Nejvyšší soud vyhověl firmě KKCG Industry, spor o 225 milionů se znovu otevře

Nejvyšší soud vyhověl společnosti KKCG Industry ve sporu o 225 milionů korun, které z pozice menšinového akcionáře strojírenského podniku Vítkovice a.s. žádala od členů představenstva. Podle žaloby v roce 2008 při koupi Spojených sléváren v Krnově nepostupovali s péčí řádného hospodáře. Vrchní soud v Olomouci žalobu zamítl, nyní musí rozhodovat znovu.

Nejvyšší soud svůj verdikt zpřístupnil na elektronické úřední desce. Vrchní soud podle rozhodnutí chyboval, když neprovedl některé důkazy a dostatečně svůj postup neodůvodnil. Konkrétně šlo o tvrzení, že podnikatelský plán Spojených sléváren a dokument označený jako Investiční příležitost byly antedatovány, tedy opatřeny dřívějším datem.

"Jestliže odvolací soud nezdůvodnil, proč nebyly provedeny dovolatelkou navržené důkazy, které měly tuto námitku prokázat, jde o tzv. opomenutý důkaz," uvedl mluvčí Nejvyššího soudu Petr Tomíček.

KKCG žalobu podávala jménem Vítkovic z oprávnění menšinového akcionáře. Mířila původně na čtyři manažery. Krajský soud v Ostravě opakovaně rozhodl, že dva z nich, Jan Světlík s Pavlem Filipčíkem, mají Vítkovicím vrátit 225 milionů korun, protože neprokázali, že jednali s péčí řádného hospodáře. Vrchní soud v Olomouci ale v roce 2017 žalobu zamítl.

Podle názoru KKCG byly slévárny bezcenné a jediným účelem jejich koupě bylo vyvést ze společnosti Vítkovice a. s. téměř čtvrt miliardy korun. Světlík to od počátku odmítal, už dříve uvedl, že v době nákupu měla firma cenu, kterou za ni Vítkovice zaplatily.

Související

Sazka

Komárkovo impérium expanduje. Fondy Apollo investují miliardy do Sazka Entertainment

Globální investiční fondy Apollo vloží 500 milionů eur (zhruba 13,3 miliardy Kč) do nově založené společnosti Sazka Entertainment, která by měla investovat do loterijního byznysu v Evropě i USA. Sazka Entertainment se jako dceřiná společnost skupiny KKCG podnikatele Karla Komárka stane po dokončení transakce stoprocentním vlastníkem sázkové společnosti Sazka Group ze skupiny KKCG.
Hudba, ilustrační foto

Miliardář Komárek koupil od Petrofu piana odmítnutá Čínou, rozdá je do českých škol

Rodinná nadace miliardáře Karla Komárka koupila od Petrofu Hradec Králové pianina a klavíry, které si zřejmě kvůli návštěvě předsedy Senátu Miloše Vystrčila (ODS) nepřevzal čínský odběratel. Nadace rozdá 11 nástrojů z čínské zakázky českým školám. V tiskové zprávě to oznámila Komárkova společnost KKCG. Zásilka nástrojů Petrof pro Čínu měla hodnotu 200.000 eur (5,3 milionu korun).

Více souvisejících

KKCG Nejvyšší soud Vítkovice group

Aktuálně se děje

před 13 minutami

před 1 hodinou

Robert Fico, slovenský premiér

Fico otočil a podporuje Ukrajinu. Anebo ne?

Poslední dobou se mohlo zdát, že slovenský premiér Robert Fico se stal definitivně moskevskou hlásnou troubou, která neváhá veřejně prohlašovat, že Ukrajina není suverénní stát, Rusko k válce vyprovokovala, s oblibou prohlašoval, že v Kyjevě žádná válka není, že tam vládnou ukrajinští fašisté, a tak podobně. 

před 1 hodinou

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

WHO je znepokojena šířením ptačí chřipky. Případy nákazy se potvrdily i u lidí

Světová zdravotnická organizace (WHO) je znepokojena šířením ptačí chřipky (H5N1) na nové živočišné druhy a lidi. Podtyp H5N1 vedl v posledních čtyřech letech k úmrtí desítek milionů kusů drůbeže, přičemž nakaženo bylo i volně žijící ptactvo a suchozemští či mořští savci. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy