Německá společnost Stada koupila Walmark, chce do ČR přivést další výrobu

Německá společnost Stada ve středu dokončila nákup třineckého výrobce doplňků stravy Walmark, oznámil dnes ředitel německé firmy Peter Goldschmidt na tiskové konferenci v Praze. Do továrny chce přenést výrobu z dalších států. Obchod již dříve schválil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, firmy cenu transakce nesdělily, podle ředitele jde o trojcifernou částku v řádu milionů euro.

"Stada má momentálně 20 výrobních závodů, které narážejí na své kapacity," řekl Goldschmidt. Část produkce, například balení léčiv, by se podle něj mělo přenést do Třince. Za výhodu označil, že se kapacity Walmarku dají zvyšovat bez nutnosti přestavby areálu. Do budoucna by se pak mohla zvětšit také distribuce třineckých značek do světového portfolia Stady. Termín možného zvětšování výroby samotných doplňků ještě není jistý, Třinec by se ale měl pro Stadu stát "centrem excelence" pro doplňky stravy, doplnil.

Výrobní závod by měl zůstat pod hlavičkou Walmarku, marketingové aktivity se přesunou pod Stadu. Na trhu ale zůstanou samotné značky.

Walmark se zabývá výrobou a distribucí vitaminů, minerálů a doplňků stravy. Jedničkou oboru je na českém, slovenském, rumunském, bulharském a maďarském trhu, silné postavení si udržuje v Polsku a třech pobaltských zemích.

K nejznámějším výrobkům společnosti patří přípravky Proenzi, Urinal, Spektrum nebo dětské vitaminy Marťánci. Skupina zaměstnává zhruba 800 lidí. Podle informací na svém webu vyrábí třinecká firma 950 produktů a prodává je ve 49 zemích světa. Výnosy za fiskální rok 2018/19 činily podle výroční zprávy přes půl miliardy korun.

Firma vznikla v roce 1990, založili ji bratři Adam, Mariusz a Valdemar Walachovi původně jako společnost s ručením omezeným. Zpočátku se věnovali počítačům, později dováželi a vyváželi různé zboží. V roce 2001 se firma transformovala na akciovou společnost a její majitelé se zaměřili na potravinové doplňky a volně prodejná léčiva.

Německá společnost Stada se sídlem ve Frankfurtu nad Mohanem vyrábí volně prodejná léčiva, ale i generika. Podle agentury DPA je silně zastoupena v Rusku.

Stada Walmark Ekonomika firmy

Aktuálně se děje

před 24 minutami

před 32 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Žhavá láva, ilustrační fotografie.

Sopka v Indonésii se probudila. Úřady varují před hrozbou tsunami

V Indonésii se během probíhajícího týdne probudila sopka Ruang. Úřady ve čtvrtek varovaly před hrozbou vln tsunami, kvůli sopečným erupcím nařídily evakuaci více než 11 tisíc lidí a uzavřely i mezinárodní letiště Kota Kinabalu, informovala zahraniční média. 

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Zimní počasí se vrací na hory i do nížin. Meteorologové vydali dvě výstrahy

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve čtvrtek vydal dvě výstrahy před projevy zimního počasí, které jsou očekávány v následujících hodinách a dnech. Na většině území má v noci opět mrznout, na horách pak bude vydatně sněžit.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy