kvalifikovanost, konstatuje Daniel Šitera v obsáhlém rozhovoru pro EuroZprávy.cz. Výzkumník Ústavu mezinárodních vztahů v něm dále vysvětlil například to, z jakého důvodu podle něj Česká republika spadla do takzvané pasti středních příjmů a proč si nedokáže představit, že by se svým současným hospodářským modelem dokázala dosáhnout úrovně vyspělých ekonomik Skandinávie, Beneluxu či německy mluvících zemí. 

Více souvisejících

práce zaměstnání

Aktuálně se děje

před 6 minutami

před 14 minutami

před 40 minutami

před 58 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Helena Langšádlová

Ministryně Langšádlová se rozhodla podat demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Fotbal, ilustrační fotografie

Od příští sezóny ponese nejvyšší fotbalová liga jméno sázkovky Chance. Přiteče díky ní čtvrtmiliarda ročně

Až letos v červenci odstartuje nová sezóna tuzemské nejvyšší fotbalové soutěže, už se v jejím názvu neobjeví jméno sázkové kanceláře Fortuna, ale jejího konkurenta Chance. Právě tato sázková kancelář totiž vyhrála výběrové řízení na titulárního partnera první fotbalové ligy a díky tomu si tak tuzemský profesionální fotbal od příští sezóny dalších pět let přijde na čtvrtmiliardy ročně.

včera

Papežův zákon

RECENZE: Papežův zákon o prohnilé církvi stojí i padá na velikášském akademismu

Poté, co byl u nás snímek Papežův zákon uveden v rámci nesoutěžní sekce karlovarského festivalu, se dostává i do široké distribuce. Italský film se noří do temné historie církve a skrze příběh na základě skutečných událostí reflektuje krutost lidské manipulace, společenskou rozštěpenost i individuální osudy na pozadí velkých dějin.

včera

Rusko a Ukrajina si vymění 48 vysídlených děti

Rusko a Ukrajina se dohodly na výměně 48 dětí vysídlených v důsledku ruské invaze. Ve středu to v katarské Dauhá oznámila ruská komisařka pro práva dětí Marija Lvovová-Belovová.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy