Nezaměstnanost v ČR: Dobrá data jsou dočasná. Přijde zhoršení, tvrdí ekonomové

Příznivá březnová data o nezaměstnanosti jsou jen dočasná, v dubnu lze čekat kvůli dopadům pandemie výrazné zhoršení. V souvislosti s vývojem nezaměstnanosti v dalších zemích postižených koronavirem jde zatím o příznivý vývoj. Vyplývá to z vyjádření analytiků.

Analytici přitom očekávali nárůst nezaměstnanosti již v březnu. Důvodem lepších čísel tak podle nich může být například administrativní zpoždění nebo vyčkávaní, jak dopadne nastavení podpory státu pro drobné podnikatele.

Někteří ekonomové také upozornili, že ministerstvo práce a sociálních věcí nemělo na internetových stránkách ve standardní formě a ohlášeném čase všechny standardně publikované údaje.

Nezaměstnanost v Česku zůstala v březnu na únorových třech procentech, na stejné úrovni byla i loni v březnu. Počet lidí bez práce klesl proti únoru o téměř 1700 na 225.678, což je nejnižší březnová hodnota od roku 1997. O více než 9000 ubylo ale také volných pracovních míst, úřad práce jich evidoval 342.287. Ekonomové upozornili, že v normální situaci v březnu nezaměstnanost zpravidla klesá.

"To tentokrát podle očekávání nenastalo, i přesto lze výsledek považovat za překvapivý. Již v březnu totiž vešla v platnost mnohá restriktivní opatření a firmy se tak potýkaly s existenčními problémy. Propouštění zaměstnanců tak bylo nasnadě, což potvrdily ke konci měsíce úřady práce, které podle tehdy zveřejněných zpráv hlásily nával. To ovšem o týden později popřela ministryně práce a sociálních věcí a potvrdil to i dnešní výsledek. Vzhledem restriktivním opatřením lze však očekávat, že nezaměstnanost v následujících měsících dále naroste," uvedla analytička Raiffeisenbank Eliška Jelínková.

Dosavadní omezený růst nezaměstnaných v ČR může tak souviset podle hlavního ekonoma ING Jakuba Seidlera s nejasnými podmínkami vládní podpory, které se upřesňovaly až koncem března, a také tradičním zpožděním kvůli výpovědním lhůtám.

I podle ředitelky společnosti Bondster Jany Mückové zřejmě v březnu mnohým zaměstnancům ještě dobíhala povinná dovolená a na úřad práce se hlásí až nyní.

Obdobně se vyjádřil i ekonom Komerční banky Michal Brožka. "Svou roli mohla sehrát různá administrativní zpoždění a nebo přirozená zpoždění, kdy Češi z různých důvodů na úřad práce nepospíchají. Trh práce byl před pandemií velmi napjatý, takže se nabízí hypotéza, že by lidé našli novou práci okamžitě," uvedl. Podle něj také značnou roli mohla sehrát nejistota ohledně toho, jakou podporu dostanou OSVČ. "Také je možné, že jde o chybu výpočtu, která v tomto nelehkém období může nastat snáze než jindy," dodal.

Seidler dále upozornil, že v kontextu některých údajů z okolních zemí, kde v posledních týdnech zaznamenali nejprudší nárůst nezaměstnaných v historii, je dosavadní vývoj v ČR příznivý. "Například v USA je zhruba 30násobná populace i počet zaměstnaných osob. Tamní růst žádostí o podporu v nezaměstnanosti za poslední dva týdny vzrostl o deset milionů osob, což relativně k velikosti pracovní síly by znamenalo růst počtu nezaměstnaných v ČR za poslední dva týdny o více než 300.000," uvedl.

"Obávám se ale, že je jen otázkou času, kdy i český trh práce podobně jako v ostatních zemích vykáže výrazné zhoršení. Zajímavé bude nyní sledovat, jak se vyvíjí ostatní statistiky trhu práce, které mají jinou metodiku. Rozdíly by mohly být veliké," uvedl Brožka.

Větší přísun nových uchazečů na pracovní úřady lze tak podle Tomáš Volfa ze společnosti Citfin čekat v dubna. "Dnes už je jasné, že výrazné omezení ze strany vlády budou trvat až do konce tohoto měsíce. Za duben by se mohla nezaměstnanost vyšplhat nad čtyři procenta" uvedl.

Podle hlavního ekonoma Generali Investments CEE Radomíra Jáče jsou březnová čísla spíše než dobrou zprávu o odolnosti trhu práce vnímána jako zastaralý obrázek, protože v dalších měsících počet nezaměstnaných naroste. "Zároveň je ale pravda, že snaha vlády, centrální banky a dalších autorit podpořit ekonomiku a zaměstnanost je enormní. Nárůst nezaměstnanosti může být proto mírnější, než co by probíhajícímu poklesu ekonomické aktivity přisuzovala ekonomická teorie," uvedl.

Ředitel pracovního portálu JenPráce.cz Radovan Hypš upozornil, že zaměstnavatelé budou stále více budou pociťovat úbytek pracovníků ze zahraničí, především v případě stavebnictví. "V letních měsících pak budou zahraniční pracovníky postrádat hlavně v zemědělství," uvedl.

Související

Úřad práce, ilustrační fotografie.

Nezaměstnanost je nejvyšší za poslední roky. Nejnižší zůstává v Praze a okolí

V lednu letošního roku vzrostla nezaměstnanost v Česku na čtyři procenta, oproti prosincovým 3,7 procenta. Tato úroveň je nejvyšší za téměř tři roky, od dubna 2021. Údaje zveřejněné dnes Úřadem práce ČR naznačují, že na konci ledna bylo více uchazečů o práci než volných pracovních míst, což je výrazný obrat oproti situaci předchozího měsíce. 
Ilustrační foto

Nezaměstnanost v Česku mírně stoupla. Firmy stále hledají statisíce lidí

V prosinci minulého roku vzrostla nezaměstnanost v České republice na 3,7 procenta, oproti listopadovým 3,5 procenta. Počet uchazečů o práci se zvýšil o 16 000 na 279 227, zatímco volná pracovní místa poklesla o 7 000 na 271 789. Poprvé od ledna 2023 tak bylo více registrovaných uchazečů o zaměstnání než volných pracovních míst. Tato data zveřejnil Úřad práce ČR (ÚP ČR).

Více souvisejících

nezaměstnanost / nezaměstnaní Ekonomika práce firmy osvč

Aktuálně se děje

před 22 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Princezna Kate se věnuje rodině. Vyfotila nový snímek nejmladšího Louise

Princezna Kate, která bojuje s blíže nespecifikovaným typem rakoviny, se sice aktuálně nevěnuje povinnostem člena královské rodiny, ale rodinu má stále na prvním místě. Britům to dokázala v úterý, kdy její nejmladší syn Louis oslavil šesté narozeniny. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy