Nezaměstnanost v ČR stoupla na 3,8 procenta. Příčinou není pouze koronakrize

Nezaměstnanost v Česku stoupla v červenci na 3,8 procenta z červnových 3,7 procenta. Příčinou mírného nárůstu byl kromě aktuální situace kolem koronaviru i každoroční příchod části zaměstnanců ze školství do evidence úřadů práce. Ty na konci sedmého kalendářního měsíce evidovaly 279.673 uchazečů o zaměstnání, nejvíc od února 2018.

Počet nabízených míst klesl oproti červnu přibližně o šest stovek na 334.283. Meziročně se nabídka volných pozic snížila o více než 12.000 míst. Údaje dnes zveřejnil Úřad práce ČR (ÚP ČR).

Počet lidí bez práce stoupl v červenci meziměsíčně o více než 10.000. Ve srovnání s loňským červencem přibylo 74.553 uchazečů o práci. Míra nezaměstnanosti loni v červenci byla 2,7 procenta.

"V červenci jsme zaznamenali pravidelný sezonní výkyv. Za mírným nárůstem nezaměstnanosti stojí kromě aktuální situace kolem koronaviru i každoročně se opakující příchod části zaměstnanců ze školství do evidence ÚP ČR a nižší aktivita firem v letním období v oblasti přijímání nových zaměstnanců z důvodů celopodnikových dovolených," uvedl ředitel odboru zaměstnanosti Generálního ředitelství Úřadu práce ČR Jan Karmazín. V menší míře se podle něj začali do evidence hlásit čerství absolventi škol. "Prozatím ale nezaměstnanost výrazně neovlivňují. Příchod hlavní vlny očekáváme v září," dodal Karmazín.

Zaměstnavatelé mají stále zájem o sezonní pracovníky a pracovníky na dělnických pozicích. Zájem je také o kvalifikované řemeslníky, analytiky, vývojáře softwaru, skladníky nebo řidiče. Na jedno volné pracovní místo připadá v průměru 0,8 uchazeče.

Ke konci července se na úřadech práce nově zaregistrovalo téměř 43.900 uchazečů o zaměstnání. Zároveň z evidence bezmála 33.900 lidí odešlo. Nejvíce nově příchozích bylo v Moravskoslezském kraji a v Praze. Nejméně nových uchazečů evidovaly úřady v Karlovarském kraji.

Nejnižší nezaměstnanost měl na konci července okres Rychnov nad Kněžnou, a to 1,8 procenta. Následovala Praha-východ s dvěma procenty a okres Jindřichův Hradec s 2,1 procenta. Naopak nejhorší situace byla na Karvinsku s mírou nezaměstnanosti přesahující osm procent. Následovaly okresy Ostrava-město a Most, kde práci hledalo 6,8 procenta lidí.

Meziměsíční nárůst nezaměstnanosti zaznamenalo v červenci 66 okresů v čele s Olomoucí a Prahou. V 11 regionech nezaměstnanost naopak klesla, nejvýrazněji na Jesenicku.

Související

Úřad práce, ilustrační fotografie.

Nezaměstnanost je nejvyšší za poslední roky. Nejnižší zůstává v Praze a okolí

V lednu letošního roku vzrostla nezaměstnanost v Česku na čtyři procenta, oproti prosincovým 3,7 procenta. Tato úroveň je nejvyšší za téměř tři roky, od dubna 2021. Údaje zveřejněné dnes Úřadem práce ČR naznačují, že na konci ledna bylo více uchazečů o práci než volných pracovních míst, což je výrazný obrat oproti situaci předchozího měsíce. 
Ilustrační foto

Nezaměstnanost v Česku mírně stoupla. Firmy stále hledají statisíce lidí

V prosinci minulého roku vzrostla nezaměstnanost v České republice na 3,7 procenta, oproti listopadovým 3,5 procenta. Počet uchazečů o práci se zvýšil o 16 000 na 279 227, zatímco volná pracovní místa poklesla o 7 000 na 271 789. Poprvé od ledna 2023 tak bylo více registrovaných uchazečů o zaměstnání než volných pracovních míst. Tato data zveřejnil Úřad práce ČR (ÚP ČR).

Více souvisejících

nezaměstnanost / nezaměstnaní práce Úřad práce Ekonomika Česká republika firmy

Aktuálně se děje

před 42 minutami

před 1 hodinou

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Aktualizováno před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

Americké jednotky v Iráku a Sýrii se staly terčem několika útoků

Americké jednotky v Iráku a Sýrii byly za méně než 24 hodin vystaveny dvěma samostatným útokům, uvedly v pondělí irácké bezpečnostní zdroje a představitelé USA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy