Nízké ceny jsou u výroby vepřového podle komory problémem

Snižující se výkupní ceny jsou pro zemědělce problematické. Jde hlavně o vepřové, kde klesly v posledním čtvrtletí loňského roku o čtvrtinu, sdělila dnes ČTK tajemnice Agrární komory ČR Gabriela Dlouhá. U drůbežího masa podle ní cena dlouhodobě stagnuje, výrobci ale řeší navýšení cen krmných směsí. Mluvčí ministerstva zemědělství Vojtěch Bílý připomněl, že stát už požádal u chovu prasat o pomoc Evropskou komisi.

Výroba masa loni v Česku stoupla o 0,9 procenta na 454.846 tun, naposledy byla vyšší v roce 2012. Výroba vepřového masa, které představuje téměř polovinu veškeré produkce, stoupla o 0,9 procenta. Podle Dlouhé je to dané tím, že v okolních státech jako je Německo a Rakousko jsou zavřená některá jatka či pracovníci jatek nemůžou kvůli karanténám nebo pozitivním testům na koronavirus pracovat. Svaz chovatelů prasat už dříve uvedl, že v druhé polovině roku prodávali výrobci prasata pod náklady a už začali omezovat chovy.

U hovězího masa jsou pak kvůli zavření gastronomické scény problémy s odbytem na evropském, ale i českém trhu. Přitom mají producenti větší náklady například na ochranné pomůcky nebo na mzdy, také jim se zvýšily ceny krmných směsí, dodala tajemnice. "Roční pokles průměrných cen zemědělských výrobců hovězího masa je způsoben zejména ze strany odběratelů vůči skutečnosti omezení mezinárodního obchodu se živým skotem. Snížení ceny hovězího masa se však neprojevuje u spotřebitelských cen, které v roce 2020 byly naopak na vzestupu," upozornil mluvčí ministerstva Bílý.

Podle hlavního ekonoma Trinity Bank Lukáše Kovandy porostou v letošním roce ceny potravin pomaleji než loni, očekává tak mírnější spotřebitelskou inflaci. "Pokud odhlédneme od konkrétní skladby potravin a zemědělské produkce, Česko není nesoběstačné. Z hlediska objemu kalorií, které vyprodukuje, by se obyvatelstvo ČR nasytilo i zcela bez existence zahraničního obchodu. Čísla za rok 2020 tento fakt potvrzují," dodává ekonom. Ekonom BH Securities Štěpán Křeček pak připomněl, že v některých komoditách, zejména pak ve vepřovém mase, ČR soběstačná není. "Bez dovozu ze zahraničí by tuzemské masny vypadaly jako před rokem 1989. Na maso bychom stáli dlouhé fronty a museli bychom omezit jeho konzumaci," uzavřel.

Související

Maso na českých pultech, ilustrační fotografie

Produkce masa v Česku loni stoupla, trh s vepřovým provázejí potíže

Produkce masa loni v Česku stoupla o 0,8 procenta na 450.774 tun. Mírně stoupla výroba hovězího a drůbežího. V případě vepřového, které představuje téměř polovinu veškeré produkce masa, nepatrně klesla. Nákup mléka se znovu zvýšil, tentokrát o 1,3 procenta na 2,993 miliardy litrů.

Více souvisejících

Maso vepřové Agrární komora

Aktuálně se děje

před 21 minutami

před 53 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Na Tachovsku zasahovala policie ve škole. Zadržela jednu osobu

Policie v úterý po poledni zasahovala v jedné ze škol na Tachovsku v Plzeňském kraji. Zadržela mladého muže, který měl vyhrožovat dvěma osobám. Další podrobnosti k případu se policie teprve chystá zveřejnit. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy