Některé firmy zakazují zaměstnancům trasování, tvrdí Středula

Některé firmy přikazují svým zaměstnancům, aby se neúčastnili trasování kontaktů hygienou a nepoužívali aplikaci eRouška. Dnes to v diskusním pořadu Partie na televizním kanálu CNN Prima News uvedl předseda Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josef Středula. Nechtěl uvést, o jaké společnosti jde, ani zda se jedná o masivní problém. Informace chce nejdřív předat na pondělním jednání tripartity členům vlády, dodal.

Prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Tomáš Prouza Středulu vyzval, aby uvedl jednotlivé společnosti, u kterých odbory tyto problémy zjistily. Středula následně nevyloučil, že nešlo o lokální pochybení, konkrétní informace ale neuvedl.

Středula také kritizoval, že vláda dříve neřešila údaje, podle nichž se choroba nejčastěji přenese v zaměstnání. Podle dat Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) jich do 17. října bylo tolik jako za celé září, téměř 27.000. V září se přitom v práci podle dat získaných hygieniky pravděpodobně nakazilo téměř 60 procent všech pozitivně diagnostikovaných. Šéf odborářů dodal, že odbory na možnost přenosu v hromadných šatnách a v hygienických zařízeních jako sprchy v práci, už dřív upozorňovaly.

Podle předsedy ČMKOS promarnila vláda možnost plošné karantény. Kdyby ji vyhlásila v tomto týdnu, kdy byla volná středa, mohla mít pětidenní karanténu za cenu dvou pracovních dní. Prouzovi pak vadilo nepřijetí tvrdších opatření už po prázdninách. Podle Středuly by uzavření ekonomiky bylo ekonomicky nakonec méně nákladné než delší postupná omezení.

Nouzový stav a omezení pohybu lidí či otvírací doby obchodů v Česku kvůli epidemii covidu-19 potrvají zatím do 20. listopadu. Premiér Andrej Babiš (ANO) v pátek sdělil, že vláda využila souhlas Sněmovny a na mimořádném zasedání prodloužila stav nouze, který měl původně skončit 3. listopadu. Ministr vnitra Jan Hamáček ale dnes v ČT řekl, že předpokládá, že vláda bude o prodloužení nouzového stavu ještě žádat.

Podle informací z minulého týdne mělo aplikace eRouška zaznamenávají kontakty s nakaženými covidem-19 aktivovanou 1,265 milionu lidí.

Související

Josef Středula

Středula byl těsně zvolen do čela odborářů, mandát má ale slabý

Na mimořádném sněmu Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) dnes byl opět zvolen do čela Josef Středula, ač nedávno opustil vedení odborů kvůli neplacení členských příspěvků. V této volbě neměl protikandidáta a získal podporu 57 procent hlasů. Někteří předáci však hodnotí tento mandát jako slabý, uvedl server idnes.cz.

Více souvisejících

Josef Středula firmy Tomáš Prouza (ekonom) Vláda ČR Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

před 19 minutami

před 52 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Orbán má nového nepřítele. Jeho někdejší člověk odstartoval korupční kauzu ve vládních kruzích

Zahraniční média začala poukazovat na iniciativu někdejšího bruselského diplomata Pétera Magyara jako "politický faktor, který hýbe masami". Magyar se tak stal novým nepřítelem premiéra VIktora Orbána, napsal server index.hu.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy