Největší americká banka sází na českou korunu, ta zpevňuje na nejsilnější úroveň od propuknutí pandemie

Koruna od začátku dubna zpevnila vůči euru o zhruba tři procenta, z kursu 26,11 na včerejší svoji nejsilnější úroveň 25,34. Největší americká banka, JP Morgan Chase, přitom věří v další solidní výkonnost české měny. Ve své dnes zveřejněné analýze doporučuje korunu „nadvážit“, což znamená, že česká měna by v portfoliu měla zaujímat významnější postavení, než je běžné. Jedná se de facto o doporučení k nákupu. Komentuje situaci kolem koruny Lukáš Kovanda.

Podle americké banky by se mělo dařit obecněji i dalším měnám rozvíjejících se ekonomik. Tyto ekonomiky mají zvláště profitovat z post-pandemického ekonomického zotavení a také z probíhajícího růstu cen surovin.  

České koruně svědčí i předpoklad trhu, že Česká národní banka v příštích dvou zhruba dvou letech bude zpřísňovat svoji měnovou politiku jedním z nejrychlejších temp v rámci zemí OECD. Je ovšem pravda, že sázka trhu na rychlý růst sazeb v ČR už není tak agresivní jako třeba před měsícem. Tehdy se trh blížil ke konsensu, že za rok bude hlavní sazba ČNB odpovídat 1,5 procenta. Dnes se kloní spíše k tomu pohledu, že to bude 1,25 procenta. V příštích dvanácti měsících by se tak ČNB měla uchýlit ke čtyřem zvýšením své základní sazby. Například v eurozóně za tu dobu velmi pravděpodobně nedojde ani k jednomu navýšení, jak předpokládá trh. 

Zpevňující koruna zlevňuje Čechům třeba elektroniku, neboť ta se obchoduje v dolarech. Vůči dolaru je koruna stále poblíž tříletého maxima. Zpevňování koruny vůči dolaru také zpomaluje růst cen pohonných hmot v ČR, který nastává v důsledku citelného zdražování ropy na světových trzích.  

Sílící česká měna je příznivou zprávou pro ty Čechy, kteří se chystají na zahraniční dovolenou. Například proti turecké liře koruna za poslední rok zpevnila o zhruba třicet procent, což dovolenou v Turecku zlevní. V Turecku sice mají poměrně výraznou inflaci, tak však nestačí kompenzovat propad liry. 

Takže například pivo v Turecku začátkem prázdnin 2016 stálo v přepočtu 50 korun, ve stejnou dobu roku 2018 už jen 37 korun. V květnu letošního roku podle tureckého statistického úřadu vyšlo průměrně na 13,7 liry, což podle květnového kursu liry vůči české měně odpovídá jen necelým 35 korunám.

Související

Peníze, ilustrační fotografie.

Průměrná mzda loni vzrostla o tři tisíce korun. Reálně se však snížila

Průměrná mzda činila v loňském roce 43 341 korun, v meziročním srovnání byla o více než tři tisíce korun vyšší. Reálně se však snížila o téměř tři procenta kvůli zvýšení spotřebitelských cen. Ve čtvrtém čtvrtletí loňského roku vzrostla průměrná mzda o 6,3 procenta, informoval Český statistický úřad (ČSÚ). 

Více souvisejících

CZK Lukáš Kovanda USA (Spojené státy americké) Turecko Pivo

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

Z filmu Svědkové Putinovi.

Filmy o Putinově Rusku a jeho agresi u příležitosti prezidentských (ne)voleb

O víkendu v Rusku proběhly prezidentské volby, jejichž průběh by se pro Putinovu opozici dal přirovnat k boji s větrnými mlýny. Vladimir Putin prezidentské křeslo obsadí již popáté. Kdy jindy si tak připomenout sérii filmů, které dohromady tvoří portrét novodobého diktátora, jeho vlivu na Rusko a připomínají, jak lehce je moc zneužitelná. Většinu z titulů snadno naleznete na streamovacích platformách.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

17. března 2024 21:58

17. března 2024 21:20

První východočeské derby v play-off zvládly po boji Pardubice, Sparta udolala Liberec v nájezdech

Vyrovnané souboje před ohromujícími diváckými atmosférami byly k vidění o prvním hracím dni čtvrtfinálové fáze play-off Tipsport extraligy. Oba první zápasy dvou sérií Pardubice vs. Hradec Králové a Sparta vs. Liberec navštívilo přes 10 000 fanoušků a oba zápasy se nerozhodly v základní hrací době. Zatímco východočeské derby rozhodl po remíze 4:4 po prodloužení symbolicky proti svému oblíbenému soupeři Martin Kaut, v pražské O2 Areně se čekalo na rozhodnutí až do samostatných nájezdů, ve kterých nakonec Pražané odčinili to, že nedotáhli vedení 2:1.

Zdroj: David Holub

Další zprávy