Německo láká Čechy na virtuální výlety, cestovní ruch bude na úrovni před krizí až v roce 2024

Příjezdový cestovní ruch v Německu se na úroveň před koronavirovou krizí vrátí nejdříve v roce 2024. O rok dříve by mohl dosáhnout 86,4 procenta hodnoty roku 2019. České turisty aktuálně Německo zve na virtuální výlety v zemi, cestovatele inspiruje příběhy a obrázky týkajícími se vánočních tradic. Příští rok se zaměří na téma udržitelnosti, bude lákat také do lázní.

Na dnešní on-line tiskové konferenci to řekl vedoucí českého zastoupení Německé turistické centrály (DZT) Jan Pohaněl.

Návrat na předkrizovou úroveň až v roce 2024 bude podle Pohaněla způsoben především kvůli služebním cestám. Ty se podle něj na rozdíl od turistických nebudou tak rychle obnovovat. Loni Německo podle Pohaněla zaznamenalo zhruba 90 milionů přenocování, letos od ledna do září evidovalo pokles o 60 procent, uvedl.

V důsledku pandemie a souvisejících vládních opatření přesunula DZT komunikaci především na sociální sítě. Pod hastagem GermanyXmas upozorňuje turisty na zvyky, tradice či kulinářské speciality v Německu v předvánočním čase. Podle předsedkyně představenstva DZT Petry Hedorferové v minulosti Německo lákalo na více než 3000 vánočních trhů a mnohé kulturní akce.

Loni v listopadu a prosinci podle Hedorferové mezinárodní hosté, kromě obchodních cestujících, v zemi realizovali asi 9,6 milionu přenocování a utratili téměř 1,4 miliardy eur (36,8 mld. Kč).

"Turistická země Německo reprezentuje důležité hodnoty, jako cestování ohleduplné k místním obyvatelům i životnímu prostředí, minimalizace zdravotních rizik na cestách, možnosti bezbariérového cestování a další. Tyto pak musíme i nadále udržovat v povědomí české veřejnosti," uvedl Pohaněl. Příští rok tak bude DZT představovat například certifikovaná ubytování, která dbají na ohleduplnost k životnímu prostředí. Lákat bude do přírody.

Na české cestovatelské mapě je aktuálně Německo mezi rizikovými zeměmi. Při návratu je tak nutné podstoupit test na koronavirus nebo karanténu. Německo rovněž ČR zařadilo mezi rizikové státy, opatření se v jednotlivých spolkových zemích mohou lišit. Například v Bavorsku ode dneška platí nouzový stav. Češi si tak nebudou moci nejméně do 5. ledna zajet do této spolkové země na nákup nebo pro pohonné hmoty.

Němci jsou rovněž důležitými turisty pro Českou republiku. Nejvíce zahraničních hostů loni podle Českého statistického úřadu do ČR přijelo právě z Německa, ubytovaných jich tu byly dva miliony.

Související

Více souvisejících

cestovní ruch Turisté Německo Česká republika cestování hranice Vánoce

Aktuálně se děje

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Fotbal, ilustrační fotografie

Od příští sezóny ponese nejvyšší fotbalová liga jméno sázkovky Chance. Přiteče díky ní čtvrtmiliarda ročně

Až letos v červenci odstartuje nová sezóna tuzemské nejvyšší fotbalové soutěže, už se v jejím názvu neobjeví jméno sázkové kanceláře Fortuna, ale jejího konkurenta Chance. Právě tato sázková kancelář totiž vyhrála výběrové řízení na titulárního partnera první fotbalové ligy a díky tomu si tak tuzemský profesionální fotbal od příští sezóny dalších pět let přijde na čtvrtmiliardy ročně.

včera

Papežův zákon

RECENZE: Papežův zákon o prohnilé církvi stojí i padá na velikášském akademismu

Poté, co byl u nás snímek Papežův zákon uveden v rámci nesoutěžní sekce karlovarského festivalu, se dostává i do široké distribuce. Italský film se noří do temné historie církve a skrze příběh na základě skutečných událostí reflektuje krutost lidské manipulace, společenskou rozštěpenost i individuální osudy na pozadí velkých dějin.

včera

včera

Michal Koudelka

Vláda chce urychlit výstavbu OZE, prezidentovi navrhla povýšení šéfa BIS Koudelky.

Příprava výstavby obnovitelných zdrojů energie ve vybraných lokalitách by v Česku neměla trvat déle než rok. K dosažení tohoto cíle má přispět vymezení tzv. akceleračních zón určených pro jejich výstavbu podle pravidel, která schválila vláda na středečním jednání. Navrhla také povýšení šéfa BIS Michala Koudelky do hodnosti generálmajora. 

včera

včera

Charles Leclerc

Stáj Scuderia Ferrari mění název + FOTO

Neuvěřitelné se stává skutečností. Ferrari je jediným týmem, který nepřetržitě závodí v přední motoristické disciplíně od založení formule 1 v roce 1950. Žádný tým nezastává takovou tradici jako Scuderia. Tradice – kterou nyní Italové (částečně) boří.

včera

včera

Petr Rada, trenér

Radovi se snížil trest za rasismus z osmi na tři měsíce. I tak je ale trenér pražské Dukly zklamaný

Původně vyslovený trest ze strany disciplinární komise Fotbalové asociace ČR (FAČR) pro kouče druholigové pražské Dukly Petra Rady za rasistickou urážku vůči již bývalému kouči Brna Tomáši Poláchovi vyvolal velké debaty ve veřejném prostoru. Byl totiž rekordní, konkrétně osmiměsíční. Po verdiktu odvolací komise se ale bude moci pětašedesátiletý kouč vrátit na lavičku již po třech měsících. Zkrácení trestu i pro Duklu znamená, že se bude muset obejít bez Rady až do konce právě probíhající sezóny, jelikož zákaz činnosti mu nově vyprší až začátkem sezóny příští.

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Krycí jméno ukrajinského vojáka „Niemachny“.

V ruském zajetí: Psi žijí lépe. Ztratil jsem jakoukoli naději a vůli žít

Ukrajinský voják přezdívaný „Niemachny“, který strávil 13 měsíců v ruském zajetí, promluvil o tom, co všechno prožil, když padl do zajetí po bojích o Azovstal v Mariupolu. „V kasárnách nás bylo hodně. Byla tam dvě patra a asi půl stovky plus-minus lidí. Spali jsme vlastně na sobě, na podlaze,“ vzpomíná. A dodává hned na začátku „Rusové se snažili přimět Ukrajince střílet do vlastních zajatců.“

včera

včera

včera

včera

Vzpoura zaměstnanců RTVS: Chceme svobodnou veřejnoprávní instituci

Situace na Slovensku se rychle mění. Zaměstnanci RTVS vydali protestní prohlášení a to krátce po schválení zákona o STVR Ficovou vládou.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy